Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ιωάννης Στεφάνου: Ανακοίνωση Υποψηφιότητας για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο Ιωάννης Στεφάνου – Δείτε την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του

Υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο Ιωάννης Στεφάνου.

Αναλυτικά η ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Ιωάννη Στεφάνου:

Ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για την θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στις επικείμενες αρχαιρεσίες. Με πλήρη συνείδηση του βάρους της ευθύνης, του προσωπικού κόστους και των αυξημένων υποχρεώσεων που συνεπάγεται για έναν μαχόμενο άμισθο δικηγόρο, αλλά και κατόπιν της παραίνεσης συναδέλφων και φίλων που χρόνια τώρα διεξάγουμε κοινή επαγγελματική και συνδικαλιστική προσπάθεια, επιδιώκω να δώσω μια μάχη, όχι για μια ακόμα αλλαγή ηγεσίας, αλλά για την αλλαγή του ίδιου του Συλλόγου.

Οι περισσότεροι της γενιάς μου και των ακόμα νεότερων κληθήκαμε να κάνουμε τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των μέτρων του μνημονίου και κατόπιν της πανδημίας. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και το αντιδικηγορικό μένος που εκδήλωσαν οι κυβερνήσεις από το 2009 έως σήμερα, έθεσαν σε κίνδυνο το λειτούργημά μας, την αξιοπρέπειά μας και τον βιοπορισμό μας, και φυσικά την ίδια την απονομή δικαιοσύνης. Σε όλα αυτά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας, αν και εναλλάχθηκαν, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές ή ακόμα και δεκτικές σε σειρά νομοθετημάτων που μας επιβάρυναν ακόμα περισσότερο. Η στάση τους ήταν συνειδητή. Οι κομματικές εξαρτήσεις, η απουσία ουσιαστικής επαφής με την μαχόμενη δικηγορία και η διαρκής τους ανάγκη για δημόσιες σχέσεις, υποθήκευσαν την δυνατότητά τους για σύγκρουση. Υποθήκευσαν το επάγγελμα. Υποθήκευσαν εμάς.

Φέτος, έχουμε ήδη ακουστεί. Όταν η ηγεσία του ΔΣΘ ήταν απούσα, την περίοδο του λοκντάουν, και ενώ οι δικηγόροι υπέφεραν, κινητοποιούμενοι αυθόρμητα, αναγκάσαμε τον Σύλλογο και τις διοικήσεις των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης να αναδιπλωθούν, στα θέματα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής κατάθεσης, στη λειτουργία του Κτηματολογίου, στα συναινετικά διαζύγια και αλλού. Σε λιγότερο από δύο μήνες, θα ακουστούμε και θεσμικά. Στόχος μας πρέπει να είναι η αλλαγή του Συλλόγου και του επαγγέλματος, ανατρέποντας όλα όσα μας επιβλήθηκαν, οδηγώντας μας σε πλήρη επαγγελματική απαξίωση. Ιωάννης Στεφάνου

Πρέπει λοιπόν να παλέψουμε για Αξιοπρέπεια. Πρώτα απ’ όλα στην δουλειά μας. Να παλέψουμε απέναντι σε «ραντεβού» και μειωμένα ωράρια, απέναντι σε τοπικούς κανόνες κάθε υπηρεσίας, απέναντι σε «πλατφόρμες» και αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις, απέναντι σε καταχρηστικές συμπεριφορές δικαστών και υπαλλήλων. Να παλέψουμε ώστε να πάρουμε πίσω τον σεβασμό που δικαιούμαστε. Και για αυτό να συγκρουστούμε.

Πρέπει να αγωνιστούμε για Δικαιοσύνη. Να προστατεύσουμε τους νέους και  αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, που είναι έκθετοι στις διακυμάνσεις της οικονομίας. Να προστατεύσουμε τους συνεργάτες και ασκούμενους από εξοντωτικά ωράρια και απαξιωτικούς μισθούς, ρυθμίζοντας ουσιαστικά το καθεστώς τους, απέναντι στις εισπρακτικές εταιρείες της παρασιτικής δικηγορίας.

Να προστατεύσουμε τους γονείς και κυρίως τις μητέρες δικηγόρους, για τις οποίες καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται από το κράτος και τον Σύλλογο, και τελικά να προστατεύσουμε τον έντιμο μαχόμενο δικηγόρο που προσπαθεί να βιοπορίσει την οικογένειά του, υπηρετώντας την Δικαιοσύνη.

Πρέπει να εγγυηθούμε Δημοκρατία και Διαφάνεια. Κατ’ αρχήν στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Να εγγυηθούμε τη δημοσιότητα και τον έλεγχο προμηθειών, δαπανών, προσλήψεων και του προϋπολογισμού συνολικά, ώστε να παύσουν οι καταχρήσεις του παρελθόντος, όπως και των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ, που η σημερινή διοίκηση κρατά επτασφράγιστο μυστικό. Να εγγυηθούμε τη λήψη αποφάσεων για τα μείζονα θέματα αμεσοδημοκρατικά, μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων.

Με το σκεπτικό αυτό σας καλώ όλες και όλους να συγκροτήσουμε και να ενισχύσουμε ένα νέο, κομματικά ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα μας καταστήσει παρόντες στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές, και νικητές στις προκλήσεις του καιρού μας. Ο οποίος θα μας οδηγήσει να αναλάβουμε επιτέλους τις τύχες μας και θα μας απαλλάξει από ανεπαρκείς ηγεσίες και κομματικούς υποψηφίους. Ο οποίος θα μας επιστρέψει την αξιοπρέπειά μας.

Σας καλώ να υπερβούμε διχαστικά διλήμματα και να σταθούμε μαζί απέναντι σε εκείνους που καθημερινά μας απαξιώνουν και μας υποβαθμίζουν. Σας καλώ να αγωνιστούμε μαζί, όπως το πράξαμε ήδη, για εμάς τους ίδιους. Να αγωνιστούμε για τους Δικηγόρους, γιατί για εμάς έρχεται ΠΡΩΤΑ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.

Ως επαγγελματίας δικηγόρος και υποψήφιος πάντα είχα «γωνίες» και συγκρουόμουν με ό,τι και όποιον θεωρούσα άδικο. Ως Πρόεδρος μπορώ να υποσχεθώ το ίδιο. Και αυτό χρειάζεται ο κλάδος.