Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Ι. Μπούγας: “Δεν μπορούμε να δούμε καμία κοινωνική τάξη αποκομμένη από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημοσιονομική ευταξία”

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και εκσυγχρονισμό του θεσμού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Μπούγας: “Δεν μπορούμε να δούμε καμία κοινωνική τάξη αποκομμένη από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημοσιονομική ευταξία” EUROKINISSI

Τη… βεντάλια για τις πρωτοβουλίες στον τομέα της Δικαιοσύνης «άνοιξε» ο αρμόδιος υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, χωρίς να αφήσει ασχολίαστη την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αμοιβές των δικαστικών λειτουργών.

«Οι δικαστικοί μας πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς αμοιβές και συντάξεις , όπως άλλωστε ορίζει ο Νόμος και το Σύνταγμα. Το τι συνιστά όμως “αξιοπρεπείς συντάξεις και αμοιβές” αυτό προσδιορίζεται γενικότερα από το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας. Δεν μπορούμε να δούμε καμία κοινωνική τάξη αποκομμένη από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημοσιονομική ευταξία και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα σήμερα, προσπαθώντας να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η υπερδεκαετής κρίση του παρελθόντος» υπογράμμισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη.

Πρωτοβουλίες στον τομέα της Δικαιοσύνης: «Είναι πολύ σημαντικός θεσμός για να κινείται αργά» είπε ο Ι. Μπούγας

Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και στον εκσυγχρονισμό του θεσμού.

«Η καλή λειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, που έχει διατυπωθεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είναι να επισπεύσουμε την έκδοση δικαστικής απόφασης, ώστε να δημοσιεύεται και σε δεύτερο βαθμό σε 500 μέρες. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος με βάση τα δεδομένα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Όμως αυτόν τον στόχο πρέπει να τον υπηρετήσουμε και  να τον κατακτήσουμε, διότι η Δικαιοσύνη είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, για να κινείται αργά και αναποτελεσματικά. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση αλλά και κατά την άποψη πολλών δεν είναι αντίθετα πράγματα η γρήγορη και η ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Μπούγας.

Ιωάννης Μπούγας

Eurokinissi

Και όπως περιέγραψε τα βήματα για τη μεταρρύθμιση είναι: «Ο πρώτος τομέας είναι η μετάβαση στη ψηφιακή Δικαιοσύνη. Ένα μεγάλο στοίχημα που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη τετραετία. Έχουμε ήδη ένα σημαντικό ποσοστό δικογράφων που κατατίθεται ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών. Θα πάμε ενδεχομένως πολύ σύντομα και σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο, έτσι ώστε να επισπεύδεται και να απλοποιείται η παροχή δικαστικών υπηρεσιών στους πολίτες. Το δεύτερο είναι η δημιουργία σύγχρονων υποδομών. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τα ΣΔΥΤ και βέβαια εθνικούς πόρους. Ήδη ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού δικαστικών μεγάρων βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα. Η τρίτη παρέμβαση που πρέπει να γίνει είναι η εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, των συλλειτουργών όπως είναι οι δικηγόροι και των δικαστικών υπαλλήλων. Και εκεί, κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ κατευθύνονται προς αυτό το σκοπό ώστε να έχουμε καλύτερα εκπαιδευμένους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για να μπορούν και να προσαρμόζονται με τις νέες τεχνολογίες αλλά και να βελτιώνουν τη αποδοτικότητα τους».

Ο Δικαστικός Χάρτης και οι Κώδικες

Χαρακτήρισε ως μείζονα παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά και στην οργάνωσή της γενικότερα, τον Δικαστικό Χάρτη, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι πρέπει να αλλάξει.

«Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες οφείλουμε να κάνουμε στους Κώδικες. Ήδη ξεκινήσαμε με τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να επιταχυνθεί η απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης γιατί και εκεί έχουμε σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που καταταλαιπωρούν τους πολίτες στα ποινικά ακροατήρια. Νομίζω ότι όλο αυτό το φάσμα μέτρων και δράσεων θα μπορέσει να υλοποιηθεί και αποδώσει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, δύο περίπου ετών, διότι αυτά δεν γίνονται αυτόματα με ένα κουμπί».

Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας μίλησε για τις αλλαγές που επίκεινται στον Δικαστικό Χάρτη. «Θα τολμούσα να πω, ότι συνιστά μια τομή ιστορικών διαστάσεων στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά για να δώσει στη συνέχεια το πλαίσιο των αλλαγών οι οποίες θα κινούνται σε τρία επίπεδα:

– Καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που σήμερα υπηρετεί στη Δικαιοσύνη

– Η χωροταξία των δικαστικών σχηματισμών στη χώρα , ώστε να είναι ορθολογικά κατανεμημένα

– Η διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων. Χωρίς να θιγεί το αυτοδιοίκητο, πρέπει να απαλλαγούν οι προϊστάμενοι από εργασίες και καθήκοντα που δεν έχουν άμεση σχέση με τα υπηρεσιακά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ