Σάββατο 10 Μαϊου 2025

Ι. Μπούγας για τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν ξεχνάμε, δεν εφησυχάζουμε»

Ο χαιρετισμός του υφυπουργού Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Μπούγας για τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν ξεχνάμε, δεν εφησυχάζουμε» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Με Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και κατάθεση στεφάνου  στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τιμήθηκε η επέτειος των 80 χρόνων από τη  λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Πρωθυπουργό  και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας. «Σαν σήμερα 80 χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ξεχύθηκαν στους δρόμους στο άγγελμα της συνθηκολόγησης της χιτλερικής Γερμανίας. Η πιο θανατηφόρα και ολέθρια σύγκρουση στην παγκόσμια ιστορία είχε τελειώσει. Μια νέα ελπιδοφόρα μέρα είχε ανατείλει για την Ευρώπη και τον κόσμο, με κυρίαρχο σύνθημα: «ποτέ πια πόλεμος , ποτέ πια ναζισμός και φασισμός». 

«Η 9η Μαΐου δεν είναι απλώς επέτειος της ημέρας λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας γιατί σηματοδοτεί την αποφασιστική ήττα του φασισμού και του ναζισμού, που επιχείρησαν να καταλύσουν τα σύμφυτα προς την ανθρώπινη ύπαρξη δικαιώματα και ιδανικά: την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης στον σύντομο χαιρετισμό του εκ μέρους της Κυβέρνησης. 

Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας

Έμφαση έδωσε όμως στον συμβολισμό και τα μηνύματα της σημερινής επετείου: «Τιμούμε τη θυσία εκατομμυρίων ψυχών που χάθηκαν στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους βομβαρδισμούς των πόλεων. Εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους, ακολουθώντας το χρέος του ελεύθερου ανθρώπου, πολέμησαν, αντιστάθηκαν και μαρτύρησαν στα βασανιστήρια των δυνάμεων κατοχής. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν απλώς μια σύγκρουση στρατών και ιδεολογιών. Ήταν μια τραγωδία που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή της ανθρωπότητας. Η απόλυτη κατάρρευση της ηθικής τάξης. Το σημείο του ιστορικού χρόνου, που η αξία της ανθρώπινης ζωής υπερνικήθηκε από το μίσος, τον φανατισμό και την ωμή βία».

Ο κ. Ιωάννης Μπούγας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας, αναφερόμενος στον φόρο αίματος που πλήρωσε η Χώρα μας, αλλά και στη ανυπολόγιστη απώλεια των υλικών υποδομών που προκάλεσε στο διάβα του αυτός ο καταστροφικός πόλεμος. «Ευγνωμονούμε τους πολεμιστές, που έδωσαν τη ζωή τους και τους αναπήρους πολέμου στο ελληνο-ιταλικό μέτωπο, στο ελληνο-γερμανικό μέτωπο, στη μάχη της Κρήτης, στην εθνική αντίσταση κατά των δυνάμεων του Άξονα, όπου στρατιώτες και άμαχοι πολίτες πολέμησαν μαζί ενάντια σε έναν υπέρτερο εχθρό, γράφοντας σελίδες δόξας και αυτοθυσίας. Η νίκη άξιζε τη θυσία! Χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη Μνήμη. Η συλλογική ιστορική μνήμη είναι ο οδοδείκτης για την οικοδόμηση της υπερήφανης εθνικής συνείδησης των νέων μας. Η Ελλάς, ματωμένη και βαθιά τραυματισμένη αλλά όρθια, για άλλη μια φορά  βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πρωτοπόρος στον αγώνα των ελεύθερων κρατών για Ελευθερία και Δημοκρατία, προσέφερε τα μέγιστα αποτελώντας θαυμαστό παράδειγμα θάρρους και ηρωισμού. Η λήξη του πολέμου ήταν το τέλος μιας αιματηρής περιόδου και η αυγή μιας νέας εποχής. Μιας εποχής που επηρέασε πολυεπίπεδα την αναδιάταξη του παγκόσμιου γίγνεσθαι».

Στρέφοντας το βλέμμα στο σήμερα και στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον ο κ. Μπούγας υπενθύμισε την αναγκαιότητα να παραμείνει ζωντανή η μνήμη αλλά και της ιστορικής ευθύνης που αναδύεται από την 80η επέτειο της λήξης ενός απόλυτα καταστροφικού πολέμου. «Σήμερα, μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ισχυρότερης ένωσης κρατών στην παγκόσμια ιστορία. Μας επιτρέπει να αναλογιστούμε τη διαδικασία από την ιδέα έως την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών, που διέπουν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή των λαών της Ευρώπης.

Κυρίως, όμως, μας διδάσκει πως η ενότητα και η αλληλεγγύη των κρατών-μελών οικοδομούν το κοινό τους μέλλον και διασφαλίζουν την ειρήνη και την ευημερία. Η διασφάλιση της ειρήνης προϋποθέτει ασφαλώς την κοινή και αταλάντευτη βούλησή τους ν’ αντισταθούν σε όποιον επιχειρήσει να επιβουλευθεί τις κοινές αξίες και να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό χώρο ελευθερίας σε πεδίο νέων συγκρούσεων. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή είναι η δυσάρεστη ηχώ μιας εποχής που ελπίζαμε ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Η  άνοδος των απολυταρχικών ιδεολογιών, της ξενοφοβίας και του μίσους, μας υπενθυμίζει ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη, αλλά μια συνεχής προσπάθεια» επισήμανε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε αναφορικά με τον ρόλο της Ε.Ε. αλλά και τη θέση της χώρας μας απέναντι στις νέες προκλήσεις που ξεπροβάλουν, “η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιδιώξει τη στρατηγική της αυτονομία, να αναπτύξει τις αμυντικές της δυνατότητες, να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα για να αποκτήσει  και διατηρήσει ισχυρή θέση στον κόσμο, σε δύσκολους καιρούς. Η πορεία και η θέση της Ελλάδος είναι κρίσιμη για την πολιτική και οικονομική συνεργασία, την ομαλή κοινωνική συμβίωση, αλλά και την ευρωπαϊκή άμυνα. Η Χώρα μας ενισχύει τον ρόλο της ως κράτους-μέλους και την ενεργό συμμετοχή της στη συνδιαμόρφωση των μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη. Σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και του Κράτους Δικαίου. Στρατευμένη στον αγώνα εναντίον κάθε μορφής ολοκληρωτισμού και σύγχρονου αναθεωρητισμού. Αφοσιωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις προκλήσεις των καιρών». Και κατέληξε με ένα σαφές μήνυμα «Υπερασπιζόμαστε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, ενισχύοντας την διπλωματική μας ισχύ κι ενδυναμώνοντας την άμυνά μας.  Δεν ξεχνάμε, δεν εφησυχάζουμε. Η Ελλάς στέκεται ως φάρος ελπίδας και σταθερότητας, προωθώντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των εθνών. Στην πλέον ευαίσθητη και ασταθή γεωστρατηγικά περιοχή, η Χώρα μας πορεύεται με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ