Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Καμπανάκι στο Δημόσιο από τον Συνήγορο του Πολίτη: Σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων λόγω κορονοϊού

Έλαβε σειρά αναφορών εκμισθωτών σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στα μειωμένα μισθώματα που έλαβαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καμπανάκι στο Δημόσιο από τον Συνήγορο του Πολίτη: Σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων λόγω κορονοϊού EUROKINISSI

Πλήθος αναφορών έλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη από εκμισθωτές σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στα μειωμένα μισθώματα που έλαβαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Οι αναφερόμενοι προσέφυγαν στην Αρχή επειδή αφενός παρουσιάζονταν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αναλογούντων ποσών, και αφετέρου δεν είχαν λάβει ουδεμία πληροφόρηση για το στάδιο στο οποίο βρισκόταν η επεξεργασία της δήλωσής τους, παρά την ύπαρξη καταληκτικών κατά καιρούς, προθεσμιών, για την διόρθωση λαθών ή παραλείψεων επί των δηλώσεων.

Ειδικότερα, οι εκμισθωτές παραπονέθηκαν για τις καθυστερήσεις στα πεδία των υπεκμισθώσεων, πολλαπλών μισθωμάτων και χειρόγραφων δηλώσεων, η επεξεργασία των οποίων ακόμα εκκρεμεί, ενώ η προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων μέσω της πλατφόρμας εμφανίζεται ελλιπής, παρότι έχει παρέλθει ένα ολόκληρο πλέον έτος από τη λήξη των μέτρων αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων.

Καθυστέρηση καταβολής ενισχύσεων

eurokinissi

Καθυστέρηση καταβολής ενισχύσεων: Οι αναφορές στην ΑΑΔΕ

Ο Συνήγορος, απευθύνθηκε επανειλημμένα προς την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, ζητώντας αφενός την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των εκκρεμών δηλώσεων COVID και αφετέρου την ενημέρωση των αναφερομένων για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούν, αλλά και τους λόγους απόρριψης των αιτημάτων τους. Μετά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου, η αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίθηκε στην πλειονότητα των περιπτώσεων και προέβη στην επεξεργασία των δηλώσεων, άλλοτε πιστώνοντας τα σχετικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και άλλοτε ενημερώνοντας σχετικά για την αδυναμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων COVID καθώς η καταληκτική προθεσμία παρήλθε την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Καθυστέρηση καταβολής ενισχύσεων: Οι εκκρεμότητες

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Αρχή «διαπιστώνουμε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποιες περιπτώσεις στις οποίες, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που τους υποδείχτηκαν, οι επιδοτήσεις των μειωμένων ενοικίων που εισέπραξαν καθυστερούν επί μακρόν, χωρίς να έχουν νεότερη ενημέρωση. Ο Συνήγορος καλεί ως εκ τούτου τη Διοίκηση να μεριμνήσει προκειμένου να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι, πολλοί από τους οποίους τελούν σε αναμονή της καταβολής των ποσών από το 2020».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ