Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η Μάρη Παπασπύρου (αποχώρησε και) δεν παρέδωσε πόρισμα για διοικητικές ευθύνες στο Μάτι!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Μάρη Παπασπύρου (αποχώρησε και) δεν παρέδωσε πόρισμα για διοικητικές ευθύνες στο Μάτι!

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό: Η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μάρη Παπασπύρου, αποχώρησε από τη θέση της τον περασμένο Αύγουστο μετά από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στη νεοσύστατη Αρχή Διαφάνειας, αλλά το πολυπόθητο πόρισμα για τις διοικητικές ευθύνες (Περιφέρειας και άλλων υπηρεσιών) στην τραγωδία στο Μάτι, δεν παραδόθηκε. 13 μήνες μετά την τραγωδία με τα 102 θύματα, τους τραυματίες και τις κατεστραμμένες περιουσίες. Από τότε βέβαια έχει περάσει άλλος ένας χρόνος και το πόρισμα δεν εχει παραδοθεί ακόμα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, εξηγώντας την καθυστέρηση, αυτό που υπήρχε πέρυσι το καλοκαίρι και παραλήφθηκε ήταν ουσιαστικά «τίποτα»! Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως δεν υπήρχε ουτε καν σχέδιο πορίσματος τον περασμένο Αύγουστο και ουσιαστικά η αξιολόγηση ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, δυο χρόνια μετά την τραγωδία.

Πρόκειται δηλαδή για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα όσων ακούγονται τις τελευταίες ημέρες γύρω απο την υπόθεση και κυρίως για την αδυναμία(;) να χυθεί φως σε μια τόσο σημαντική υπόθεση.

«Να περιμένεις την διοικητική έρευνα»

Η αποκάλυψη του dikastiko.gr εχει μια ειδική σημασία όμως για έναν επιπλεον λόγο και όχι τόσο για τη γνωστή παθογένεια της δημόσιας διοίκησης να επιταχύνει τους ρυθμούς απόδοσης διοικητικών ευθυνών. Γιατί αυτο το περιβόητο πόρισμα ήταν η αιτία για να ξεσπάσει το Φθινόπωρο του 2018 μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου με επίκεντρο το εν λόγω πόρισμα και την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης για τις ποινικές ευθύνες των αρμοδίων στο Μάτι.

Συγκεκριμένα ήταν την περίοδο που ειχε παραδώσει το πόρισμά του ο πραγματογνωμονας Λιότσος και ο εισαγγελέας προχωρούσε στην αξιολόγηση οδεύοντας προς την απαγγελία κατηγοριών. Με έγγραφό της η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε από τον κ.Ζαγοραίο να περιμένει το πόρισμα διοικητικής εξέτασης την οποία διενεργούσε απο τις αρχές Σεπτεμβρίου η κ. Παπασπύρου. Η ενέργεια τότε θεωρήθηκε από πολλούς ως σχεδόν πρωτόγνωρο γεγονός, να περιμένει δηλαδή η ποινική έρευνα την τυχον απόδοση πειθαρχικών ευθυνών . Οταν μάλιστα χρονικά είναι αδύνατον να ταυτιστούν οι δυο έρευνες. Κι αυτο γιατί η μια (διοικητική) τότε ξεκίνησε ενώ η ποινική βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο (υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019, λίγους μηνες μετά , ασκήθηκαν διώξεις). Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο έριχνε στα σκουπίδια και την εντολή «κατεπείγουσας έρευνας» όπως είχε διατυπωθεί.

«Μπλοκάρισμα»

Μάλιστα υπήρξαν σφοδρές επικρίσεις ακόμα και για επιχείρηση μπλοκαρίσματος της έρευνας, που διαψεύστηκαν βέβαια σε υψηλούς τόνους , τότε, απο την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό . Η κα Δημητρίου , δυο ημέρες μετά έστειλε νεότερη παραγγελία με την οποία ουσιαστικά ανέφερε πως «παρεξηγήθηκε» η προηγούμενη. Οπως ανέφερε, εννοούσε με την προηγούμενη παραγγελία, πως θα έπρεπε ο εισαγγελέας Ζαγοραίος, να αναζητήσει «κάποια στιγμή» το πόρισμα Παπασπυρου για τον πειθαρχικό έλεγχο και όχι να σταματήσει την έρευνα. Την επομένη ο εισαγγελέας Ζαγοραίος, προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση «κάλυψής της» μιλώντας ευθέως για παρεξήγηση της πρώτης παραγγελίας και χαρακτηρίζοντας άδικα όσα λέγονταν περι «αναδίπλωσης» και παρεμβάσεως.

Αρχες Οκτωβρίου μάλιστα η κα Δημητρίου με επιστολή της προς του πληγέντες έκανε λόγο «για την ακλόνητη θέληση και απόλυτη στάση μας σχετικά με την άμεση περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και την απόδοση των ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν…».

2 χρόνια

Είναι αντιληπτό λοιπόν τι θα γινόταν αν πράγματι ο εισαγγελέας περίμενε τότε το πόρισμα της διοικητικής έρευνας της κας Παπασπύρου και δεν προχωρούσε ακάθεκτος στην κατά την κρίση του ορθή πορεία της έρευνας . Η πρώην επιθεωρήτρια κ. Παπασπύρου έφυγε από τη θέση της στις 7 Αυγούστου 2019 (σχεδόν ένα χρόνο μετά) αλλά πόρισμα δεν παραδόθηκε. Και ακόμα το περιμένουμε…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ