Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ηγεσία Δικαιοσύνης: Στις αρχές Ιουλίου οι αλλαγές στην προεδρία του ΣτΕ και της Εισαγγελίας ΑΠ – Τέλος του μήνα οι αντιπρόεδροι

Η Ευαγγελία Νίκα είναι το φαβορί για την προεδρία του ΣτΕ- Ντογιάκος από την ορθία και Τζανερίκος από την καθήμενη τα φαβορί για Εισαγγελέας ΑΠ- Ποιοι άλλοι “παίζουν” για τη θέση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηγεσία Δικαιοσύνης: Στις αρχές Ιουλίου οι αλλαγές στην προεδρία του ΣτΕ και της Εισαγγελίας ΑΠ – Τέλος του μήνα οι αντιπρόεδροι (eurokinissi)

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιλογή για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης αφού στις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτούνται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημ. Σκαλτούνης. Η διαδικασία έχει ήδη μπει ουσιαστικά σε τροχιά επιλογής ενώ ήδη εκκινεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την προεπιλογή των προσώπων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Τα ονόματα που θα προκριθούν θα τεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να γίνει η τελική επιλογή μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Πάντως τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως και φέτος η ιεραρχία θα έχει τον πρώτο λόγο.

Η αποχώρηση Πλιώτα

Ο Βασίλης Πλιώτας , στα 67του πλέον,  εγκαταλείπει την θέση του πρώτου εισαγγελέα της χώρας που αναρριχήθηκε το 2019 , αμέσως μετά τις εκλογές, σε μια περίοδο που η Δικαιοσύνη συνταρασσόταν από εσωτερικές έριδες και αναταράξεις. Μόλις είχαν ακυρωθεί οι προαγωγές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οριακά πριν τις εκλογές και μέσα σε αυτό το κλίμα, ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός από την Αρκαδία, έπρεπε με χειρουργικές κινήσεις να διατηρήσει και την ισορροπία εντός της Δικαιοσύνης και να επαναφέρει την ηρεμία στους κόλπους της. Πράγματι, ο εισαγγελέας Πλιώτας με καθαρή στόχευση όλων των κινήσεων του προς την τήρηση της νομιμότητας , κατάφερε να αφήνει πίσω του ευδιάκριτο έργο και την αναγνώριση των συναδέλφων του.

γυναικοκτονία

dikastiko.gr

Η επιλογή

Με αυτά τα δεδομένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης (και αυτός συνέτεινε στην διασφάλιση κλίματος ηρεμίας στη Δικαιοσύνη αποφεύγοντας οξύτητες και αντιπαραθέσεις) πρέπει να εισηγηθεί τον αντικαταστάτη του κ. Πλιώτα, ένα πρόσωπο δηλαδή που θα έχει πρώτα από όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και βέβαια την αποδοχή των συναδέλφων του. Το δίλημμα για την πολιτική ηγεσία είναι αν η επιλογή θα γίνει απο την καθήμενη δικαιοσύνη (αντιπρόεδρος ΑΠ) ή από την ορθία (Αντεισαγγελείς ΑΠ) . Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ειναι είτε δικαστής, είτε εισαγγελέας. Για το θέμα έχει προκληθεί ήδη παρέμβαση από την Ένωση Εισαγγελέων που ανέφερε πως “η τυχόν προτίμηση ενός εκ των Αντιπροέδρων ή μελών του Αρείου Πάγου για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα πλήξει καίρια την συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία δικαστών και εισαγγελέων και το ελεύθερο φρόνημα των εισαγγελέων, καθώς και το εισαγγελικό γόητρο, δεδομένου ότι η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί προσδοκώμενη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε εισαγγελικού λειτουργού”.

Φαβορί

Σύμφωνα με πληροφορίες υπό αυτά τα δεδομένα και χωρίς πάντως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, το προβάδισμα αυτή τη στιγμή εφόσον επιλεγεί να προέρχεται ο νέος εισαγγελέας από τον εισαγγελικό κλάδο, έχει ο Ισίδωρος Ντογιάκος. Ο έμπειρος αντεισαγγελέας ΑΠ είναι γνωστός από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει χειριστεί αλλά κυρίως από την ανυποχώρητη στάση του την περίοδο της προεδρίας στον Άρειο Πάγο της Βασιλικής Θάνου, που του στοίχισε την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία οι συνάδελφοί του πανηγυρικά είχαν εκλέξει εν μέσω μιας σφοδρής πολεμικής ατμόσφαιρας στη Δικαιοσύνη. Στις 12 Νοεμβρίου 2018 από τύχη (ή κακό χειρισμό των τρομοκρατών) δεν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι έξω από το σπίτι του. Εχει ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις , μεταξύ των οποίων και αυτή της παραπεμπτικής πρότασης για την Χρυσή Αυγή. Αν επιλεγεί ο κ. Ντιογιάκος, η θητεία του θα είναι μονοετής (αποχωρεί το 2023).

Συζητείται επίσης πάντως το όνομα της Γεωργίας Αδειλίvη (αποχωρεί το 2025), ενός από τα πρόσωπα που θεωρούνται εξαιρετικά έμπειρα στο χώρο της Δικαιοσύνης, με εξαιρετικό έργο και στο θέμα των ανηλίκων. Ηγεσία της Δικαιοσύνης

Αντιπρόεδρος

Αν όμως επιλεγεί τελικά πρόσωπο από τον δικαστικό κλάδο (καθήμενη δικαιοσύνη), φαβορί προβάλλουν οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Χρήστoς Τζαvερρίκoς (αποχωρεί το 2023) που φαίνεται ότι έχει αυξημένες πιθανότητες και Γεώργιoς Χριστoδoύλoυ (αποχωρεί το 2024).

ΣτΕ

Στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη θέση του προέδρου μετά την αποχώρηση του Δημ. Σκαλτσούνη φαβορί – που τείνει πλέον να είναι αδιαμφισβήτητο- είναι η αντιπρόεδρος Ευαγγελία Νίκα, που αποχωρεί απο το δικαστικό σώμα το 2024. Συζητούνται επισης τα ονόματα των αντιπροέδρων Μιχάλη Πικραμένου (αποχωρεί το 2027) , Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου(αποχωρεί το 2025) και Μαρίνας-Ελένης Κωνσταντινίδου (αποχωρεί το 2024).

Με βάση τα μεχρι τώρα δεδομένα η επιλογή των αντιπροέδρων του ΣτΕ( 2 για το ΣτΕ και πιθανόν ακόμα ένας εφόσον πρόεδρος γίνει κάποιος εκ των αντιπροέδρων) και του Αρείου Πάγου (5 ) θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Ιουλίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ