Ι. Μπούγας στο dikastiko.gr: Οι αριθμοί δείχνουν επιτάχυνση με τη νέα δικονομία του ΣτΕ- Όλα τα στοιχεία για το πρώτο 7μηνο εφαρμογής της

Τι δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τα μέσα Απριλίου. “Η νέα διαδικασία, αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση έκδοσης απόφασης και μείωσης των εκκρεμών υποθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας” σημειώνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

NEWSROOM
Ι. Μπούγας στο dikastiko.gr: Οι αριθμοί δείχνουν επιτάχυνση με τη νέα δικονομία του ΣτΕ- Όλα τα στοιχεία για το πρώτο 7μηνο εφαρμογής της

Καρπούς αποδίδει η νέα δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφέρει με άρθρο του στο dikastiko.gr o υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας , αναφέροντας πως «στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της υπερβολικής καθυστέρησης στην εκδίκαση των αγόμενων ενώπιον του διαφορών, και συνακόλουθα στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών για την οικονομία και την κοινωνία».

Ήδη, όπως αναφέρει, από την έναρξη του τρέχοντος δικαστικού έτους μέχρι τα μέσα Απριλίου, έχουν κατατεθεί 1.852 κύριες υποθέσεις στο ΣτΕ και από αυτές προσδιορίστηκαν σε σύνθεση «Συμβούλιο άρθ. 34Γ» 930 υποθέσεις. Από τις εν Συμβουλίω υποθέσεις, έχουν έως σήμερα συζητηθεί οι 169 – οι 120 υποθέσεις απορρίφθηκαν – και μόνο 1 παραπέμφθηκε σε κύρια διαδικασία με Πρακτικό Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούγα κατά την παρέμβασή του χθες 21/5  όπου η Βουλή των Ελλήνων και το Συμβούλιο της Επικρατείας διοργάνωσαν στην αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κ. Τσαλδάρη»  του Κοινοβουλίου, αναμνηστική εκδήλωση, αφιερωμένη στη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας στα Παλαιά Ανάκτορα, «η άμεση και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της Χώρας μας», χωρίς αυτό – όπως σημειώνει – να συνεπάγεται πως εγκαταλείπεται «το ζητούμενο να είναι κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της Χώρας να δύναται να ασκεί κατά το δυνατόν απρόσκοπτα το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας».

Και όπως υπογραμμίζει «το Συμβούλιο της Επικρατείας υπήρξε ο βασικός εγγυητής της νομιμότητας και της αποτροπής της αυθαιρεσίας από τη Διοίκηση, το προπύργιο της συνταγματικής προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της προστασίας των συνταγματικών αξιών και κυρίως ένας κρίσιμος πυλώνας της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Διότι μόνο με την επιβολή του νόμου και των θεσμικά κατοχυρωμένων εγγυήσεων, μπορεί να επιτευχθεί η προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, στο σύγχρονο φιλελεύθερο αστικό κράτος».

Το τρίπτυχο της νέας δικονομίας του ΣτΕ

Κατά τον υφυπουργό Δικαιοσύνης «η δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αναμορφώθηκε με τον νόμο 5119/2024, αποτελεί, σαφώς, μία πολύ σημαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας μας». Με τη νέα δικονομία:

* Η διαδικασία γίνεται πλέον «εμπροσθοβαρής», ενισχύεται η προδικασία, ώστε στο ακροατήριο να φθάνουν ταχύτερα οι σημαντικές υποθέσεις και να μπορούν να συζητηθούν χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις, προκειμένου να εκδίδεται απόφαση το συντομότερο.

* Επεκτείνεται η διαδικασία σε Συμβούλιο και σε υποθέσεις που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσχέρειες ως προς το πραγματικό ή τα νομικά ζητήματα που θέτουν.

* Αξιοποιούνται οι νεότεροι δικαστές, οι Εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο ως προς την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων, όσο και ως προς την ποιότητα των αποφάσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ι. ΜΠΟΥΓΑ

Την 6η Μαΐου 1936 η Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει το Νόμο υπ’ αριθ. 3, με τον οποίο προβλέφθηκε να στεγαστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας προσωρινά στο κτήριο της Βουλής, και συγκεκριμένα να συνεδριάζει στην αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση. Ο χρόνος τελικά είναι έννοια σχετική, αν αναλογιστούμε ότι η «προσωρινή» στέγαση διήρκησε 58 ολόκληρα χρόνια μέχρι τη μεταστέγασή του στο Αρσάκειο το 1992.

Η διαδρομή αυτή δεν είναι μόνο χρονική. Είναι ιστορική, θεσμική και καθοριστική για τη λειτουργία και θωράκιση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με διττό χαρακτήρα αρχικώς, ως Ανωτάτη Συμβουλευτική Αρχή και ασφαλώς ως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας, διαδραμάτισε διαχρονικά κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της συνταγματικότητας των νόμων, στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και στην εξισορρόπηση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Η επιλογή της αίθουσας αυτής για τις Συνεδριάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο δεύτερο όροφο της Βουλής των Ελλήνων, αποδίδει, επίσης, το συμβολικό χαρακτήρα του Δικαστηρίου ως αρμόδιο για τον έλεγχο του νομοθετικού έργου, αλλά και ως συμμάχου της νομοθετικής εξουσίας στο θεσμικό εκσυγχρονισμό της Χώρας μας.

Η αναδρομή στα έτη 1934–1992 μας επιτρέπει να αναλογιστούμε όχι μόνο τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το Δικαστήριο, αλλά και την αντοχή του σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, θεσμικών μετασχηματισμών και κοινωνικών ανακατατάξεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπήρξε ο βασικός εγγυητής της νομιμότητας και της αποτροπής της αυθαιρεσίας από τη Διοίκηση, το προπύργιο της συνταγματικής προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της προστασίας των συνταγματικών αξιών και κυρίως ένας κρίσιμος πυλώνας της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Διότι μόνο με την επιβολή του νόμου και των θεσμικά κατοχυρωμένων εγγυήσεων, μπορεί να επιτευχθεί η προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, στο σύγχρονο φιλελεύθερο αστικό κράτος.

Το ζητούμενο είναι κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της Χώρας να δύναται ν΄ ασκεί κατά το δυνατόν απρόσκοπτα το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπηρετώντας τον Υψηλό μας στόχο, προωθούμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτύχουμε μία πιο αποτελεσματική και ποιοτική απονομή Δικαιοσύνης, η οποία θα απονέμεται εντός ευλόγου χρόνου, θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει τις σοβαρές παθογένειες και τα διαχρονικά ελλείμματα.

Η Δικαιοσύνη, αποτελεί ένα κρίσιμο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μέγεθος. Κατ’ επέκταση, ο εκσυγχρονισμός των κανόνων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου είναι το θεσμικό εργαλείο για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη.

Με τη νέα δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, στοχεύουμε στην αντιμετώπιση της υπερβολικής καθυστέρησης στην εκδίκαση των αγόμενων ενώπιον του διαφορών, και συνακόλουθα στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών για την οικονομία και την κοινωνία. Η άμεση και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της Χώρας μας.

Η δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αναμορφώθηκε με τον νόμο 5119/2024, αποτελεί, σαφώς, μία πολύ σημαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας μας.

Με τη νέα δικονομία:

* Η διαδικασία γίνεται πλέον «εμπροσθοβαρής», ενισχύεται η προδικασία, ώστε στο ακροατήριο να φθάνουν ταχύτερα οι σημαντικές υποθέσεις και να μπορούν να συζητηθούν χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις, προκειμένου να εκδίδεται απόφαση το συντομότερο.

* Επεκτείνεται η διαδικασία σε Συμβούλιο και σε υποθέσεις που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσχέρειες ως προς το πραγματικό ή τα νομικά ζητήματα που θέτουν.

* Αξιοποιούνται οι νεότεροι δικαστές, οι Εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο ως προς την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων, όσο και ως προς την ποιότητα των αποφάσεων.

Ήδη από την έναρξη του τρέχοντος δικαστικού έτους μέχρι τα μέσα Απριλίου, που έχουμε σχετικά δεδομένα, έχουν κατατεθεί 1.852 κύριες υποθέσεις στο ΣτΕ και από αυτές προσδιορίστηκαν σε σύνθεση «Συμβούλιο άρθ. 34Γ» 930 υποθέσεις. Από τις εν Συμβουλίω υποθέσεις, έχουν έως σήμερα συζητηθεί οι 169 – οι 120 υποθέσεις απορρίφθηκαν και μόνο 1 παραπέμφθηκε σε κύρια διαδικασία με Πρακτικό Συμβουλίου.

Η νέα διαδικασία, αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση έκδοσης απόφασης και μείωσης των εκκρεμών υποθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί επιτακτικό αίτημα, τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και της κοινωνίας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξακολουθήσει να αποτελεί εγγύηση και θεματοφύλακα του κράτους δικαίου, ώστε να συνεχίσει, όπως οραματίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος από εκείνη την πρώτη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου 1929, να εμπνέει «και τον τελευταίον πολίτην που κατοικεί εις τα απώτατα του κράτους ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας που προστατεύουν κάθε πολίτην αδικούμενον από οιονδήποτε διοικητικόν όργανον».

Ιωάννης Δ. Μπούγας

Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Βουλευτής Φωκίδας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ