Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ιερά Σύνοδος για ανεμβολίαστους σε εκκλησίες: Οι πιστοί δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς

Στην ΔΙΣ συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού και το πως θα εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιερά Σύνοδος για ανεμβολίαστους σε εκκλησίες: Οι πιστοί δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς EUROKINISSI

Συνήλθε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Σε αυτή συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού και το πως θα εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες.

Η Σύνοδος αποφάσισε ότι σέβεται τις αποφάσεις του κράτους και ότι καταδικάζει τους κληρικούς με αντιμεβολιαστικά κηρύγματα ωστόσο τονίζει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τον έλεγχο εισόδου πιστών σε ναούς με  εργαστηριακό τεστ.

Πάντως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά από τους πιστούς να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, φορώντας απαραιτήτως την μάσκα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες

Ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες: Το ανακοινωθέν

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμπαρίσταται ολόθυμα στην μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Υπενθυμίζει δε ότι η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή με λόγο συναινετικό και λόγο ευθύνης.

Ομοίως συμμερίζεται την μεγάλη προσπάθεια από μέρους των ιατρών και των νοσηλευτών μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συμπαρίσταται τόσο πρακτικά, όσο και ηθικά προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα.

Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Κάθε δε αντίθετη άποψη, ακόμα και Κληρικών, δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο.

Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ