Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022

Η “κλοπή του αιώνα” στην Εθνική Πινακοθήκη: Ο “artfreak” δηλώνει συλλέκτης έργων Τέχνης – Τι λέει ο δικηγόρος του Σ. Κεχαγιόγλου – ΒΙΝΤΕΟ

"Ό,τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου προς την τέχνη" δήλωσε ο Γιώργος Σαμαρτζόπουλος ενώ περιέγραψε πώς έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της κλοπής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “κλοπή του αιώνα” στην Εθνική Πινακοθήκη: Ο “artfreak” δηλώνει συλλέκτης έργων Τέχνης – Τι λέει ο δικηγόρος του Σ. Κεχαγιόγλου – ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΤ1

Η κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, η “κλοπή του αιώνα” όπως χαρακτηρίστηκε αποκαλύφθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2021, όταν ο “artfreak”  περνούσε το κατώφλι του Εισαγγελέα.

Μετά από 14 μήνες ο Γιώργος Σαρματζόπουλος είναι ελεύθερος, καθώς το αίτημα του για αποφυλάκιση υπό όρους, έγινε δεκτό από τη Δικαιοσύνη όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Artfreak

EUROKINISSI

Ο “artfreak” δηλώνει συλλέκτης έργων Τέχνης

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στον ΑΝΤ1, έχοντας δίπλα τον συνήγορο του, Σάκη Κεχαγιόγλου, ο Γιώργος Σαμαρτζόπουλος είπε «Ό,τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου προς την τέχνη. Πιστεύω ότι ο οιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει κάποιο λάθος. Ήμουν ήδη συλλέκτης μιας μικρής συλλογής και ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή που υπήρχε τότε».

Περιγράφει πως έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της κλοπής πινάκων τεράστιας αξίας, από την Εθνική Πινακοθήκη, πριν από 10 χρόνια, αναφέροντας ότι του μπήκε η ιδέα να το κάνει από το 2010. Επί έξι μήνες παρακολουθούσε τα μέτρα ασφαλείας στο κτήριο.

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη

eurokinissi

«Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια μία γυψοδανίδα. Άμα έχει δει και δυο τρεις ταινίες στο Netflix κάλλιστα μπορείς να το κάνεις. Αν πάτε πίσω 9,5 χρόνια, υπήρχε η περίφημη έκθεση του κ. Λέανδρου Ρακιντζή για τις συνθήκες που έγινε η κλοπή», περιγράφει ο αποφυλακισμένος δράστης.

O 50χρονος κατάφερε να κλέψει τρεις πίνακες: πρόκειται για ένα έργο του Πικάσο, ένα έργο του Μοντριάν, αλλά και έναν τρίτο πίνακα τον οποίο πίστεψε πως κατέστρεψε και τον πέταξε. Οι αστυνομικοί είχαν βρει τους δύο πίνακες σε ρέμα της Κερατέας.

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη

eurokinissi

Όπως λέει ο Γιώργος Σαμαρτζόπουλος, «κοιτάς να πάρεις τα έργα από εκεί που τα είχες και να τα κρύψεις. Ο μόνος τρόπος που μπορούσα εγώ τα έργα να τα ασφαλίσω, ήταν να μπουν σε μία πολυεστερική θήκη. Δεν ήταν τα έργα σε μία σακούλα σκουπιδιών».

Ο Γιώργος Σαρματζόπουλος αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να πουλήσει τα έργα Τέχνης. Όπως σημειώνει, «Στα 10 χρόνια αυτά είχαν περάσει πολλές φορές οι σκέψεις να επιστραφούν τα έργα, αλλά λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης, λόγω της ηλικίας των παιδιών μου, δεν επέστρεφα τα έργα».

Ο 50χρονος είναι ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση (σημ: «βραχιολάκι»), χωρίς να του επιβληθούν άλλοι περιοριστικοί όροι.

Τι λέει ο δικηγόρος του Σάκης Κεχαγιόγλου

Ο συνήγορος του, Σάκης Κεχαγιόγλου, υποστήριξε πως «χωρίς τη βούληση, την απόφαση και τη μεταμέλεια του, ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πικάσο δεν επρόκειτο ποτέ να επιστρέψει στην κυριότητα της Πινακοθήκης».

Κεχαγιόγλου

eurokinissi

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Η υπόθεση

Όνειρό του ήταν, όπως είπε ο ίδιος, να αποκτήσει ένα δικό του έργο τέχνης. Κι έτσι για να το πραγματοποιήσει, σχεδίασε και εκτέλεσε, μόνος του κατά τα λεγόμενά του, μία χολιγουντιανή κλοπή.

Ωστόσο, έπειτα από σχετικό αίτημα του ανακριτή, η πράξη που αποδίδεται πλέον στον κατηγορούμενο αναβαθμίστηκε σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής αξίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα σε δημόσιο οίκημα άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ.

Κατά πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα του ο ανακριτής επικαλέστηκε έγγραφο της Εθνικής Πινακοθήκης και κατάθεση μάρτυρος από την οποία προκύπτει ότι τα  κλαπέντα έργα ανήκουν στην κυριότητα της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και η αξία τους αποτιμάται, αντίστοιχα, σε 2.000.000 ευρώ, 200.000 ευρώ και 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ