Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Καρδίτσα: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 κατοίκων της Οξυάς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καρδίτσα: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 κατοίκων της Οξυάς

 

Οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν όταν η κακοκαιρία Ιανός πέρασε από την περιοχή. Το οδικό δίκτυο κατέρρευσε και το χωριό αποκόπηκε από κάθε σύνδεση με τις γύρω περιοχές.

Στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον απεγκλωβισμό 40 κατοίκων συμμετέχουν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, ενώ μέχρι στιγμής, έχουν απεγκλωβιστεί έξι άτομα.

Πρώτοι απομακρύνθηκαν μια έγκυος μητέρα με το 1,5 έτους παιδί της και μια 62χρονη γυναίκα.

Χθες τα ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας, άφησαν τρόφιμα, νερά και φάρμακα και σήμερα το πρωί ξεκίνησε ξανά η επιχείρηση απεγκλωβισμού με τα ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Πρώτοι απεγκλωβίστηκαν μια έγκυος με το παιδί της, ο παπάς πατέρας της και η μητέρα της. «Εμείς είμαστε συνηθισμένοι, δεν περιμέναμε τον ”Ιανό”», τόνισε η έγκυος Ελένη Τόλια λίγο μετά τον απεγκλωβισμό της από την Οξυά.

Η γυναίκα δήλωσε ότι στην περιοχή δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, σημειώνοντας ότι αίτημα των ανθρώπων που παραμένουν στην περιοχή είναι η άμεση αποκατάσταση των δικτύων. «Το μόνο που ζητάμε, μιλάω εκ μέρους όλων, είναι η άμεση αποκατάσταση του δρόμου, να έχουμε πρόσβαση μέχρι το Μουζάκι, θέλουμε νέα μελέτη, νέο οδικό δίκτυο», είπε σε δημοσιογράφους και τόνισε πως κανείς δεν θέλει να φύγει από τον οικισμό. «Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε ζωντανοί», είπε.

Η νεαρή έγκυος με το παιδί της στην αγκαλιά

Επισήμανε ότι στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι θα παραμείνουν στην περιοχή, εκτός από αυτούς που πρέπει να μεταφερθούν λόγω προβλημάτων υγείας.

«Οι εικόνες από το τοπίο ήταν πάρα πολύ θλιβερές», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα, επισημαίνοντας: «Να ανησυχείτε για τον κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος, είμαστε λίγοι αλλά υπάρχουμε, ενδιαφερθείτε για μας».

Η διασωθείσα δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν δύσκολη, καθώς το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Σημειώνεται ότι έξι επιπλέον άτομα πρόκειται να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι θα παραμείνουν στο μοναστήρι, όπου και έχουν συγκεντρωθεί.

Οι εικόνες ήταν πραγματικά συγκλονιστικές, τόσο από την προσπάθεια των ελικοπτέρων να προσεγγίσουν το χωριό όσο και μετά την προσγείωση των ελικοπτέρων, μετά τον απεγκλωβισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ