Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ηράκλειο: Χτύπησε με κατσαβίδι την εν διαστάσει σύζυγό του

Με εισαγγελική παραγγελία διεξάγεται προανάκριση από την Αστυνομία για την υπόθεση, ενώ ο 41 ετών άνδρας παραμένει ασύλληπτος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηράκλειο: Χτύπησε με κατσαβίδι την εν διαστάσει σύζυγό του Unsplash

Ένα ακόμη περιστατικό που αφορά ενδοοικογενειακή βία απασχολεί τις Αρχές στο Ηράκλειο, καταδεικνύοντας τις μεγάλες διαστάσεις, που έχει πάρει το φαινόμενο.

Μόνο στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, από την αρχή του έτους έχουν καταγγελθεί 227 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, άλλα πολύ σοβαρά, άλλα λιγότερο, κάτι που δείχνει – αν μη τι άλλο – πως τα “κλειστά στόματα” ανοίγουν πλέον πιο εύκολα, είτε αυτά ανήκουν στα ίδια τα θύματα, είτε στο οικείο ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Το τελευταίο περιστατικό έφτασε στο γραφείο του εισαγγελέα Ηρακλείου στις 26 Οκτωβρίου. Μια 34χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι ο 41 ετών εν διαστάσει σύζυγός της της επιτέθηκε έξω από το σπίτι της στο Ηράκλειο, την χτύπησε με κατσαβίδι και την τραυμάτισε στη μέση. Όπως ανέφερε στον εισαγγελέα, δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεφτε θύμα βίαιης συμπεριφοράς από τον σύζυγό της, καθώς, όπως είπε, την είχε εξυβρίσει και απειλήσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Με εισαγγελική παραγγελία διεξάγεται προανάκριση από την Αστυνομία για την υπόθεση, ενώ ο 41 ετών άνδρας παραμένει ασύλληπτος.

Αυτόνομο γραφείο στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου για την ενδοοικογενειακή βία

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που φτάνουν στα Αστυνομικά Τμήματα της Κρήτης είναι σχεδόν καθημερινά. Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στo ertnews, φέτος, μόνο στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, από την έναρξη του έτους έως και σήμερα, δηλαδή μέσα σε 10 μήνες έχουν καταγγελθεί 227 περιπτώσεις, ενώ πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα αντίστοιχα συμβάντα ήταν 180. Δηλαδή, καταγράφεται μια αύξηση κατά 20,7%, ενώ υπολείπονται δύο μήνες ως το κλείσιμο της χρονιάς. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται όχι σε πραγματική ανοδική τάση της βίας και των περιστατικών, αλλά στο ότι αυτά καταγγέλλονται πιο εύκολα από τα θύματα, τους γείτονες κ.α. Η δε σοβαρότητα των καταγγελιών ποικίλει, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν φτάνουν όλες οι υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες.

Ενδοοικογενειακή βία

Freepik

Όπως είναι γνωστό, για την διαχείριση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας έχει συσταθεί και λειτουργεί στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου αυτόνομο Γραφείο. Μάλιστα, για την ίδρυση και λειτουργία του ενημέρωσε με ανακοίνωσή του προσφάτως και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, Θανάσης Γαλήνας, προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος πού μπορεί να απευθύνεται. Όπως ανέφερε, το Γραφείο Ανηλίκων και Ενδοοικογενειακής Βίας είναι πλήρως στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό, εισαγγελικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Η ίδρυση του Γραφείου αποσκοπεί στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, στην καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών, στην ενημέρωση, προστασία και υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, των ανηλίκων και των υπερηλίκων, στην προώθηση του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης, στη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων και τέλος στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων (Ελληνικής Αστυνομίας, κοινωνικών υπηρεσιών, σχολικών μονάδων, ιατροδικαστικών υπηρεσιών, νοσοκομείων κ.λπ.)”, επισημάνθηκε στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Το νέο Γραφείο λειτουργεί στο γραφείο 10 στον 1ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10.00’ έως 14.00’, με τηλέφωνο επικοινωνίας 2810306616.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ