Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Η ΚΥΑ μετά το Πάσχα: Οι δικηγόροι ζητούν επαναλειτουργία- Ποινικά χωρίς περιορισμό παραγραφής και πολιτικά με χωρισμό πινακείου

 Το ΔΣ του ΔΣΑ, ζητεί με ξεκάθαρο τρόπο την άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων γιατί όπως ,λένε “...είναι αδιανόητο η Δικαιοσύνη να αντιμετωπίζεται ως υποδιαίρεση ή παρακολούθημα του επισιτισμού, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ΚΥΑ μετά το Πάσχα: Οι δικηγόροι ζητούν επαναλειτουργία- Ποινικά χωρίς περιορισμό παραγραφής και πολιτικά με χωρισμό πινακείου freepik

Τις προθέσεις τους ενόψει της ΚΥΑ που θα εκδοθεί για το διάστημα μετά το Πάσχα ξεκαθάρισαν οι δικηγόροι της Αθήνας , όπως εκφράζονται από τις αποφάσεις του Δ,Σ του ΔΣΑ

Με δεδομένο ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η βούληση είναι να αυξηθούν οι δραστηριότητες σε όλους τους τομείς, οι δικηγόροι που -η αλήθεια είναι – υπολειτουργούν εδώ και 13 μήνες , έχουν αυξήσει την πίεση στο κατακόρυφο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν άπρακτοι.

Μην ξεχνάμε πως ήδη υπέβαλλαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ προσφεύγουσας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Επαναλειτουργία Δικαστηρίων

Οι δικηγόροι ζητούν την άμεση, πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας, οπως λένε και εξαπολύουν μύδρους :

“Η Δικαιοσύνη είναι αυτοτελής λειτουργία της Πολιτείας ουσιώδης έκφανση του Κράτους Δικαίου και καταφύγιο των πλέον αδύναμων κατηγοριών του λαού, που αναζητούν την προστασία τους. Η μέχρι σήμερα προκλητικά απαξιωτική στάση της Πολιτείας έναντι της Δικαιοσύνης και των συλλειτουργών της κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο η Δικαιοσύνη να αντιμετωπίζεται ως υποδιαίρεση ή παρακολούθημα του επισιτισμού, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού”.

Το ΔΣ του ΔΣΑ ζητεί:

α) Να επανεκκινήσουν όλες οι διαδικασίες στα πολιτικά δικαστήρια με χρονικό καταμερισμό του πινακίου.

β) Να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς (παραγραφής κ.λπ) οι ποινικές δίκες, με ειδική πρόνοια για τις πολυπρόσωπες δίκες, ώστε να εξασφαλιστούν όροι υγειονομικής προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

γ) Οι διοικητικές υποθέσεις να εκδικάζονται χωρίς να απαιτούνται δηλώσεις (παράστασης) από όλους τους διαδίκους, για τη διεξαγωγή της δίκης.

δ) Να εξασφαλιστεί ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων και δικαστών και εισαγγελέων, χωρίς διακριτική μεταχείριση και εξαιρέσεις.

ε) Να προστεθούν τουλάχιστον δύο εμβόλιμες δικάσιμοι εντός του Ιουνίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην εκδίκαση των ματαιωθεισών υποθέσεων.

στ) Να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, τα οποία υπολειτουργούν, και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των δικηγόρων.

ζ) Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων σε κυλιόμενη βάση, για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων.

Εγκατάλειψη

Οπως αναφέρουν οι δικηγόροι εμμένουν “στη διεκδίκηση της πλήρους οικονομικής στήριξης του κλάδου από την Κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει εγκαταλείψει τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων ουσιαστικά αβοήθητη μετά από 14 μήνες αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ