Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Ιωάννα Λαχανά: Κορονοϊός – Σύγχρονη Μάστιγα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννα Λαχανά: Κορονοϊός – Σύγχρονη Μάστιγα

“Μην πανικοβάλεστε, μην τρομοκρατείστε”

Της Ιωάννας Λαχανά*

Τα λάθη άρχισαν από τα πρώτα κρούσματα: “Πρόκειται για ίωση που προκαλεί ήπια συμπτώματα απλού κρυολογήματος. Πλήττει μόνο ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Με την γρίπη πεθαίνουν χιλιάδες κάθε χρόνο.

Άγνωστο γιατί, η εγχώρια και διεθνής ιατρική κοινότητα έβγαζε καθησυχαστικές ανακοινώσεις για έναν άγνωστο ιό, έναν ιό επιθετικό, συνεχώς μεταλλασσόμενο, αυτοδιορθούμενο και εύκολα μεταδιδόμενο, που πλήττει όλες τις ηλικίες.

Το θέμα όμως δεν έληξε ,αφού ανέκυψε άλλο: βοηθά ή όχι η μάσκα; Όχι πάλι είπαν οι γιατροί. Άγνωστο γιατί, διότι ούτε αδαείς μπορεί να είναι, ούτε αφελείς, μόνο οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να τις φοράει. Αλλά αν προστατεύει η μάσκα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σ’ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου οι κορονοϊοί “κάνουν πάρτυ” στην κυριολεξία, γιατί δεν είναι χρήσιμη στον απλό πολίτη, που δεν κινείται σε τόσο βεβαρημένο από ιούς και μικρόβια χώρο; Εάν πάλι αυτό διαδίδεται διότι υπάρχει έλλειμμα από μάσκες, τότε είναι ακόμη πιο επικίνδυνο αφού έμπειροι και καταξιωμένοι ιατροί δέχονται να γίνουν “όχημα μεταφοράς” αναληθών και επικίνδυνων για το κοινό οδηγιών.

Και οι μεν πολιτικοί ίσως έχουν μια δικαιολογία, αφού ισχυρίζονταν urbi et orbi ότι ήμασταν “θωρακισμένοι” για να φτάσουμε στο “και 5′ να αναζητούμε μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά, αναπνευστήρες και να βασιζόμαστε εν μέσω πανδημίας σε δωρεές ιδιωτών, ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν και αυτές, αλλιώς η “θωράκιση” θα ήταν και διάτρυτη και επικίνδυνη. Οι πολιτικοί εκτός από χρήσιμοι φροντίζουν να είναι και ευχάριστοι. Οι γιατροί όμως οφείλουν να είναι μόνο ΧΡΗΣΙΜΟΙ. Να συμπληρώσω ότι ακόμη και η απλή θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου της χώρας καθώς και στα νοσοκομεία, ξενοδοχεία δεν εχρησιμοποιείτο, καθ’ όσον δεν είχε “καμμία χρησιμότητα”! Άγνωστο πάλι από ποια ιατρική αυθεντία είχε προκύψει η αδράνεια της “θωρακισμένης” Πολιτείας. Ακόμη και ένας στους δέκα να εντοπίζετο με πυρετό, κέρδος για το σύνολο θα ήταν.

Δεν είμαι γιατρός, νομικός είμαι. Και οι δύο όμως αυτές επιστήμες βασίζονται στην λογική και μόνο, τόσο στην ανάλυση και κατανόηση ενός προβλήματος, όσο – κυρίως – στην λύση του. Δεν υπάρχουν μαγικά. Ας σταματήσει λοιπόν η παραπληροφόρηση, που μόνο ζημιά κάνει, περί αδύναμίας δηλαδη της μάσκας να προστατέψει τον πολίτη.

Η Πολιτεία έστω και τώρα ας φροντίσει να μας θωρακίσει με έργα και όχι με λόγια, ούτε μπορεί ολόκληρη η χώρα να παύσει να αναπνέει,να ζει ,να λειτουργεί και να δουλεύει για απεριόριστο χρόνο, είμαστε οικονομικά νεκροί ή έστω σε βαθιά νάρκωση.

Λύσεις υπάρχουν:

Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους,εκτός από την κατοικία.

  Να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση και οι γιατροί κυρίως ποιες είναι οι ασφαλείς προδιαγραφές για τις μάσκες. Μικρές βιοτεχνίες υπάρχουν, θα αναπτυχθούν και άλλες και

  να παρέμβει η Πολιτεία ώστε να εξασφαλιστεί η αγορά και την τιμή τους. Αυτό πρέπει να γίνει χτες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού φαίνεται ότι η μάσκα θα γίνει απαραίτητο εφόδιο στην εποχή των ιώσεων.

  Ενδεχόμενα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα στρατιωτικά εργαστήρια-ραφεία.

Ας είμαστε μια φορά Προμηθείς. Βούληση και κοινός νους απαιτείται.

*Δικηγόρος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ