Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Ισημερινός: Καταδίκη του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα σε κάθειρξη οκτώ ετών για διαφθορά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισημερινός: Καταδίκη του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα σε κάθειρξη οκτώ ετών για διαφθορά

Η δικαιοσύνη του Ισημερινού επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (07/09), την καταδίκη του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα σε κάθειρξη οκτώ ετών για διαφθορά, βάζοντας τέλος στις ελπίδες του να διεκδικήσει την αντιπροεδρία της χώρας στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο «κατά πλειοψηφία απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί και επιβεβαιώνει την καταδίκη για διαφθορά» η οποία ανακοινώθηκε τον Απρίλιο κατά του πρώην προέδρου (2007-2017) και 17 άλλων προσώπων, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί και επικεφαλής επιχειρήσεων, ανέφερε το δικαστήριο.

Ο Ραφαέλ Κορέα ζει στο Βέλγιο από το 2017 και τη λήξη της δεύτερης θητείας του, ενώ δεν ήταν ακόμη τότε κατηγορούμενος σε κάποια δίκη.

Δικάσθηκε ερήμην και η πρώτη καταδίκη του τον Απρίλιο είχε επιβεβαιωθεί σε δεύτερο βαθμό στα μέσα Ιουλίου.

Στα μέσα Αυγούστου ο Κορέα είχε ανακοινώσει την επιθυμία του να διεκδικήσει την αντιπροεδρία της χώρας του στους κόλπους ενός συνασπισμού της αριστεράς και στο πλευρό ενός από τους πρώην υπουργούς του, που είναι υποψήφιος για την προεδρία.

«Το έκαναν τελικά. Σε χρόνο ρεκόρ, πέτυχαν μια ‘οριστική’ καταδίκη για να με αποκλείσουν ως υποψήφιο», ανέφερε ο Κορέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν καταλαβαίνουν πως όλα αυτά που κάνουν αυξάνουν την υποστήριξή μου από τον λαό. Είμαι καλά. Θυμηθείτε: το μόνο πράγμα που μας καταδικάζουν να κάνουμε είναι να κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Έπειτα από μια τελευταία προσφυγή που μπορεί ακόμη να καταθέσει η υπεράσπιση, στον πρώην πρόεδρο θα απαγορευθεί ισοβίως να είναι υποψήφιος για αιρετό αξίωμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας για τις περιπτώσεις διαφθοράς.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Κορέα και πρώην συνεργάτες του δωροδοκήθηκαν ως αντάλλαγμα για συμβόλαια με διάφορες επιχειρήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος υπογραμμίζει πως είναι αθώος και καταγγέλλει μια συνωμοσία που υποθάλπεται από τον αντίπαλό του, τον πρώην αντιπρόεδρό του και νυν πρόεδρο Λενίν Μορένο.

Σε βάρος του Ραφαέλ Κορέα διεξάγεται επίσης έρευνα για την απαγωγή το 2012 στην Κολομβία του στελέχους της αντιπολίτευσης Φερνάντο Μπάλντα. Σύμφωνα πάντως με τη νομοθεσία του Ισημερινού, δεν μπορεί να δικασθεί ερήμην για το έγκλημα αυτό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ