Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Ι. Μπούγας: “2.100 πρωτοδίκες στη μάχη απονομής της Δικαιοσύνης – Το ποσοστό εκκαθάρισης υποθέσεων θα αυξηθεί έως και 24%”

“Δίνουμε τέλος στο δικαστικό παράδοξο των δύο δικαστηρίων -Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων - που δικάζουν υποθέσεις πρώτου βαθμού, ενίοτε μάλιστα όμοιες με την ίδια δικονομία και την ίδια χωρική αρμοδιότητα” λέει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Μπούγας: “2.100 πρωτοδίκες στη μάχη απονομής της Δικαιοσύνης – Το ποσοστό εκκαθάρισης υποθέσεων θα αυξηθεί έως και 24%” (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα οφέλη από το νέο Δικαστικό Χάρτη, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα εφαρμοστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, περιγράφει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, προβλέποντας επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης έως 24% με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού.

Σε συνέντευξή του στο ethnos.gr αναφέρει πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω με τις παράλληλες πρωτοβουλίες του υπουργείου, όπως είναι η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους.

«Είναι μια βαθιά τομή που οφείλαμε να κάνουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη. Με τη θέση του σε ισχύ, αναμένονται να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα, βάσει των οποίων απονέμεται η Δικαιοσύνη έως σήμερα, καθιστώντας την πιο άμεση, αποτελεσματική αλλά και προσιτή προς τους Έλληνες πολίτες» είπε για το νέο Δικαστικό Χάρτη.

«Ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνουμε τέλος στο δικαστικό παράδοξο των δύο δικαστηρίων -ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων- που δικάζουν υποθέσεις πρώτου βαθμού, ενίοτε μάλιστα όμοιες με την ίδια δικονομία και την ίδια χωρική αρμοδιότητα» σημείωσε.

Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης: «Θα επιτευχθεί ισοκατανομή της ύλης του πρώτου βαθμού

«Θα αξιοποιηθεί, επομένως, καλύτερα το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς θα έχουμε πλέον 2.100 πρωτοδίκες ενώ θα επιτευχθεί ισοκατανομή της ύλης του πρώτου βαθμού, δεδομένου ότι έως σήμερα παρουσιάζεται το φαινόμενο το 50% των δικαστών να αναλαμβάνει μόνο το 20% της ύλης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων. Παράλληλα, με την χωροταξική διαμόρφωση των δικαστικών σχηματισμών της Χώρας, προβλέπουμε ένα κεντρικό Πρωτοδικείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομό), ενώ οι δικαστικοί σχηματισμοί παραμένουν ως έχουν στα σύνορα και στα νησιά για εθνικούς λόγους. Μετά την ενοποίηση, τα Δικαστήρια από 217 θα ανέρχονται σε 111, η πλειονότητα των οποίων θα είναι πλέον παραγωγικά δικαστήρια κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα» υπογράμμισε ο κ. Μπούγας.

Μπούγας για νέο Δικαστικό Χάρτη

EUROKINISSI

Με το νομοσχέδιο – ανέφερε – «επιχειρείται ο διαχωρισμός των δικαιοδοτικών και υπηρεσιακών καθηκόντων των προϊσταμένων δικαστών των δικαστηρίων της Χώρας από τις λοιπές διαχειριστικού χαρακτήρα αρμοδιότητές τους, που θα ανατεθούν σε τρίτα πρόσωπα συμβεβλημένα με το ΤΑΧΔΙΚ, χωρίς φυσικά να θίγονται οι θεμελιώδεις διατάξεις περί του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων».

Η θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία

Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απάντησε και σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση για θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο όρος γυναικοκτονία είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται στην κοινωνία προκειμένου να καταδικάζει αποτρόπαιες συμπεριφορές, να ευαισθητοποιεί αλλά και να εκπαιδεύει δημιουργώντας υγιή κοινωνικά πρότυπα που θα σέβονται τις γυναίκες ώστε να προλαμβάνονται τα εν λόγω αδικήματα» είπε.

Για να προσθέσει: «Στο ποινικό μας, ωστόσο, σύστημα προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, η τιμωρία που επιβάλλεται είναι η εσχάτη των ποινών, δηλαδή η ποινή των ισοβίων. Ένας διαφορετικός νομικός χαρακτηρισμός της ανθρωποκτονίας, στο επίπεδο της ποινικής μεταχείρισης του δράστη, οδηγεί σε κάθε περίπτωση στην επιβολή της ποινής των ισοβίων. Μάλιστα, με τον νόμο 5090/2024 που επέφερε αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, η ποινή των ισοβίων αφορά πλέον σε πραγματική έκτιση κατ’ ελάχιστον 18 ετών κάθειρξη.

Μπούγας για νέο Δικαστικό Χάρτη: «Η Ν.Δ. δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, αλλά το πιο ισχυρό ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα»

Μιλώντας για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο κ. Μπούγας σχολίασε πως «το ευρωψηφοδέλτιο της παράταξης μας που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκλέξουν- μεταξύ άξιων ανθρώπων- μία ισχυρή ομάδα που θα τους αντιπροσωπεύει και θα διαπραγματευτεί επί κρίσιμων ζητημάτων προς όφελός τους στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα αλλά πλέον είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Η παράταξή μας αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, έργο και προτάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι πολίτες, αφού λάβουν υπόψη όλα όσα σας ανέφερα αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν καθοριστικά τη Χώρα και απασχολούν την καθημερινότητα όλων μας, οφείλουν να ψηφίσουν υπεύθυνα και συνειδητά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι οποίες αποτελούν μία κρίσιμη στιγμή, δεδομένου ότι θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη για την επόμενη πενταετία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ