Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Ηλιόπουλος: Τηλεπωλητής απλήρωτων 10ώρων ο Χατζηδάκης – ΒΙΝΤΕΟ

"Θα δώσουμε τη μάχη της απεργίας, θα καταργήσουμε το νόμο" τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλιόπουλος: Τηλεπωλητής απλήρωτων 10ώρων ο Χατζηδάκης – ΒΙΝΤΕΟ syriza

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό εργασίας προσωπικά εξαπέλυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το τελευταίο διάστημα ο κ. Χατζηδάκης έχει μετατραπεί σε “τηλεπωλητή” απλήρωτων 10ωρων»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας τόνισε ότι «έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Εργασίας έχει επιλέξει να υπερασπίζεται το νομοσχέδιό του, βγαίνοντας πάντοτε χωρίς πολιτικό αντίπαλο στα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας μονολόγους».

«Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι να γίνει πιο φτηνή η εργασία στη χώρα μας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε: «Μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται νόμιμο αυτό που μέχρι χθες ήταν παράνομο, απλήρωτες υπερωρίες με ατομική σύμβαση εργασίας και αυτός ο χρόνος να “πληρώνεται” με την υπόσχεση για ένα ρεπό». «Όλοι κατανοούμε ότι με ατομική σύμβαση, ο εργαζόμενος δεν έχει ουσιαστικά καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της στο εργασιακό πεδίο, υπενθύμισε ότι «μία από τις πρώτες κινήσεις της, όταν ανέλαβε, ήταν να μειώσει σημαντικά το ύψος των προστίμων στην επιθεώρηση εργασίας». «Ενδεικτικό είναι ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη συστημική τράπεζα είχε καταβάλει πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες. Με τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ, το 2019 το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Είναι φανερό ότι η ΝΔ νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών που δεν θέλουν έλεγχο, υπέρ των εργοδοτών που παρανομούν», τόνισε.

Είπε, επίσης, ότι «για πρώτη φορά, με το νομοσχέδιο της ΝΔ, η καταχρηστική απόλυση -που έχει κριθεί ως τέτοια από δικαστήριο- δεν συνεπάγεται επαναπρόσληψη του εργαζόμενου». «Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρωθεί τους μισθούς υπερημερίας, που αποτελούσε μέχρι τώρα και ένα αντικίνητρο για την εργοδοσία να προχωρά σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις», συμπλήρωσε.

«Το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά εκτός από μειώσεις μισθών, θα οδηγήσει και σε ένα νέο κύμα braindrain -ποιος νέος επιστήμονας θα δεχτεί να κάτσει στην Ελλάδα να δουλεύει απλήρωτα 10ωρα σε μια χώρα που δεν θα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί;» υπογράμμισε. Ηλιόπουλος: Τηλεπωλητής απλήρωτων 10ώρων ο Χατζηδάκης

Ανέφερε ακόμα, ότι «ήδη από νόμο που είχε περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, είχε θεσπιστεί η ψηφιακή καταγραφή της υπερωριακής εργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε ζωντανό χρόνο και μάλιστα, με βάση αυτή τη νέα διαδικασία, το 2017 για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας και ο χρόνος υπερωριακής εργασίας υπερδιπλασιάστηκε». «Κανένα όμως ψηφιακό εργαλείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και με πρόστιμα-χάδι που θεσπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «το 2015 ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας στο 20% και μετά από σκληρή δουλειά καταφέραμε να πέσει κάτω από το 9%».

Πρόσθεσε δε, ότι «όταν η κυβέρνηση έρχεται να αυξήσει τόσο πολύ τις ώρες των υπερωριών -ειδικά στον κλάδο της βιομηχανίας- είναι σίγουρο ότι θα έχουμε περισσότερα εργατικά ατυχήματα».

Στον αντίποδα του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «η ελληνική αγορά εργασίας χρειάζεται αυτή τη στιγμή αύξηση στον κατώτατο μισθό -η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010- αλλά και ένα ισχυρό πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην έρευνα, στην καινοτομία, στην καλά αμειβόμενη εργασία ή αν θα αντιμετωπίζουμε ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις», ξεκαθάρισε. Ηλιόπουλος: Τηλεπωλητής απλήρωτων 10ώρων ο Χατζηδάκης

Σχετικά με το χρέος της ΝΔ στις τράπεζες, υπογράμμισε πως «με όρους ηθικής, είναι απαράδεκτο ένα κόμμα που χρωστάει 340 εκατ. στις τράπεζες, με τα 118 εκατ. από αυτά να έχουν δημιουργηθεί επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, να νομοθετεί το νέο πτωχευτικό, με το οποίο οι εργαζόμενοι θα χάνουν τα σπίτια τους, να νομοθετεί ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό».

Τέλος, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε, ότι «θα δώσουμε τη μάχη και μέσα στην κοινωνία, με όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ακόμα περάσει, δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ