Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Η …σφραγίδα του Χρυσοχοΐδη και μια αποτίμηση των μέτρων για το Πολυτεχνείο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η …σφραγίδα του Χρυσοχοΐδη και μια αποτίμηση των μέτρων για το Πολυτεχνείο

Στη μία μετά το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφτηκε το γραφείο του Αττικάρχη Υποστράτηγου Γιώργου Ψωμά. Ενημερώθηκε για τα μέτρα που ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, προκειμένου να προληφθούν σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια, και έφυγε για το γραφείο του στην Κατεχάκη.

Τυχαία τον συναντήσαμε κατά την έξοδό του από το γραφείο του ΓΑΔΑ και κατά την διάρκεια του συντομότατου χαιρετισμού, διαπιστώσαμε ότι ήταν έντονα προβληματισμένος για τις εξελίξεις, τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά το τέλος της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στις δέκα παρά δέκα το βράδυ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε στο Αστυνομικό Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτή την φορά συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη.

Δεν ήταν προβληματισμένος, δεν ήταν κατηφής. Το αντίθετο. Ανέβηκε στον δεύτερο όροφο όπου βρίσκεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, προφανώς όχι για να ενημερωθεί για το ότι όλα είχαν τελειώσει χωρίς ουσιαστικά να «ανοίξει μύτη» -αυτό είχε προηγηθεί τηλεφωνικά λίγη ώρα νωρίτερα- αλλά προφανώς να θέσει την πολιτική σφραγίδα του σε μια αντικειμενικά επιτυχημένη επιχείρηση πρόληψης, και όχι εκ των υστέρων καταστολής εκτεταμένων επεισοδίων.

Κάτι που έπραξε και κατά την διάρκεια της συνόδου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Καβούρι, με την ανακοίνωση της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής ομάδας «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Στο παρασκήνιο τώρα αυτής της ημέρας, από πλευράς αστυνομικών μέτρων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν τυχερός. Ο νέος Αττικάρχης είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος αξιωματικός σε θέματα επιχειρήσεων. Επίσης είναι από αυτούς που δεν φοβούνται να ρισκάρουν αλλαγές, σε παγιωμένες τακτικές δεκαετιών, και να προσαρμόσει την στρατηγική του στις συνθήκες όπως αυτές εμφανίζονται μπροστά του. Πήρε μακριά από το μπλοκ των «σκληρών» αντιεξουσιαστών τις δυνάμεις που κάθε χρόνο αποτελούσαν την αφορμή για να ανάψει το φιτίλι κατά την διάρκεια της πορείας, και έζωσε ασφυκτικά την πλατεία Εξαρχείων αποκόβοντας κάθε διέξοδο προς τα δυο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ή την ευρύτερη περιοχή, πέραν των στενών ορίων της «πλατείας».

Παράλληλα πρόλαβε και των μεγάλο φόβο πολιτικής και φυσικής ηγεσίας για τον …από αέρος βομβαρδισμό των αστυνομικών από ταράτσες, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν εκδηλωθεί, αφού εάν τότε ανέβουν στις πολυκατοικίες αστυνομικοί, είναι πολύ πιθανή μια τραγωδία από κάποιον νεαρό που θα επιχειρήσει να διαφύγει πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα. Με την βοήθεια και της τεχνολογίας και των drones, οι αξιωματικοί του Κέντρου Επιχειρήσεων πρόλαβαν τις δύο πρώτες ομάδες σε δύο πολυκατοικίες στην Σπύρου Τρικούπη και την Στουρνάρη.

Και ένα ακόμη πρωτοφανές για «νύχτα Πολυτεχνείου»; Δεν έπεσε ούτε μία μολότοφ. Κάτι που προφανώς έχει να κάνει με τους προληπτικούς ελέγχους της Ασφάλειας, κομμάτι κομβικό και αυτό του γενικότερου σχεδιασμού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ