Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Iδού το (νέο) δικαστικό συγκρότημα Ασπροπύργου στις υπό ανέγερση “high tech” φυλακές – ΦΩΤΟ

Στις μακέτες του νέου έργου υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός «μίνι Εφετείου», ο σχεδιασμός του οποίου έχει ως στόχευση την αποσυμφόρηση  των δικαστηρίων της Αθήνας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Iδού το (νέο) δικαστικό συγκρότημα Ασπροπύργου στις υπό ανέγερση “high tech” φυλακές – ΦΩΤΟ

Το δικαστικό συγκρότημα «Απροπύργου», που θα είναι έτοιμο σε (περίπου) δυο χρόνια μέσα στις νέες  “high tech” φυλακές που θα αντικαταστήσουν τον Κορυδαλλό, παρουσιάζει το dikastiko.gr.

 

 

Στις μακέτες του νέου έργου υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός «μίνι Εφετείου», ο σχεδιασμός του οποίου έχει ως στόχευση την αποσυμφόρηση  των δικαστηρίων της Αθήνας.

 

 

Εντός των τειχών της νέας φυλακής προβλέπεται η δημιουργία 7 δικαστικών αιθουσών καθώς και τμήματος μεταγωγών.

Αν και η πρόβλεψη για δημιουργία δικαστηρίων μέσα στον χώρο της φυλακής, έχει προκαλέσει αντιδράσεις του Νομικού κόσμου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο βάσει του σχεδιασμού της αρχικής μακέτας.

 

 

 

 

Σε δυο χρόνια

Οι “high tech” φυλακές Ασπροπύργου για κάθε κατηγορία κρατουμένων ακόμα και ευάλωτων ομάδων , αναμένεται να είναι έτοιμες σε δυο χρόνια.

Το Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών όπως θα ονομάζεται, θα είναι βασισμένες σε ευρωπαϊκά πρότυπα, με αθλητικές εγκαταστάσεις, μονάδες απεξάρτησης, κλινικές και πτέρυγα για ευάλωτες ομάδες κρατουμένων και για ΑμεΑ. Οι νέες φυλακές υψηλής τεχνολογίας και υψίστης ασφάλειας με αυτόματο κλείδωμα που θα αντικαταστήσουν τις παλιές φυλακές του Κορυδαλλού, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας δηλαδή του Θριάσιου με σύγχρονες εγκαταστάσεις χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων.

Ήδη οι πρώτες μπουλντόζες στη παλιά νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου έχουν πιάσει δουλειά και προχωρούν στην κατεδάφιση των παλιών κτισμάτων η οποία θα ολοκληρωθεί στους επόμενους δύο μήνες.

 

Ρύθμιση

Σύμφωνα με πηγές του δημοσιογράφου των «Νέων»  Διονύση Βυθούλκα, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η παλιά στρατιωτική βάση πέρασε για 99 χρόνια στη δικαιοδοσία του, ενώ το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου συγκροτήματος βρίσκεται 6 μήνες μπροστά. Το έργο θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η δημοπράτηση για τον ανάδοχο του αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2021.

 

 

Η μακέτα

Η  μακέτα διαμόρφωσης των φυλακών Ασπροπύργου περιλαμβάνει, οικόπεδο 180 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 90 θεωρούνται ωφέλιμα για τις εγκαταστάσεις. Θα κτιστούν δύο κτίρια ενώ η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της πρώτης φάσης των κατεδαφίσεων.

Σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό, σε 12 πτέρυγες θα δημιουργηθούν κελιά που θα φιλοξενούν 2.000 κρατούμενους, οι οποίοι θα είναι υπόδικοι και μετά την εκδίκαση των υποθέσεων τους και την καταδίκη τους θα προωθούνται στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας για να εκτίσουν την ποινή τους.

 

 

Φυλακές για ευάλωτους

Πρόκειται για φυλακές υψηλής τεχνολογίας που δημιουργούνται βάση των ευρωπαϊκών προτύπων που τις καθιστούν υψηλής ασφάλειας, με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόματο κλείδωμα, κάμερες υψηλής ανάλυσης, μηχανήματα X- Ray υψηλής τεχνολογίας και συστήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

 

Η μελέτη του συγκροτήματος φυλακών Ασπροπύργου, έχει στηθεί πάνω στις σύγχρονες πρακτικές σωφρονιστικής πολιτικής που έχει σαν κύριο μέλημα την επανένταξη στην κοινωνία, όπου οι κρατούμενοι θα έχουν στην διάθεση τους σχολικά συγκροτήματα και πτέρυγα “ευάλωτων ομάδων”. Θα έχει προαύλια πτερυγών έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης, ημιπτέρυγα για ΑμεΑ, κλινικές, γενικής νοσηλείας και Ψυχιατρικής, εξωτερικά ιατρεία, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18και Άνω). Μία 20μελής ομάδα επιλεγμένων ανδρών της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών  θα πραγματοποιεί διαρκώς ελέγχους στα κελιά των κρατουμένων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ