Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Η κυβέρνηση δείχνει το δρόμο της Δικαιοσύνης (προσφυγής) στον Δημήτρη Κουφοντίνα – Τι  ζητάει η αντιπολίτευση – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του λένε οι γιατροί

 Τη Δικαιοσύνη υποδεικνύει η κυβέρνηση για την υπόθεση Κουφοντίνα. «Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ούτε τρομοκρατούνται, ούτε εκβιάζονται» τονίζει ο πρωθυπουργός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η κυβέρνηση δείχνει το δρόμο της Δικαιοσύνης (προσφυγής) στον Δημήτρη Κουφοντίνα – Τι  ζητάει η αντιπολίτευση – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του λένε οι γιατροί

Σε σφοδρή πολιτική αλλά και δικαστική αντιπαράθεση έχει οδηγήσει η απεργία πείνας του αρχιεκτελεστή της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του νοσοκομείου Λαμίας.

Το διακύβευμα που έχει τεθεί είναι κατά πόσον πρέπει να τηρούνται οι νόμοι για όλους ή σε περιπτώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανής απώλειας ζωής κρατουμένου – έστω και αν πρόκειται για τον πολυϊσοβίτη Κουφοντίνα – απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί από την πλευρά του κράτους.

Η κυβερνητική γραμμή είναι σαφής και επισημαίνει πως εάν ο Δημήτρης Κουφοντίνας επιθυμούσε μεταγωγή του σε άλλη φυλακή, θα μπορούσε όπως προβλέπεται να προσφύγει δικαστικά και εκεί να κριθεί το αίτημά του. Υπογραμμίζεται, όμως, κατηγορηματικά πως «δεν είναι δυνατόν, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει».

Και με αφορμή την επίθεση υποστηρικτών του Δ. Κουφοντίντα στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά από το Μαξίμου σημειώνεται: «Οι διαρκείς επιθέσεις τους διεκδικώντας προνομιακή μεταχείριση για τον καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, δεν τρομοκρατούν κανέναν. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ούτε τρομοκρατούνται, ούτε εκβιάζονται».

Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα “όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία “Κουφοντίνα”. Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του» επισημαίνεται από το Μαξίμου.

«Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει» προστίθεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

«Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατη ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» καταλήγει.

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μια κλωστή. Απευθύνω, αυτή την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν.

Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται» , ανέφερε, μεταξύ άλλων, με μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τι λένε τα κόμματα

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το θέμα αυτό ως ένα πεδίο αναμέτρησης, δικής της αναμέτρησης με το παρελθόν. Θεωρεί ότι η συζήτηση σχετικά με τον Κουφοντίνα είναι μια συζήτηση που της δίνει την ευκαιρία να δώσει μία μάχη συμβόλων. Συμβόλων που όμως έρχονται από το παρελθόν και όχι από το μέλλον. Προφανώς θεωρεί ότι δημοσκοπικά ζημιώνεται όποιος εκφράζεται υπέρ των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα και τον Νόμο για έναν κρατούμενο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για δολοφονίες συμμετέχοντας στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης.

«Είναι η ίδια ακριβώς συνταγή που χρησιμοποιούν ακραίες δεξιές κυβερνήσεις όπως του Ορμπαν και του Κατσίνσκι ή μέχρι πριν από λίγους μήνες και ο Ντόναλντ Τραμπ. Είδαμε όμως την κατάληξη αυτής της πολιτικής του Τραμπ με όσα εξωφρενικά συνέβησαν στο Καπιτώλιο από φανατισμένους οπαδούς του. Η κυβέρνηση φανατίζει την ελληνική κοινωνία ασκώντας πολιτική με βάση το δόγμα «τρόμος και πάταξη», αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται αυτοεγκλωβισμένη. Σε μια συγκυρία που η ελληνική κοινωνία αναζητά πυξίδα για το μέλλον, στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που αναμετράται συμβολικά με το παρελθόν, παραβιάζοντας τις βασικές αρχές λειτουργίας μιας σύγχρονης δικαιοκρατικής πολιτείας» ανέφερε.

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

«Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας» πρόσθεσε.

«Αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία» δήλωσε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Αυτή η διαχρονική στάση του ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ενέργειες ατομικής τρομοκρατίας, όπως αυτές του Κουφοντίνα, που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν -στο όνομα της πάταξής τους- “τρομονόμους”, που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης» καταλήγει.

«Να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας» σημειώνει το ΜέΡΑ25 και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου» και «ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος».

Οι παρεμβάσεις

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου  πήρε θέση στην  πολιτική κόντρα που εχει ξεσπάσει για το ζήτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα αναφέροντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter,   το σύνθημα που φώναζαν σε διαδήλωση για τον πολυϊσοβίτη στο κέντρο της Αθήνας και με αφορμή την έκκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «Αυτοί μιλούν σε εμάς για Δημοκρατία;».

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Ο Κουφοντίνας είναι ένας δολοφόνος που καταδικάστηκε για 11 δολοφονίες. Εκτίει ποινή πολλαπλής ισόβιας καθείρξεως. Επί Κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα νομοθετήθηκαν μία σειρά διατάξεις που οδήγησαν σε μια εξαιρετικά ηπιότερη και ευκολότερη για τον Κουφοντίνα εκτέλεση της ποινής του. Μεταφορά σε Αγροτικές Φυλακές, αλλαγή του τρόπου χορηγήσεως αδειών σε τρομοκράτες κλπ».

Σε αναφορές του και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας δολοφονούσε εν ψυχρώ και πισώπλατα και τόνισε ότι «οι νόμοι ενός κράτους πρέπει να ισχύουν για όλους και ότι δεν μπορεί η Δημοκρατία να υποκύπτει σε εκβιασμούς κατά συρροήν επαγγελματιών δολοφόνων».

Σε έκκλησή τους όλοι οι συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατών προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα τον καλούν να διακόψει την απεργία πείνας. «Παρά το γεγονός ότι δολοφόνησε τους ανθρώπους μας, τον καλούμε να υποχωρήσει από το αίτημά του και να ζήσει. Το να πεθάνει δεν θα φέρει κανέναν από τους δικούς μας πίσω» τονίζουν.

Η αντιπαράθεση των δικαστών

Το θέμα Κουφοντίνα έχει βρεθεί και στο επίκεντρο αντιπαράθεσης των δικαστών, μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μία ανακοίνωση που προκάλεσε την παραίτηση Ντογιάκου και παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών, Γ. Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης απάντησε με άρθρo του εξηγώντας όπως μετέδιδε το dikastiko.gr τους λόγους της επίμαχης ανακοίνωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ