Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021

Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών: 137 γυναίκες σκοτώνονται κάθε μέρα από μέλος της οικογένειάς τους – 1 στις 3 υφίσταται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση

Σοκάρουν οι αριθμοί για τα περιστατικά, όπως καταγράφονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ο κορονοϊός και οι περιορισμοί οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρση της βίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών: 137 γυναίκες σκοτώνονται κάθε μέρα από μέλος της οικογένειάς τους – 1 στις 3 υφίσταται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση

Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών: Μέσα σε κάποιο σπίτι «κρύβεται» μία γυναίκα ή παιδί, που έχει υποστεί κάποιας μορφής βία. Λεκτική, ψυχολογική ή ακόμη και σωματική και σεξουαλική βία. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών φέρνει για άλλη μία φορά στο φως τις τραγικές διαστάσεις του φαινομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, 1 στις 2 σκοτώθηκε από το σύντροφό της ή από μέλος της οικογένειάς της, ενώ 1 στις 5 γυναίκες και κορίτσια έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από οικείο σύντροφο τους τελευταίους 12 μήνες.

Παράλληλα, 2 στις 3 γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφεραν ότι αυτές ή μια γυναίκα που γνωρίζουν, βίωσαν κάποια μορφή βίας. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία αναζητά βοήθεια κάθε είδους, ενώ όπως αναφέρεται η σιωπή οδηγεί τις περισσότερες φορές σε αναντιστοιχία των καταγγελθέντων περιστατικών με όσα λαμβάνουν χώρα στην πραγματικότητα. Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών

Η εικόνα στην Ε.Ε.

Φρίκη προκαλούν και τα στατιστικά για την βία κατά γυναικών στην Ε.Ε., όπου περίπου 16.700.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας ή έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

Όπως μάλιστα προκύπτει το 5% έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω, 18% έχει πέσει θύμα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 12% που έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως το 53% αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στο δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών

Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών: Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την Ελλάδα

Παγκοσμίως 137 γυναίκες σκοτώνονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους κάθε μέρα, με τη μάστιγα των γυναικοκτονιών να έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 13 γυναικοκτονίες.

Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται και στη 2η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν.

Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας. Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών

Επίσης, την ίδια χρονιά, 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020, ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.

«Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προωθούμε ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να εξασφαλίσουμε στις γυναίκες ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τον φόβο, την κακοποίηση και τις διακρίσεις. Η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου, αλλά είναι αναγκαία η δράση των ίδιων των πολιτών, αλλάζοντας νοοτροπίες και στερεότυπα και δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο ισότητας, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και ελευθερίας», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών

Γραμμή SOS

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της Γραμμής SOS 15900. Το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 7.809 κλήσεις (τη στιγμή που όλο το 2019 οι κλήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 6.000) , εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας με τις 3.182 κλήσεις να αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στη συντριπτική του πλειονότητα οι γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες καλούν στη γραμμή για ενημέρωση, αυτή αφορά κυρίως την ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται αλλά και νομικές συμβουλές. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις με τις γυναίκες να αναζητούν φιλοξενία ώστε να φύγουν από το περιβάλλον που βρίσκονται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ