Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021

«Η πολύπαθη πορεία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης μέσα στο χρόνο» το νέο βιβλίο του Γ. Σταυρόπουλου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Η πολύπαθη πορεία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης μέσα στο χρόνο» το νέο βιβλίο του Γ. Σταυρόπουλου

του Παναγιώτη Τσιμπούκη

«H πολύπαθη πορεία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης μέσα στο χρόνο» είναι το βιβλίο του πρώην υπουργού Επικρατείας στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου.

Ο κ. Σταυρόπουλος στις σελίδες του βιβλίου του (εκδόσεις Παπαζήση) το οποίο προλογίζει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος, επιχειρεί μια συνοπτική προσέγγιση της γένεσης και της εν γένει εξέλιξης του δικαίου και της Δικαιοσύνης σε διεθνές αλλά και εθνικό πλαίσιο. Οι μελέτες του κ. Σταυρόπουλου στα νομικά περιοδικά δεν είναι λίγες και τώρα κάνει το επόμενο βήμα, που είναι αυτό της συγγραφής βιβλίου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες εκδόσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Περισσότερη έμφαση δίνεται στην απονομή της Δικαιοσύνης σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα, τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά και την περίοδο μετά τη σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας.

Παράλληλα, ο συγγραφέας  στις σελίδες του βιβλίου του (τιμή 5 ευρώ συν ΦΠΑ 6%) εναποθέτει την προσωπική του εμπειρία και τα βιώματα  που απεκόμισε κατά την μακροχρόνια πορεία του τόσο  μέσα από το χώρο της Δικαιοσύνης και ειδικά  του ΣτΕ, όσο και από τις άλλες καίριες θέσεις που κατείχε μέσα στη διαδρομή της νομικής και επιστημονικής του πορείας. Την ίδια στιγμή, με την γραφίδα του ο κ. Σταυρόπουλος, εναποθέτει στις σελίδες του βιβλίου του, τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει λόγω της διδασκαλίας  του μαθήματος της «Ιστορίας της Δικαιοσύνης» στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Πάντως, το ενδιαφέρον για μια συνολική μελέτη της ιστορίας του δικαίου υπήρξε μάλλον περιορισμένο στη χώρα μας και πολύ μεγαλύτερη είναι η  υστέρηση στη μελέτη της ιστορίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα κάτι που έρχεται να καλύψει ο συγγραφέας με το βιβλίο του. Κάτι  που χρονικά συμβαδίζει με την συγκυρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 κάτι που αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για την καλύτερη γνώση της περιπετειώδους πορείας του δικαίου και της Δικαιοσύνης τα χρόνια που πέρασαν στον Ελληνικό χώρο.

Η διαδρομή της Δικαιοσύνης και του δικαίου  μέσα στο πέρασμα του χρόνου, υπήρξε γεμάτη αντιφάσεις, σημαντικές εξάρσεις, αλλά κυρίως  υπήρξαν αντιδράσεις  της εκάστοτε επικρατούσας πολιτικής εξουσίας οι οποίες ουσιαστικά στρεφόντουσαν κατά της σταθερότητας και ασφάλειας του δικαίου, αλλά και κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όπως  και   του ίδιου του κύρους της.

Η πολύπαθη πορεία του δικαίου και της Δικαιοσύνης μέσα στο χρόνο προκαλεί πολλές σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά είναι και αφορμή για μια αλλαγή πολυεπίπεδης κατεύθυνσης, αλλαγές στις οποίες ο συγγραφέας   καταγράφει.

Πλουσιότατη είναι η πορεία του συγγραφέα μέσα στα δρώμενα της Δικαιοσύνης και όχι μόνο.

Έτσι, ο Γιώργος Σταυρόπουλος:

 • Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, το Παρίσι και το Λουξεμβούργο,
 • Είναι επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,
 • Προήδρευσε στο Α.Ε.Δ., στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. κ.λπ.,
 • Διετέλεσε προϊστάμενος της επιθεώρησης των Διοικητικών Δικαστηρίων,
 • Υπήρξε δικαστής adhoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
 • Μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών UIM και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών MEDEL,
 • Εξελέγη επανειλημμένα πρόεδρος της Ένωσης των Δικαστών του Σ.τ.Ε.,
 • Υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες,
 • Δίδαξε, μεταξύ των άλλων, θέματα «Ιστορίας της Δικαιοσύνης» στην Εθνική Σχολή Δικαστών,
 • Διετέλεσε πρόεδρος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών,
 • Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,
 • Μετά την αποχώρησή του από το Σ.τ.Ε. άσκησε καθήκοντα προϊσταμένου στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου,
 • Εξελέγη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,
 • Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου,
 • Προήδρευσε σε συνέδρια και συνέγραψε πολλές μελέτες και άρθρα και
 • Σήμερα είναι πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ