Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ιστορική Απόφαση – Ένοχα όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής : 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 11 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιστορική Απόφαση – Ένοχα όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής : 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 11 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Της Μαρίας Δήμα  

 «Γιε μου τα ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ» ήταν η πρώτη αντίδραση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου, Μάγδας Φυσσα μετά την εκφώνηση της ομόφωνης ιστορικής απόφασης από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιωτη που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η Μάγδα Φυσσα βγήκε κλαίγοντας από τη δικαστική αίθουσα και έπεσε στην αγκαλιά της κόρης της, ενώ μέσα στην δικαστική αίθουσα το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση 7 πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 5 έως 15 ετών.

 Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαπρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάμντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση, που αντιμετωπίζουν ποινή 5 έως 10 ετών. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

 Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φυσσα τον καθ΄ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με επαπειλούμενη ποινή ισόβιας κάθειρξης και 15 ακόμη από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

 Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της  απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόν το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο , λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

 Αυτή την ώρα στο δικαστήριο οι συνήγοροι των καταδικασθέντων κατηγορουμένων δίνουν τη μάχη της αναγνώρισης ελαφρυντικών. Στη σημερινή διαδικασία παρόντες ήταν μόλις 11 από τους 68 συνολικά κατηγορούμενους και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα επεισόδια από ορισμένους οι οποίοι επέλεξαν μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης να προκαλέσουν εντάσεις και να υπάρξουν συμπλοκές με τα ΜΑΤ.

 Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέβηκε στην έδρα στις 11:20 και, αφού η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, ξεκίνησε η ανάγνωση.

 Το χρονικό της δίκης

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη διεξάγεται από τον Απρίλιο του 2015, και οι δικαστές ανακοίνωσαν σήμερα την ετυμηγορία τους 5,5 χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι με δράστη τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Το βάρος της απόφασης έπεσε στα τρία τακτικά μέλη του δικαστηρίου, πρόεδρος του οποίου είναι η αρεοπαγίτης, σήμερα, Μαρία Λεπενιώτη και μέλη οι δικαστές Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόλγου, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν σειρά διασκέψεων προκειμένου να αποτιμήσουν το αποδεικτικό υλικό της μακρόχρονης και επίπονης διαδικασίας επ’ ακροατηρίου όλα αυτά τα χρόνια.

Για την ακρίβεια κλήθηκαν να αποτιμήσουν υλικό και μαρτυρικές καταθέσεις που προέκυψαν από τις συνολικά 453 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, την εξέταση 216 μαρτύρων, να αναγνωστούν 438 έγγραφα, να απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι και να αγορεύσουν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής και οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε πολλά εμπόδια που συνέβαλλαν στη καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της. Εκτός του όγκου της δικογραφίας – αρκεί να αναφερθεί πως το ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) ξεπερνά τα δύο terrabyte – υπήρξε αρχικά ζήτημα με την στέγασή της, κατόπιν το 2016 σημειώθηκε η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων ενώ η διαδικασία καθυστέρησε και το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ