Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Καταδικάστηκαν 3 μέλη κυκλώματος για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Κάρπαθο – Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν

Οι διακινητές έπαιρναν από 8.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε άτομο κατά μέσο όρο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταδικάστηκαν 3 μέλη κυκλώματος για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Κάρπαθο – Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν freepik

Ποινές-μαμούθ επιβλήθηκαν σε 3 άτομα (διακινητές), οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Κάρπαθο.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων, επέβαλε σε έναν υπήκοο Αφγανιστάν κάθειρξη 66 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20), σε έναν υπήκοο Ιράν, κάθειρξη 66 ετών και 9 μηνών (εκτιτέα τα 20), και σε έναν Τούρκο, κάθειρξη 166 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή 3.201.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για συμμορία, μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή από κυβερνήτη πλωτού σκάφους, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο τελεσθείσα κατά συναυτουργία και εκ κερδοσκοπίας και συνέργεια στην τελευταία πράξη, αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Διακίνηση μεταναστών στην Κάρπαθο

Pixabay

Διακίνηση μεταναστών στην Κάρπαθο: Το χρονικό

Οι 3 κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία εισήγαγε μετανάστες από την Τουρκία στην Κάρπαθο, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, το οποίο κυμαίνονταν από 8.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε άτομο κατά μέσο όρο. Ως “διευθύνων” της οργάνωσης φέρεται ο υπήκοος Αφγανιστάν, και ως μέλη, δύο άτομα τουρκικής υπηκοότητας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τον πρώτο ο ρόλος του οποίου συνίστατο στην αφαίρεση των κινητών τηλεφώνων από τους επιβάτες – πολίτες τρίτων χωρών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ώστε να μην μπορούν να επικοινωνήσουν, στο να επιτηρεί τους μετάφερόμενους κατά τη διάρκεια του πλου, να τους δίνει εντολές και κατευθύνσεις και να επικοινωνεί διαρκώς με τα λοιπά μέλη.

Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, ο ρόλος του Τούρκου συνίστατο στη διακυβέρνηση του σκάφους με το οποίο γινόταν η μεταφορά των πολιτών τρίτων χωρών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενεργώντας αμφότεροι κατόπιν οδηγιών ηγετικού στελέχους της οργάνωσης.

Και οι τρείς ως κυβερνήτες αλιευτικού σκάφους, μετέφεραν κατά συρροή, από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα 31 πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, με σκοπό την προώθησή τους στο εσωτερικό της Ελλάδας ή στο έδαφος κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή στο έδαφος τρίτης χώρας, εκ κερδοσκοπίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ