Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Κακοκαιρία Daniel: Αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πλημμύρες ζήτησε ο Σ. Φάμελλος

"Επί τέσσερα και πλέον χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βελτίωσε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κακοκαιρία Daniel: Αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πλημμύρες ζήτησε ο Σ. Φάμελλος EUROKINISSI

Αίτημα για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει μια πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι (1) οι άμεσοι κίνδυνοι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, την πρόσβαση σε ενέργεια, πόσιμο νερό, βασικές υποδομές, τη στέγαση και σίτιση, την αποκατάσταση βασικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών, το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και την ανόρθωση της κοινωνίας και της οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και (2) ο εντοπισμός των ελλειμμάτων της Πολιτείας, οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση και ειδικότερα για τις πλημμύρες.

Φάμελλος για πλημμύρες: Η επιστολή του

«Η χώρα ζει μια πρωτοφανή και εκτεταμένη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες. Η Θεσσαλία έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα, με ανθρώπινες απώλειες, ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, τραγικές συνέπειες στην τοπική και εθνική οικονομία και σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής αλλά και άμεσο πρόβλημα επιβίωσης στους πολίτες της περιοχής. Ιδιαίτερα κρίσιμος όμως είναι πλέον ο κίνδυνος που αναδεικνύεται για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική λειτουργία της ευρύτερης περιοχής.

Παρότι υπήρχαν έγκαιρα προγνώσεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr για την ακραία επικινδυνότητα της βροχόπτωσης στη Θεσσαλία, και την έκταση και ένταση του φαινομένου, αυτές εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αγνοήθηκαν.

Φάμελλος για πλημμύρες

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Διαπιστώθηκε ένα σημαντικό έλλειμμα αποτελεσματικότητας, επάρκειας, ετοιμότητας και εργαλείων της πολιτικής προστασίας ενώ διαπιστώθηκαν σημαντικά ελλείμματα συντονισμού που επιβεβαιώνει την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση αλλά και την ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης της πολιτικής προστασίας με βασικά εργαλεία το σχεδιασμό και την επιστημονική γνώση και με προϋπόθεση τη στελέχωση και τα τεχνικά εργαλεία.

Αντί αυτών των αναγκών ο νόμος για την Πολιτική Προστασία παραμένει σε αναστολή, η κυβέρνηση απέρριψε το 2019 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς οργανόγραμμα, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πολιτική προστασία παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα αντιπλημμυρικά έργα της χώρας απεντάσσονται από αυτό.

Επί τέσσερα και πλέον χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βελτίωσε την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Παρότι η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή εγκρίθηκε το 2016, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής σε όλες τις Περιφέρειες και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας την πολυετή καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων, ολοκλήρωσε και κύρωσε τα πρώτα Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας στη χώρα (Οδηγία 2007/60/ΕΚ). Από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα, σήμερα, και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί η 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων στις 31.12.2021, αυτή να αναμένεται μετά το τέλος του 2023 στην καλύτερη περίπτωση. Όμως τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας περιγράφουν πέρα από τις περιοχές υψηλού κινδύνου, τις συνέπειες των πλημμυρών για κάθε περιοχή, τα έργα υποδομής και την προτεραιότητά τους. Για το θέμα αυτό, έχει ξεκινήσει μία ακόμη νομική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προκύπτει επομένως συνολικά ότι η κυβέρνηση ενώ ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα, δεν ολοκλήρωσε ακόμα και τα προβλεπόμενα θεσμικά βήματα να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας ενώ δεν ανέλαβε και την πρωτοβουλία των απαραίτητων σημαντικών περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, δείχνουν ότι η χώρα έχει πολλά ελλείμματα που εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι επιπτώσεις από ακραία φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται και θα είναι όλο και πιο μεγάλες και όλο και πιο βίαιες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ζητούμε να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) με αντικείμενο αφενός τους άμεσους κινδύνους και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, την πρόσβαση σε ενέργεια, πόσιμο νερό, βασικές υποδομές, τη στέγαση και σίτιση, την αποκατάσταση βασικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών, το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και την ανόρθωση της κοινωνίας και της οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τον εντοπισμό των ελλειμμάτων της Πολιτείας, τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση και ειδικότερα για τις πλημμύρες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ