Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Η λίστα «μπούσουλας» για το άσυλο με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η λίστα «μπούσουλας» για το άσυλο με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής

Δώδεκα είναι τα κράτη που χαρακτηρίζονται ως «Ασφαλείς Χώρες Καταγωγής», σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 4907/31.12.2019).

Όπως προβλέπεται με το νέο νόμο 4636/2019 , η αίτηση ασύλου ατόμου που προέρχεται από ασφαλή χώρα καταγωγής εξετάζεται με ταχύρρυθμη διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης του αιτήματος.

Τα αρμόδια υπουργεία κατάρτισαν τη λίστα των ασφαλών χωρών λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται:

-Την Οδηγία 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι διατάξεις της οποίας επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ειδικούς διαδικαστικούς κανόνες, και ειδικότερα ταχείες και συνοριακές διαδικασίες, σε πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις όταν μια αίτηση για διεθνή προστασία είναι πιθανόν αβάσιμη, μεταξύ άλλων όταν ο αιτών είναι υπήκοος χώρας η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής χώρα καταγωγής από το εθνικό δίκαιο και, επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τον συγκεκριμένο αιτούντα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες ευρίσκεται.

Οι ίδιοι κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση των ανιθαγενών σε σχέση με τρίτες χώρες στις οποίες είχαν προηγουμένως τη συνήθη διαμονή τους.

-Την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή των διατάξεων περί ασφαλούς χώρας καταγωγής της οδηγίας 2013/32/ΕΕ, ως βασικό εργαλείο για την υποστήριξη της ταχείας διεκπεραίωσης των αιτήσεων που είναι πιθανόν αβάσιμες.

Οι χώρες

Βάση της απόφασης, ως Ασφαλείς Χώρες Καταγωγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 87 του ν. 4636/2019 είναι οι: α. Γκάνα β. Σενεγάλη γ. Τόγκο δ. Γκάμπια ε. Μαρόκο στ. Αλγερία ζ. Τυνησία η. Αλβανία θ. Γεωργία ι. Ουκρανία ια. Ινδία ιβ. Αρμενία

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ