Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων: Φορτίο – μαμούθ 340 εκατ. πακέτων στον Πειραιά

Κατόπιν ελέγχων εντοπίστηκαν 35 κοντέινερς, τα οποία εκφορτώθηκαν στον Πειραιά τους τελευταίους 4 μήνες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων: Φορτίο – μαμούθ 340 εκατ. πακέτων στον Πειραιά

Τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, εντοπίστηκαν από τις τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ 340 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα ενώ οι αναλογούντες δασμοί ανέρχονται σε 72 εκατ. ευρώ, ποσό συνιστά ρεκόρ για την ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα κατόπιν των ελέγχων εντοπίστηκαν 35 κοντέινερς, τα οποία εκφορτώθηκαν στον Πειραιά τους τελευταίους 4 μήνες. Οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει το πρώτο ύποπτο κοντέινερ τον Φεβρουάριο και παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του ύποπτου παραλήπτη, ενώ στην συνέχεια και σε συνεργασία με την Olaf και την Europol, διαπιστώθηκε όλη η δράση του κυκλώματος.

Ο φαινόμενος ως επικεφαλής του διεθνούς κυκλώματος είναι Σύριος. Δεν κατοικεί στην Ελλάδα και έχει εμπλακεί και σε άλλες διεθνείς υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Εγκέφαλος του πολυεθνικού κυκλώματος είναι Σύρος και όπως δήλωσαν ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής και ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείου Πειραιά κ. Μουρτίδης το κύκλωμα μετέφερε τα λαθραία τσιγάρα από το Ντουμπάι με προορισμό τη Συρία, από όπου στην συνέχεια θα διοχετεύονταν σε αραβικές χώρες. Τα λαθραία τσιγάρα έφτασαν με τα κοντέινερ στον Πειραιά με τα φορτωτικά έγγραφα να δηλώνουν ότι περιείχαν είδη και παρασκευάσματα διατροφής.

Οι τελωνειακές αρχές είχαν εντοπίσει από την πρώτη στιγμή τον Φεβρουάριο, την πρώτη αποστολή από τις 4 που ακολούθησαν. Η έρευνα ξεκίνησε άμεσα όταν έφτασε στις τελωνειακές αρχές οι πληροφορίες για 4 ύποπτα κοντέινερ από το Ντουμπάι τα οποία και δεσμεύτηκαν. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες αποστολές με διαφορετικό παραλήπτη, οι οποίες όμως είχαν το ίδιο τηλέφωνο και την ίδια διεύθυνση. ΑΑΔΕ

Κατόπιν οργανωμένων ελέγχων και πολύμηνης παρακολούθησης από τις τελωνειακές αρχές και σε συνεργασία με την OLAF και την Europol διαπιστώθηκε ότι ο φερόμενος ως παραλήπτης, Συριακής εθνικότητας, που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, φαίνεται να είναι μέλος διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων και απασχολεί διεθνώς τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις στην Ελλάδα καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πώς συνέβαλε ο τεχνολογικός εξοπλισμός στη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του τελωνείου Πειραιά κ. Βασίλη Κοντοθανάση, στον εντοπισμό του φορτίου συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτουν πλέον οι τελωνειακές αρχές, καθώς χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένο σύστημα αναδειξης κινδύνου (X-rays), ενώ πολύτιμη ήταν και η συνδρομή του “Καλ” , του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου για τον εντοπισμό καπνικών που βρίσκεται στην υπηρεσία των τελωνειακών αρχών.

Ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείου Πειραιά κ. Μουρτίδης προανήγγειλε και την τεχνολογική αναβάθμιση των τελωνειακών ελεγκτικών μηχανισμών, ανακοινώνοντας ότι το προσεχές διάστημα θα προμηθευτούν 8 επιπλέον αυτοκινούμενα X-rays, ένα σταθερού τύπου στον Πειραιά και ένα ακόμα για τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων στα τρένα.

Τέλος ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αφού συνεχάρη τις τελωνειακές υπηρεσίες σημείωσε ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι η συνεχής βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, η ανασύνταξη και επικαιροποίηση της οργανωτικής δομής και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και το δημόσιο συμφέρον.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ