Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Κ. Τσιάρας: Ο κορονοϊός δεν «χτύπησε» το κράτος δικαίου – Δεν χάθηκε κανένα δικαίωμα πολιτών – ΦΩΤΟ

Οδηγός σε όλες τις αποφάσεις ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας, απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έναντι των αιτιάσεων φορέων του δικηγορικού σώματος και κομμάτων ως προς τη λειτουργία των δικαστηρίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Ο κορονοϊός δεν «χτύπησε» το κράτος δικαίου – Δεν χάθηκε κανένα δικαίωμα πολιτών – ΦΩΤΟ

Ζωντανό παρέμεινε το κράτος δικαίου ακόμη και στην περίοδο του lockdown, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. «Ακόμα και την περίοδο του lockdown στην Ελλάδα, το κράτος δικαίου ήταν ζωντανό. Υπήρχε. Δεν χάθηκε κανένα ουσιώδες δικαίωμα, κανενός πολίτη», τόνισε.

«Η βασική λειτουργία της δικαιοσύνης υπήρξε ενεργή. Βεβαίως όλοι έχουμε κουραστεί από αυτή την παρατεταμένη περίοδο, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μέτρα την πανδημία. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό; Ποιος δεν το ζει; Όλοι μας το ζούμε, ακόμη και εμείς εδώ σε αυτή την αίθουσα. Το ξέρουμε πολύ καλά. Αλλά ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών;» σημείωσε ο κ. Τσιάρας.

Και τόνισε: «Πάντα λειτουργούσαμε συντεταγμένα. Εγώ είμαι υπέρ της ανοιχτής Δικαιοσύνης αλλά δεν μπορεί κανείς να βάζει στη ζυγαριά την αξία της ανθρώπινης ζωής με τη λειτουργία που επιτρέπει το συνωστισμό σε συγκεκριμένους χώρους».

Όχι στο λαϊκισμό σε θέματα υγείας

«Κάποια στιγμή σε θέματα που μας ξεπερνούν, θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα και όλα τα κόμματα να στέκονται με μια διαφορετική αντίληψη» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ εύκολο να προστρέχει κανείς στο λαϊκισμό και να μετέρχεται επιχειρημάτων που δεν στέκονται στην κοινή λογική ούτε τα υιοθετούν οι Έλληνες πολίτες, και είναι πολύ δύσκολο να δείξει τη γενναιότητα της παραδοχής μιας πολιτικής που είχε στόχο να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, να προφυλάξει ανθρώπινες ζωές, να προφυλάξει την κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες».

Παρέπεμψε μάλιστα και στις επαφές που είχε με ομολόγους του. «Όσες φορές και αν συμμετείχα σε διασκέψεις και με Ευρωπαίους υπουργούς Δικαιοσύνης και με τον επίτροπο Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας τα μέτρα τα οποία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για το χώρο της δικαιοσύνης, σας διαβεβαιώνω ότι υπήρξε η επίφαση ότι αυτά τα μέτρα ήταν αυτά που έπρεπε να ληφθούν, εν μέσω της πανδημίας, και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λειτούργησαν με έναν αντίστοιχο τρόπο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει».

Κοινωφελής εργασία

Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι υπάρχει διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΕ ώστε να λάβει μορφή όλη η διαδικασία της επαναφοράς της κοινωφελούς εργασίας, στο δικαιικό σύστημα, και τον τρόπο που αυτή αποτελεί αυτοτελή ποινή. «Προσπαθούμε, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά πλέον, στην εκτέλεση κύριας ποινής, όταν μιλάμε για την κοινωφελή εργασία. Βεβαίως είμαστε υπέρ της κοινωφελούς εργασίας, ως ποινή, και αυτή είναι η πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους και τους κανόνες και θα περιγράψει τον αριθμό θέσεων που χρειάζονται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα δικόγραφα

Το άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο τίθεται περιορισμός στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα που προκαλεί αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και του δικηγορικού σώματος που επισημαίνει και τους χρονικούς περιορισμούς που έχουν ήδη επιβληθεί και στις αγορεύσεις των δικηγόρων ενώπιον του ΣτΕ. «Λαμβάνω όλες τις γνώμες υπόψη και με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αύριο στην Ολομέλεια, θα προσδιορίσουμε τη συνολική επιλογή», είπε ο κ. Τσιάρας.

Αντεγκληματική πολιτική

Νομοτεχνικές βελτιώσεις προανήγγειλε ο υπουργός και στο άρθρο με το οποίο τα κτίρια των φυλακών περιέρχονται στη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πυρήνας της διάταξης δεν θα αλλάξει, καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η μεταφορά της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Υπάρχει μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η οποία αφορά στη μεταφορά της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό δεν μπορεί να είναι μισό. Όλα αυτά είναι στη λογική μιας συγκεκριμένης επιλογής της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι τη διαφωνία σας. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα η διαφορετική θέση. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη», είπε ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ξέραμε ότι μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα υπήρχαν προβλήματα τα οποία έπρεπε να επιλυθούν. Μερικές φορές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τρόπο ώστε να λύνονται τα προβλήματα και να μη μεγαλώνουν. Όλοι μας κρινόμαστε όσο βρισκόμαστε στο προσκήνιο της πολιτικής και η κοινωνία μας κρίνει για τις επιλογές μας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Κανείς δεν διεκδικεί το μαγικό ραβδί για το δικό του χέρι. Ο καθένας όμως, για το χρόνο που βρίσκεται σε θέση ευθύνης, θα κρίνεται γι’ αυτά που κάνει και γ’ αυτά που δεν κάνει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ