Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Καμπανάκι Κομισιόν στην Ελλάδα: Αντιμέτωπη με ποινή παράβασης εάν δεν συμμορφωθεί στους κανόνες για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης

Αποστολή αιτιολογημένης γνώμης για μη συμμόρφωση σε κοινοτική Οδηγία. Στο στόχαστρο και οι κανόνες για τον ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καμπανάκι Κομισιόν στην Ελλάδα: Αντιμέτωπη με ποινή παράβασης εάν δεν συμμορφωθεί στους κανόνες για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης Freepik

Έρχονται νέες ποινές για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βάσει αυτής η χώρα μας μαζί με την Πορτογαλία και τη Λετονία βρέθηκαν ενώπιον της λήψης μέτρων σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των νέων κανόνων για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στις τρεις χώρες επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Η εν λόγω οδηγία θεσπίζει κοινές διατάξεις οι οποίες εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Προβλέπει μια σειρά νέων κανόνων, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Φεβρουαρίου 2023. Τα κράτη- μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιανουάριο του 2022 η Επιτροπή απέστειλε σχετική προειδοποιητική επιστολή σε 16 κράτη μέλη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, η Λετονία και η Πορτογαλία δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς.

Τα εν λόγω κράτη- μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν με την υποχρέωση μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και να ενημερώσουν την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

φέτα

Freepik

Καταπολέμηση φοροαποφυγής

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρέθηκε η Ελλάδα και με μια άλλη επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε και την καλεί να κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς των κανόνων για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, όσον αφορά τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες.

Οι κανόνες αυτοί εμποδίζουν τους φορολογούμενους να εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των φορολογικών συστημάτων προκειμένου να καταβάλουν λιγότερους ή καθόλου φόρους, και αποτρέπουν τη διάβρωση της φορολογικής βάσης στα κράτη μέλη. Η προθεσμία για την κοινοποίηση των εν λόγω κανόνων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021. Εάν δεν υπάρξει πλήρης κοινοποίηση όλων των εθνικών μέτρων μεταφοράς, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε περαιτέρω μέτρα κατά της Ελλάδας, λόγω μη συμμόρφωσής της με τους ενωσιακούς κανόνες για τον ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ