Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ηράκλειο: Στη φυλακή τα δύο αδέρφια για την απάτη στο Μηχανολογικό – “Επίλυση” με ποινική διαπραγμάτευση

Η επίμαχη υπόθεση συνιστά ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη υπόθεση “εγκλήματος λευκού κολάρου” στην Κρήτη που “επιλύεται” με τον σχετικά προσφάτως εισαχθέντα στην ελληνική έννομη τάξη θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηράκλειο: Στη φυλακή τα δύο αδέρφια για την απάτη στο Μηχανολογικό – “Επίλυση” με ποινική διαπραγμάτευση Freepik

Στις φυλακές θα οδηγηθούν άμεσα τα δύο αδέρφια στην Κρήτη που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση απάτης με βάθος πολλών ετών ενάντια στο Μηχανολογικό Ηρακλείου (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το neakriti.gr, την Πέμπτη οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο επικύρωσε το πρακτικό ποινικής διαπραγμάτευσης που υπογράφηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Ειδικότερα, η ποινή που αναφέρεται στο πρακτικό αφορά κάθειρξη έξι ετών και για τα δύο αδέρφια, τα οποία πλέον έχουν πάρει το δρόμο για τη φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αδερφοί βαρύνονται με κατηγορίες περί απάτης, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου.

Εξάλλου, έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ από τους δύο αδερφούς που φέρονται ως οι βασικοί πρωταγωνιστές της κομπίνας.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο της χρηματικής ζημίας, που φέρονται να προκάλεσαν σε βάρος του Μηχανολογικού από την έκνομη δράση τους τα δύο αδέρφια, εκτιμάται περίπου στα 935.000 ευρώ.

Δολοφονία εργολάβου οικοδομών

Freepik

Απάτη στο Μηχανολογικό: Πρώτη φορά στην Κρήτη η ποινική διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η επίμαχη υπόθεση συνιστά ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη υπόθεση “εγκλήματος λευκού κολάρου” στην Κρήτη που “επιλύεται” με τον σχετικά προσφάτως εισαχθέντα (μέσω του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το 2019) στην ελληνική έννομη τάξη θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης.

Ο εν λόγω θεσμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε ουκ ολίγες χώρες και είναι αγγλοσαξωνικής προέλευσης (plea bargaining). Ουσιαστικά, το βασικό του γνώρισμα είναι η “ανταλλαγή” της ομολογίας με την επιβολή μειωμένης ποινής.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, από τον θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης εξαιρούνται τα κακουργήματα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, όσα συνδέονται με την τρομοκρατία, καθώς και όσα στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους δύο αδερφούς, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη ο πατέρας τους, καθώς και τρία ακόμη άτομα. Οι τέσσερις συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν – διαδοχικά – μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Στον πατέρα των δύο αδερφών απαγορεύτηκε, πριν λίγες εβδομάδες, η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να δίνει το “παρών” στο Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές τον μήνα. Εξάλλου, του επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ.

Πηγή: neakriti.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ