Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ηχητικό Βγενόπουλου: Πάει από τον Άρειο Πάγο στον προϊστάμενο Οικονομικού Εγκλήματος για να αποφασίσει – Τι ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η κατάργηση της αρμοδιότητας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ελέγχει δικαστικούς (δημόσιους) λειτουργούς με το νέο Ποινικό Κώδικα, μεταθέτει την απόφαση στον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρ. Μπαρδάκη αφού η υπηρεσία του συνενώθηκε με την Εισαγγελία Διαφθοράς. Διττή έρευνα για τυχόν «αλλοίωση» του ηχητικού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηχητικό Βγενόπουλου: Πάει από τον Άρειο Πάγο στον προϊστάμενο Οικονομικού Εγκλήματος για να αποφασίσει – Τι ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου eurokinissi

Ηχητικό Βγενόπουλου: Τη διαδρομή Άρειος Πάγος προς Οικονομική Εισαγγελία κάνει πλέον η έρευνα για την αρχειοθετημένη μήνυση του Ανδρέα Βγενοπούλου σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και μίας γυναίκας που φέρεται να εμφανίστηκε ως «αγγελιοφόρος» της άλλοτε επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, μέσω της οποίας του ζητήθηκε να τοποθετήσει χρήματα μέσα σε «βιβλίο», προκειμένου να επισπευστεί η απόφαση για την έκδοση δύο συνεργατών του από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Η μελέτη για το αν θα ανασυρθεί από το αρχείο η έρευνα, που ανατέθηκε την 1η Μαρτίου στον αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεώργιο Σκιαδαρέση, προσέκρουσε σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο στον σκόπελο της κατάργησης του άρθρου 29 παρ. 4 ΚΠΔ, το οποίο όπως ίσχυε μέχρι την ψήφιση του Κώδικα του 2019, ανέθετε την προκαταρκτική εξέταση για δικαστικούς λειτουργούς σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τώρα όμως , όπως αναφέρει σύμφωνα με δικαστικές πηγές ο αντεισαγγελέας του δικαστηρίου κ. Σκιαδαρέσης σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 ΚΠΔ αρμοδιότητα για αυτό έχει ο Εισαγγελέας Εφετών, Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Εν προκειμένω ο Χρήστος Μπαρδάκης.

Ηχητικό Βγενόπουλου

eurokinissi

Η παραγγελία

Ο κ. Σκιαδαρέσης στον οποίο είχε αρχικά ανατεθεί η έρευνα για το ενδεχόμενο ανάσυρσης της δικογραφίας, έχει διαβιβάσει τη δικογραφία στον επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας, ο οποίος πλέον καλείται να αξιολογήσει σχετικά με το πρωτοεμφανιζόμενο ηχογράφημα αν είναι νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και μπορεί να ληφθεί υπόψη, αν είναι γνήσιο και αν πράγματι είναι νέο αποδεικτικό στοιχείο, ώστε, κατά περίπτωση, να ανασύρει τη δικογραφία και να επανεξετάσει ή όχι την υπόθεση, με την αναγκαία ειδική επισήμανση  αν κατά τον έλεγχο αξιολογηθεί ως μη γνήσιο ή παράνομο, το ηχογράφημα αυτό, να ενεργήσει αρμοδίως ώστε να ελεγχθεί ποινικά η παραγωγή του και η χρησιμοποίησή του.

Ηχητικό Βγενόπουλου: Το άρθρο

Βέβαια ο οικονομικός εισαγγελέας έχει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει χρήση και παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων. Κι αυτό γιατί μια διάταξη που ψηφίστηκε το 2015 με εισηγητή τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, δίνει το δικαίωμα χρήσης ακόμα και παράνομων αποδεικτικών μέσων. Βέβαια το οξύμωρο είναι πως αυτή η διάταξη καταργήθηκε το 2019 με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επανήλθε σε ισχύ με τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2020. Η διάταξη (που ξεμπλοκάρει τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων) αναφέρει πως «…η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος, τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ