Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Κ. Τσιάρας: Αυστηρότερες οι ποινές για εμπρηστές, γίνονται κακούργημα – Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ – Αιχμές και από τον Μ. Καλογήρου

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε για τις ποινές κατά εμπρηστών, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει πως ίσχυε ήδη ο κακουργηματικός χαρακτήρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Αυστηρότερες οι ποινές για εμπρηστές, γίνονται κακούργημα – Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ – Αιχμές και από τον Μ. Καλογήρου EUROKINISSI

Στην κυβερνητική πρωτοβουλία για αυστηροποίηση των ποινών για τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, δηλαδή για τον εμπρησμό, τον εμπρησμό δασών, την πλημμύρα, την έκρηξη κλπ. αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Παραπέμποντας στο νομοσχέδιο, που ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προτείναμε την αυστηροποίηση των ποινών για τα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα. Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από εμπρησμό δάσους τυποποιείται για πρώτη φορά ρητώς ως κακούργημα και οι δράστες θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης».

Ειδικότερα, όπως έγραψε το dikastiko.gr η επιτροπή Μαργαρίτη για τις αλλαγές στον ΠΚ έχει ήδη προτείνει (και έγινε δεκτό) την αναβάθμιση του τρόπου δίωξης των αποκαλούμενων κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων (εμπρησμοί, έκρηξη, ναυάγια πλοίων κλπ ). Αυτά μετατρέπονται από συγκεκριμένης σε αφηρημένης διακινδύνευσης. Δηλαδή η ποινή επιβάλλεται και όταν μπορούσε απλώς να προκύψει κίνδυνος για αόριστο αριθμό προσώπων ή πράγματων και όχι μόνον (όπως ίσχυε μέχρι τώρα) εφόσον έχει προκύψει αυτός ο κίνδυνος. Πρόκειται δηλαδή ξεκάθαρα για αυστηροποίηση του πλαισίου.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν πως πυρκαγιές που έλαβαν μεγάλη έκταση, όπως συνέβη με τις συγκεκριμένες αυτών των ημερών, τιμωρούνταν και τιμωρούνται ως κακουργήματα. Κ. Τσιάρας: Αυστηρότερες οι ποινές για εμπρηστές, γίνονται κακούργημα

Με το νέο ΠΚ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 δε η απειλούμενη ποινή κλιμακώνεται προς τα επάνω και είναι πάντα κακουργηματική όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου ή σημαντική βλάβη κοινωφελούς εγκατάστασης, ενώ φτάνει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη, κάτι που δεν συνέβαινε πριν, όταν υπάρξει μεγάλος αριθμός θυμάτων. Εξάλλου, πιο καθαρά από ότι με τον παλιό ΠΚ που έκανε χρήση αόριστων όρων όπως κακοβουλία τιμωρείται ως κακούργημα η πρόκληση πυρκαγιάς με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Μ. Καλογήρου: Διαστρεβλώσεις για τον ΠΚ και τους εμπρησμούς

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου. «Η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της που έχει αφήσει τη χώρα να καίγεται τόσες μέρες με δραματικές ελλείψεις και παντελή απουσία συντονισμού, αντί να κοιτάξει να συντονίσει το επιτελικό μπάχαλο, κοιτάζει να τα ρίξει πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, με διαστρεβλώσεις για τον Ποινικό Κώδικα και τους εμπρησμούς. Λες και δεν φταίει η ανικανότητα του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ένας νόμος που ψηφίστηκε πριν από περισσότερο από δύο χρόνια!» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook.

Και υποστηρίζει: «Για να τελειώνει το παραμύθι, οι πυρκαγιές μεγάλης έκτασης ή εκείνες όπου υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή ή για κοινωφελείς εγκαταστάσεις, όπως συνέβη με τις πυρκαγιες όλων αυτών των ημερών τιμωρούνται ως κακουργήματα. Μάλιστα, με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρείται ως κακούργημα ήδη η πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε μεγάλη δασική έκταση και δεν απαιτείται να πρόκειται για «ιδιαίτερα μεγάλη έκταση» όπως γινόταν με τον παλιο ΠΚ. Παράλληλα προβλέφθηκε για πρώτη φορά μέχρι και ποινή ισόβιας κάθειρξης για πυρκαγιά δάσους, στην περίπτωση ύπαρξης μεγάλου αριθμού θυμάτων, κάτι που δεν ίσχυε ποτέ στο παρελθόν. Μάλιστα, ο παλιός ΠΚ εξαρτούσε σε ορισμένες περιπτώσεις την κακουργηματική ποινή από αόριστους όρους, όπως «ιδιοτέλεια» και «κακοβουλία» που δύσκολα αποδεικνύονταν στο δικαστήριο, οι οποιοι αντικαταστάθηκαν από ξεκάθαρη πρόβλεψη κακουργηματικης τιμώρησης της πρόκλησης πυρκαγιάς δάσους, όταν υπάρχει σκοπός παράνομου περιουσιακού όφελους».

Τι δηλώνουν οι επιστήμονες

Σχολιάζοντας, πάντως, τις τελευταίες ώρες τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε ως βασική αλλαγή την πρόσφατη πρόβλεψη πως ο εξ αμελείας εμπρησμός μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάγκη να προηγούνται καθαρισμοί σε οικόπεδα – κυρίως σε αυτά που είναι άδεια – τονίζοντας πως πρέπει να προβλεφθούν αυστηρά πρόστιμα, γιατί μόνον έτσι οι Έλληνες μπορεί να ανταποκριθούν.

«Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σα να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε αμελή εμπρηστή, ο οποίος θα πάει για κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όποιος πετάξει τσιγάρο, είναι εγκληματίας εκ προμελέτης θέλει να κάψει κόσμο. Θέλει να γίνει Νέρων… Ο Νέρων ήταν εκ προμελέτης εμπρηστής» υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ