Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του προσέφυγε ο Γιάννης Λαγός – Οι κινήσεις καθυστέρησης έκδοσης στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα «χαρτιά» του άρχισε να ξεδιπλώνει ο καταδικασμένος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με την προσφυγή του. Επιβεβαιώνεται πως θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να μην εκδοθεί στη χώρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του προσέφυγε ο Γιάννης Λαγός – Οι κινήσεις καθυστέρησης έκδοσης στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Σε προσφυγή κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος προσωρινής του κράτησης προχώρησε ο Γιάννης Λαγός. Μετά την εξέλιξη αυτή οι βελγικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν εντός 48 ωρών εάν θα παραμείνει κρατούμενος ή θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ παράλληλα καλούνται να κρίνουν και την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα του καταδικασθέντος, ο οποίος με την επιστροφή του στη χώρα θα κληθεί να εκτίσει ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών για τη συμμετοχή του σε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιάννης Λαγός, όπως αναφέρεται, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να ματαιώσει τελικά την έκδοση και κράτησή του στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων είναι και η υποβολή αιτήματος πολιτικού ασύλου στο Βέλγιο.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο Γιάννης Λαγός αναμενόταν ότι θα εξαντλήσει όλα τα δικονομικά μέσα, προκειμένου να καθυστερήσει την έκδοσή του στην Ελλάδα όπου και θα οδηγηθεί στις φυλακές μετά την ποινή 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή που του έχει επιβληθεί.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του ευρωβουλευτή μετά την ανακοίνωση άρσης της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και την ταχύτατη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος καθώς και «ερυθράς αγγελίας» σε περίπτωση που επιχειρούσε να ταξιδέψει σε χώρες εκτός Ε.Ε. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Όπως αναφερόταν, τις τελευταίες ημέρες και ενόψει της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές σε Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία και άλλων χωρών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο καταδικασμένος ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή δεν θα διέφευγε.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με προσωπική εποπτεία του εισαγγελέως, Βασίλη Πλιώτα, είχε επίσης κινήσει όλες τις διαδικασίες για την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, αποστέλλοντας τα απαιτούμενα στοιχεία για να επιτευχθεί η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, παρά το γεγονός πως η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί. Ενώ παράλληλα βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Οι βελγικές αρχές είχαν γίνει «σκιά» του Γιάννη Λαγού, ενώ σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είχαν δοθεί αυστηρές οδηγίες για την περίπτωση που εμφανιζόταν ο Γιάννης Λαγός, επιχειρώντας να διαφύγει. Έτσι, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της άρσης της ασυλίας, με ταχείες διαδικασίες εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα και οι αρχές συνέλαβαν τον ευρωβουλευτή έξω από το σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Οι επόμενες ενέργειες Λαγού για αποφυγή της έκδοσης

Ο χρόνος εκτέλεσης του εντάλματος, αλλά και το πού ακριβώς βρίσκεται ο Γιάννης Λαγός δεν έχουν γίνει γνωστά στις εισαγγελικές αρχές και η έκδοσή του θα εξαρτηθεί από το αν ο ίδιος θα προβάλλει αντιρρήσεις στο ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με την βελγική νομοθεσία.

Όπως πάντως ανέφεραν πληροφορίες, ο καταδικασμένος της Χρυσής Αυγής είναι διατεθειμένος να καθυστερήσει με κάθε μέσο την έκδοσή του στην Ελλάδα. Έτσι, δεν αποκλείεται να ασκήσει προσφυγή κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του ακόμη και να υποβάλλει αίτηση ασυλίας στο Βέλγιο. Για τα θέματα αυτά θα αποφανθούν οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου.

Σε κάθε περίπτωση σημειωνόταν ότι για την μεταφορά του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα, ειδική ομάδα αστυνομικών θα ταξιδέψει μέχρι το Βέλγιο και αεροπορικώς θα φέρει πίσω τον καταδικασμένο. Ειδικά οχήματα θα τον μεταφέρουν στις δικαστικές αρχές ώστε να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη σύλληψη και η επιστολή – έκκληση στους ευρωβουλευτές

«Είμαι σε βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοι και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» υπήρξε η χαρακτηριστική ανάρτηση του Γιάννη Λαγού όταν οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την άρση της ασυλίας του, ο Λαγός έστειλε μάλιστα επιστολή την Δευτέρα προς τους ευρωβουλευτές παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα και αρνούμενος τις κατηγορίες βάσει των οποίων καταδικάστηκε. Καλούσε μάλιστα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να επικοινωνήσουν μαζί του για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

«Aγαπητέ συνάδελφε,

Σε παρακαλώ λάβε υπόψιν σου ότι ψηφίζοντας υπέρ της άρσης ασυλίας μου συμβάλλεις σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική δίωξη. Είναι πολύ ωραίο που υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ ή στο Καζακστάν, όμως τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει εντός των ευρωπαϊκών συνόρων;» ανέφερε στην επιστολή του.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν φάνηκε να επηρεάζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο που διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 658 ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του και 25 κατά.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού, λόγω της καταδίκης του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 22 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή JURI εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής. Για τη δεύτερη υπόθεση σχετικά με την προσβολή συμβόλου, όταν ο Γιάννης Λαγός είχε σκίσει εντός του Ευρωκοινοβουλίου τη σημαία της Τουρκίας, η εισήγηση ήταν αρνητική.

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ, MEGA, OPEN Beyond

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ