Η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια έως τις 10 Μαΐου – Τι θα γίνει μετά – Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν

Η νέα ΚΥΑ δεν διαφοροποιείται σε τίποτα με την προηγούμενη- Συνεπώς το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επομενη η οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους , θα πρέπει να εκδοθεί έως την Τετάρτη του Πάσχα (ή να έχουν επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο) αλλιώς θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια έως τις 10 Μαΐου – Τι θα γίνει μετά – Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Χωρίς καμία αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ εκδόθηκε η κυβερνητική απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων έως τις 10 Μαίου.

Στο ΦΕΚ τ. Β 1814/29.4.2021 η υπ´ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 27683 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00, η νέα ΚΥΑ ( δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την προηγούμενη υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.: 26380 ΚΥΑ (ΦΕΚ τ. Β΄ 1682/24.4.2021).

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΑ

Click to access kya_29.4.21.pdf

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει για μετά τις 10 Μαϊου καθώς στην πρόσφατη συσκεψη όλων των φορέων της Δικαιοσύνης , σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθάρισε ότι θα εισηγηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την επανεκκίνηση περισσότερων διαδικασιών

Δηλαδή :

-Η απόφαση είναι για μεγάλο άνοιγμα στα Διοικητικά και Αστικά Δικαστήρια, στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι, υπουργείο, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι (οι δικηγόροι ούτως ή άλλως μάχονται εδώ και καιρό και ζητούν πλήρες άνοιγμα)

-Μερικό άνοιγμα στα Ποινικά Δικαστήρια με επανεξέταση για επιπλέον δραστηριότητες σε 10-15 μέρες. Εδώ από τους δικηγόρους τέθηκε το πλήρες άνοιγμα των ποινικών και συμφώνησαν και κάποιες διοικήσεις δικαστηρίων. Άλλες όμως όχι. Η πλάστιγγα κλείνει όπως φαίνεται στο μερικό άνοιγμα.

Τι ζητούν οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους ζήτησαν:

1. Την άμεση, πλήρη επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας, καθώς η Δικαιοσύνη είναι αυτοτελής λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνας του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί συνεπώς να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα του επισιτισμού, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού, και σε κάθε περίπτωση, όταν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν, δεν νοείται η λειτουργία της Δικαιοσύνης να παραμένει σε αναστολή.

2. Να καταστεί έγκαιρα -επισήμως και όχι από διαρροές- γνωστό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης, και ιδίως για τους πληρεξουσίους δικηγόρους. Μάλιστα επανήλθαν και με απόφαση της Ολομέλειας κατέστησαν σαφές πως αν δεν γίνει γνωστό τι θα ανοίξει απο την Τετάρτη του Πάσχα θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις.

3. Να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, τα οποία υπολειτουργούν, και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των δικηγόρων.

4. Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων, εν ανάγκη με την υιοθέτηση κυλιόμενου ωραρίου.

5. Να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης (δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων) και να συνεχιστεί η λήψη των αναγκαίων μέτρων (rapid tests, self-test, αστυνομική δύναμη, κ.λπ).

Έγκαιρη ενημέρωση

Μετά τις επισημάνσεις των δικηγόρων για τις ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, φέρεται να δόθηκε διαβεβαίωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι, μετά την λήψη της απόφασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, θα ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, είτε με την έκδοση ΚΥΑ είτε με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου (εφόσον δεν είναι εφικτή η άμεση έκδοση ΚΥΑ).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ