Ι. Μπούγας για μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους: “Ιδιότητα που προσδίδει κύρος και σεβασμό, αλλά ταυτόχρονα ενέχει καθήκοντα και υποχρεώσεις”

Μιλώντας για τη σχέση υπουργείου- δικηγόρων σε πρόσφατη εκδήλωση ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην «άσκηση οιονεί δικαιοδοτικού έργου» από το δικηγορικό σώμα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Μπούγας για μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους: “Ιδιότητα που προσδίδει κύρος και σεβασμό, αλλά ταυτόχρονα ενέχει καθήκοντα και υποχρεώσεις” Ministry of Justice

Κατά την εκδήλωση για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας τόνισε ότι «ο συγκεκριμένος νόμος είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της συνέπειας του Υπουργείου στην τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της Πολιτείας στους δικηγόρους»

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με θέμα «Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους – Πρακτικά και Νομικά Ζητήματα από την εφαρμογή του νόμου 5095/2024».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπούγας «οι σχέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τους Δικηγόρους, στηρίζονται στον ειλικρινή διάλογο και στην καλόπιστη συνεργασία».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μίλησε και για την ιδιότητα των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, γεγονός που και ο ίδιος ο δικηγορικός κλάδος έχει αναγνωρίσει πως η μεταφορά δικαστηριακής ύλης αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

«Πρόκειται για ιδιότητα που προσδίδει κύρος και σεβασμό, αλλά ταυτόχρονα ενέχει καθήκοντα και υποχρεώσεις. Είναι έννοια ευθύνης, η οποία εκτείνεται έως την άσκηση οιονεί δικαιοδοτικού έργου. Αυτή η αντίληψη διατρέχει τον νόμο 5095/2024» σημείωσε ο κ. Μπούγας.

Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις

Ειδικότερα, όπως επανέλαβε ο κ. Μπούγας, οι διαδικασίες που θα διενεργούν οι Δικηγόροι, κατόπιν κατάλληλης επιμόρφωσης από τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους, είναι οι ακόλουθες:

* έκδοση κληρονομητηρίων,

* εγγραφή και εξάλειψη συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης,

* αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας,

* έκδοση ενόρκων βεβαιώσεων και

* διενέργεια προελέγχου από Δικηγόρους για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου.

Ενδεικτικά για τις εν λόγω διαδικασίες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, για τα έτη 2022 και 2023, ο αριθμός των δικογράφων ανήλθε σε 46.193 και 41.607, αντιστοίχως.

Όπως τόνισε ο κ. Μπούγας , οι διαδικασίες αυτές «βρίσκονται στο μεταίχμιο της διοικητικής λειτουργίας και της δικαιοδοτικής λειτουργίας, ενώ οι πράξεις που εκδίδει ο δικηγόρος δύναται να ελεγχθούν δικαστικά μετά από άσκηση ανακοπής. Δεν έχουν, επομένως, αποδεικτική και νομική δυσχέρεια ενώ δεν απαιτούν την αυθεντική διάγνωση του Δικαστή».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης «με τις νέες διατάξεις, οι Έλληνες Δικαστές θα αποφορτιστούν άμεσα από χιλιάδες υποθέσεις και επομένως, θα έχουν περισσότερο χρόνο, ώστε να μελετούν και διεκπεραιώνουν περισσότερες δικογραφίες και να εκδίδουν ταχύτερα τις αποφάσεις τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας, χωρίς, ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών».

Πάνω από 2.000 δικηγόροι παρακολούθησαν την εκδήλωση

Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από δύο χιλιάδες δικηγόροι, συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Ηλίας Κλάππας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός του υφυπουργού Δικαιοσύνης, , ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σπυρίδων Τσαντίνης και Σύμβουλος ΔΣΑ, καθώς και ο Δικηγόρος Αθηνών, κ. Φώτιος Γιαννούλας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Φινοκαλιώτης και η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και  Εισαγγελέων, κα Μαργαρίτα Στενιώτη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ