Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ηλίας Νικολακόπουλος: Πέθανε ο εθνικός μας δημοσκόπος – BINTEO

Έπαθε ανακοπή ενώ κολυμπούσε στη Σύρο. "Έφυγε" σε ηλικία 75 ετών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλίας Νικολακόπουλος: Πέθανε ο εθνικός μας δημοσκόπος – BINTEO eurokinissi

Πέθανε ο εθνικός μας δημοσκόπος, Ηλίας Νικολακόπουλος, σε ηλικία 75 ετών σκορπίζοντας θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον πολιτικό κόσμο.

Ο ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πέθανε σήμερα γύρω στη μία το μεσημέρι από ανακοπή, ενώ κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου.

Ηλίας Νικολακόπουλος

eurokinissi

Ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook

“‘Εχω σοκαριστεί…
δεν είναι δυνατόν να έφυγε έτσι ξαφνικά ο Ηλίας…
δε θέλω να το πιστέψω…
σήμερα όσοι αγαπήσαμε την έρευνα είναι σα να μείναμε ορφανοί”
Ηλίας Νικολακόπουλος

eurokinissi

Ηλίας Νικολακόπουλος: Ποιος ήταν

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως κύριος ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο ΑΠΘ (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως το 2022, ο Ηλίας Νικολακόπουλος δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.

Ηλίας Νικολακόπουλος

eurokinissi

Κατά καιρούς συνεργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (“Τα Νέα” κ.λπ.) και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου “Στο Κόκκινο”.

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ