Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023

Κάρπαθος: Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση του καταδικασθέντος πρώην διευθυντή τράπεζας για πλαστογραφία

Του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κάρπαθος: Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση του καταδικασθέντος πρώην διευθυντή τράπεζας για πλαστογραφία Pixabay

Το Β’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών απασχολεί η έφεση που άσκησε ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου για την ακύρωση της απόφασης του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών επί κακουργημάτων με την οποία του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία με χρήση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ενώ απηλλάγη από την κατηγορία της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ, διότι η υπό εκκαθάριση τράπεζα δεν υπέβαλε αρμοδίως αίτημα συνέχισης της διαδικασίας.

Πλαστογραφία στην Κάρπαθο: Το χρονικό

Σημειώνεται ότι η υπόθεση κινήθηκε μετά από αναφορές που υπέβαλε ο αδελφός εκλιπόντος παραπληγικού που διέμενε και δραστηριοποιείτο στην Κάρπαθο.

Πλαστογραφία στην Κάρπαθο

freepik

Ο αδελφός τού εγκαλούντος γεννήθηκε το έτος 1964 και από την παιδική του ηλικία προσεβλήθη από βαριάς μορφής πολυομυελίτιδα και μυϊκή ατροφία, η δε μετακίνησή του γινόταν με αναπηρικό αμαξίδιο. Σχεδόν πάντα συνοδευόταν και υποβοηθούνταν από δύο άνδρες ή έναν άνδρα και μία γυναίκα, και οι οποίοι είτε εκτελούσαν χρέη νοσοκόμου, είτε κινούσαν το αμαξίδιο, είτε τον βοηθούσαν να μιλήσει στο τηλέφωνο, είτε να διαβάσει κάποιο έγγραφο, είτε να πάρει το μολύβι ή το στυλό για να υπογράψει.

Αναφορικά με τη διανοητική του κατάσταση, αυτή φαινόταν διαυγής και οξεία. Στην Κάρπαθο, είχε εμφανιστεί ως νομικός σύμβουλος και σύμβουλος επιχειρήσεων και είχε αποκτήσει διάφορους πελάτες, οι οποίοι είχαν επιχειρήσεις στο νησί.

Στην ΑΤΕ, υποκατάστημα Καρπάθου, αρχικά εμφανίσθηκε ως σύμβουλος επιχειρηματιών και με σκοπό να διαπραγματευθεί τον διακανονισμό των χρεών τους. Φαινόταν δε να γνωρίζει τα τραπεζικά πράγματα. Στη βεβαίωση σπουδών από το οικονομικό κολλέγιο «BCA», την οποία προσκόμισε ο μηνυτής, τη μεγαλύτερη βαθμολογία την είχε στο μάθημα «τεχνική συναλλαγών».

Επισκεπτόταν την Κάρπαθο χειμώνα και καλοκαίρι για να «βλέπει», όπως έλεγε, τους επιχειρηματίες πελάτες του και μιλούσε ο ίδιος για τις επαγγελματικές επιτυχίες του και την επαγγελματική δεινότητά του στο να διαχειρίζεται θέματα «real estate», όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε, θέματα χρηματιστηρίου και γενικά οικονομικά θέματα.

Πλαστογραφία στην Κάρπαθο

Freepik

Μάλιστα από την εποχή του χρηματιστηρίου και για μεγάλο διάστημα, είχε γίνει γνωστό ότι είχε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι EXTRA, η οποία αφορούσε σε θέματα του χρηματιστηρίου. Επίσης, πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του, ο ίδιος έλεγε, υπερηφανευόμενος, ότι διαπραγματευόταν την αγορά ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως π.χ. των ομάδων «ΙΑΛΥΣΟΣ ΡΟΔΟΥ», «ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ» «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ» κ.λ.π.

Περαιτέρω το έτος 1996 άνοιξε στην ΑΤΕ προσωπικό λογαριασμό (τρεχούμενο και ταμιευτηρίου) και βεβαίως υπέγραψε αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως και ενώπιον του κατηγορουμένου και διευθυντή της ΑΤΕ, αλλά και ενώπιον του προσωπικού της Τράπεζας όλα τα αναγκαία έγγραφα.

Εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και κατάρτισε πλαστές συμβάσεις

Ταυτόχρονα παρέλαβε και προσωπικό μπλοκ επιταγών. Έτσι, λόγω των συχνών οικονομικών συναλλαγών που είχε με το υποκατάστημα της ΑΤΕ στην Κάρπαθο, γνωρίστηκε με τον διευθυντή της.

Πλαστογραφία στην Κάρπαθο

freepik

Ο τελευταίος, όπως διαλαμβάνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως διευθυντή της ΑΤΕ, υποκατάστημα Καρπάθου, τη γνωριμία μαζί του και το ευάλωτο της θέσης του, λόγω της σωματικής του αναπηρίας κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του έτους 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2007, ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστους στην ανάκριση συνεργούς, κατάρτισε δανειακές συμβάσεις.

Οι συμβάσεις όμως φέρονται να ήταν πλαστές, αφού ουδέποτε υπεγράφησαν από τους φερόμενους ως δανειολήπτες και οι υπογραφές τους τέθηκαν κατά απομίμηση της γνήσιας. Η δε ζημία που προκλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 289.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ