Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021

Η πρώτη δίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων covid με τη νέα διάταξη: Διώκεται ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης

Ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή από 6 μήνες έως 5 χρόνια, στην περίπτωση που η υπόθεση παραπεμφθεί σε ακροατήριο και κριθεί ένοχος. Αίτημα για στοιχεία από την εισαγγελία έχει καταθέσει η Ολομέλεια Πειθαρχικών ΔΣΑ, με τον πρόεδρο της Χ. Αναλυτή να διευκρινίζει πως καμία παρέμβαση δεν είναι επιτρεπτή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η πρώτη δίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων covid με τη νέα διάταξη: Διώκεται ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης

Δίωξη στον δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη: Για διασπορά ψευδών ειδήσεων διώκεται πλέον ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, που φέρεται να δηλώνει αρνητής του κορονοϊού και σύμφωνα με τις καταγγελίες, τάσσεται και κατά της διασωλήνωσης των ασθενών,  υποστηρίζοντας πως γίνονται χωρίς λόγο.

Μετά από υλικό που έφτασε στην Εισαγγελία από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας είχε διαταχθεί πριν από λίγες ημέρες και η σύλληψη του δικηγόρου με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας και η σχετική δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία η οποία προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Πλέον, ο φάκελος της υπόθεσης απεστάλη στην εισαγγελία Εφετών προκειμένου να δικαστεί ο κ. Αντωνιάδης από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λόγω της ειδικής δωσιδικίας, που απορρέει από την επαγγελματική του ιδιότητα. Δίωξη στον δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη

Η διάταξη που οδηγεί σε συλλήψεις

Πράσινο φως για την εκκίνηση της επιχείρησης συλλήψεων αντιεμβολιαστών δόθηκε όπως έγραψε το dikastiko.gr μετά την ψήφιση της νέας διάταξης για το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, που στην πράξη «λύνει» τα χέρια δικαστικών και εισαγγελικών αρχών.

Η διαφοροποίηση είναι πως στη νέα διάταξη συμπεριλαμβάνεται πλέον ρητά στα προστατευόμενα πεδία και η δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 καθώς (όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση) «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς φημών και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας».

Ειδικότερα, η νέα διάταξη αναφέρει:

«Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.»

Στη βάσει αυτής της διάταξης, ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης μετά την άσκηση δίωξης και την αποστολή του φακέλου στην εισαγγελία Εφετών για να δικαστεί από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή από 6 μήνες έως 5 χρόνια  εφόσον η υπόθεση παραπεμφθεί σε ακροατήριο και κριθεί ένοχος. Δίωξη στον δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη

Δίωξη στον δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη: Έκανε… live μόλις αφέθηκε ελεύθερος

H σύλληψη την περασμένη Τετάρτη του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στο κίνημα κατά των εμβολιασμών έγινε μετά από εισαγγελική παραγγελία για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «διέγερση σε ανυπακοή».

Κατά πληροφορίες η σύλληψη αφορούσε μεταξύ άλλων βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Νίκος Αντωνιάδης παραθέτοντας τις απόψεις του κατά των εμβολιασμών.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος λόγω της ειδικής δωσιδικίας, σε ανάρτησή του στα social media είχε κάνει λόγο για “παράνομη σύλληψη”. Ειδικότερα, μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, έκανε… live στο Facebook για να ενημερώσει τους ακολούθους του για τα όσα έγιναν. Όπως είπε έκανε και ο ίδιος μήνυση στον εισαγγελέα πρωτοδικών για «παράβαση καθήκοντος» και ζήτησε την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του!

Δίωξη στον δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη: Ερευνάται η εμπλοκή του σε θάνατο 54χρονης στον Ευαγγελισμό 

Παράλληλα, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Νούλη για την περίπτωση θανάτου 54χρονης ασθενούς στον Ευαγγελισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία αρνήθηκε να διασωληνωθεί. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ο κατηγορούμενος δικηγόρος, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες τον επικαλέστηκε η γυναίκα προκειμένου να μην της γίνει η ιατρική πράξη που συνέστησαν οι γιατροί λόγω μείωσης του οξυγόνου της. Η γυναίκα υποβλήθηκε στην διαδικασία για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής δυσχέρειας με εισαγγελική εντολή που έλαβαν οι γιατροί του Ευαγγελισμού, όμως ήταν πλέον αργά για αυτήν.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του κ. Νούλη στρέφεται κατά προσώπων, εκτός νοσοκομείου, που εμπόδισαν την έγκαιρη διασωλήνωση της εκλιπούσας και αναζητά ενδεχόμενες ευθύνες για την διάπραξη του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό, αλλά και του αδικήματος που αφορά παραβάσεις του νόμου για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Χ. Αναλυτής: Ουδεμία παρέμβαση είναι επιτρεπτή στα πειθαρχικά συμβούλια

Ανεξάρτητα και απολύτως αρμόδια να κρίνουν πειθαρχικές υποθέσεις και να αποφασίσουν για την εκδίκαση ή την αρχειοθέτησή τους είναι τα πειθαρχικά συμβούλια όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Χαράλαμπος Αναλυτής, πρόεδρος της Ολομέλεια των Πειθαρχικών Συμβουλίων ΔΣΑ. Δίωξη στον δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη

Με αφορμή την πειθαρχική διερεύνηση υποθέσεων δικηγόρων που απασχολούν την επικαιρότητα, ο κ. Αναλυτής σημείωσε:

«1. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι απολύτως ανεξάρτητα όργανα έναντι του ∆ιοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου του ∆ΣΑ, σύμφωνα με τον Κώδικα ∆ικηγόρων και ουδεμία παρέμβαση είναι επιτρεπτή κατά τη λειτουργία τους και τη δικαιοδοτική τους κρίση.

2. Η παραπομπή προς εκδίκαση ή η αρχειοθέτηση κάθε πειθαρχικής υπόθεσης γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση την εισήγηση του αρμόδιου πειθαρχικού εισηγητή, ο οποίος γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά αυτής.

Κατά συνέπεια, απόψεις που προσδίδουν τις άνω αρμοδιότητες σε άλλα όργανα όχι μόνο δεν έχουν νόμιμο έρεισμα αλλά και πλήττουν την ανεξαρτησία και το κύρος της πειθαρχικής διαδικασίας και των οργάνων αυτής.

3. Η πειθαρχική διαδικασία διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και εγγυήσεις, που πρέπει να ακολουθούνται απαρέγκλιτα.

4. Το πειθαρχικό τμήμα του ∆ΣΑ, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχει ζητήσει εγγράφως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να αποστείλει, ως οφείλει, κατ’ άρθρο 152 Κώδικα ∆ικηγόρων, στοιχεία και έγγραφα, που αφορούν σε τυχόν ποινικές διώξεις κατά δικηγόρων, για την κατά νόμο ενέργεια των Πειθαρχικών οργάνων του Συλλόγου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ