Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία: Τα… παρελκόμενα της πανδημίας

Αύξηση των καταγγελιών καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 στη γραμμή υποστήριξης «15900».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία: Τα… παρελκόμενα της πανδημίας freepik

Άλλη μία δυσάρεστη επιβεβαίωση των όσων διατυπώνουν οι ειδικοί για την έκρηξη των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, έρχονται να αποτυπώσουν τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS «15900».

Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία: Τα… παρελκόμενα της πανδημίας

Σύμφωνα με αυτά, όπως παρουσιάστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, υπήρξε αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των γυναικών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή τους εστία για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να φιλοξενηθούν σε ασφαλείς χώρους.

Περισσότερες από 4.000 κλήσεις στη Γραμμή SOS «15900» το πρώτο εξάμηνο του 2021

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS «15900» δέχθηκε πάνω από 4.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ πάνω από 50 γυναίκες – θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας, φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021) το ΞΕΕ προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά. Σημειώνεται πως το Χαμόγελο του Παιδιού προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία: Τα… παρελκόμενα της πανδημίας

Αυτά καταγράφηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλας, με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων.

«Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μην μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα» ανέφερε η κα Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα (Ιούλιος 2021) στους ξενώνες μας διέμεναν 63 γυναίκες με 62 παιδιά. Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία: Τα… παρελκόμενα της πανδημίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε ότι «σε κάθε δύσκολο πρόβλημα, σε κάθε πρόκληση, η πραγματική δύναμη για να κινηθούμε μπροστά, βρίσκεται μέσα μας, σε αυτό που πραγματικά είμαστε και στις αξίες που υπηρετούμε διαχρονικά και με συνέπεια. Η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι στο DNA του ξενοδοχειακού κλάδου. Γι’ αυτό και το ΞΕΕ είναι σταθερά και με πλήρη δέσμευση, μέρος της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την εξάλειψη του απαράδεκτου φαινόμενου αυτού που αποτελεί μελανό στίγμα για τον πολιτισμό μας». Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία: Τα… παρελκόμενα της πανδημίας

Ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες η Πολιτεία δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας εμπιστευόμενη και τους επιστήμονες. Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία: Τα… παρελκόμενα της πανδημίας

Πρόθεση των ιατροδικαστών που κατέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την πιστοποίηση της σωματικής και της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι η αγαστή συνεργασία που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας να συνεχιστεί, έτσι ώστε κι εμείς από τη μεριά μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τέτοιες πρωτοβουλίες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ