Κυριακή 09 Μαϊου 2021

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα απευθύνει το τέταρτο, έκτακτο διάγγελμα στους Βρετανούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η βασίλισσα Ελισάβετ θα απευθύνει το τέταρτο, έκτακτο διάγγελμα στους Βρετανούς

Ένα αγοράκι 5 ετών είναι μεταξύ των τελευταίων θυμάτων στη Βρετανία, κάτι που υπενθυμίζει ότι η νόσος covid-19 δεν σκοτώνει μόνο ηλικιωμένους ή εξασθενημένους ανθρώπους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα απευθυνθεί σήμερα στους Βρετανούς, σε μια σπάνια παρέμβασή της. θα χαιρετίσει το βράδυ την αντίδραση των Βρετανών στην υγειονομική κρίση κατά το διάγγελμά της. «Ελπίζω τα χρόνια που θα έρθουν όλος ο κόσμος να μπορέσει να είναι περήφανος για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση», αναμένεται να πει.

Αυτό θα είναι μόλις το τέταρτο έκτακτο διάγγελμα της βασίλισσας εδώ και 68 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο και βιντεοσκοπήθηκε κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες. Τη λήψη έκανε ένας και μόνο κάμεραμαν, ο οποίος φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, με όλα τα άλλα μέλη του τεχνικού συνεργείου να βρίσκονται σε άλλα δωμάτια.

Το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταδοθεί στις 8 το απόγευμα (10 η ώρα Ελλάδος).

Τα άλλα τρία έκτακτα διαγγέλματα της Ελισάβετ είχαν μεταδοθεί το 2002, προ της κηδείας της βασιλομήτορος, τα δε υπόλοιπα δύο παλαιότερα, το 1997 μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, και το 1991 στον Πόλεμο του Κόλπου.

Μία από τις φράσεις που αναμένεται να περιέχονται στο διάγγελμά της είναι: «Σας μιλάω σε μία ταραγμένη εποχή για τον βίο της χώρας μας. Μίας αναστάτωσης που έχει προκαλέσει βαθύ πόνο σε κάποιους, οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς και τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα, για όλους μας».

Και θα προσθέσει: «Ελπίζω στα χρόνια που έρχονται ο καθένας να είναι περήφανος για τον τρόπο που αποκρίθηκε στην κρίση (…) Και όσοι θα έλθουν μετά από εμάς να λένε ότι αυτή η γενιά των Βρετανών ήταν και πάλι δυνατή όπως όλες», σε μια αποστροφή που μάλλον φιλοδοξεί να παραπέμψει -μεγεθών και αναλογιών τηρουμένων- στο «Finest Hour» του Τσώρτσιλ.

Στο ίδιο πνεύμα θα προσθέσει ότι «οι συμπεριφορές της αυτοπειθαρχίας, της ήρεμης και καλοδιάθετης αποφασιστικότητας και της συμπαράστασης στους συμπολίτες μας εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα».

Η απόφαση για το διάγγελμα ελήφθη κατόπιν στενής συνεννόησης με την Downing Street, και έρχεται σε μία στιγμή όπου ο αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε το Σάββατο τα 4.313.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ