Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Καταγγελία ΣΟΚ στην Πάτρα: “Έλα εδώ μικρέ, έλα μέσα” – Απόπειρα αρπαγής παιδιού ανήμερα των Θεοφανείων

Το παιδί ευτυχώς δεν έχασε την ψυχραιμία του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταγγελία ΣΟΚ στην Πάτρα: “Έλα εδώ μικρέ, έλα μέσα” – Απόπειρα αρπαγής παιδιού ανήμερα των Θεοφανείων EUROKINISSI

Πάτρα: Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Αχαϊκής πρωτεύουσας καθώς ανήμερα των Θεοφανείων το απόγευμα το ανήλικο παιδί μιας οικογένειας στην Εξω Αγυιά, παραλίγο να πέσει θύμα αρπαγής από άγνωστα άτομα που επέβαιναν σε σκουρόχρωμο κόκκινο αυτοκίνητο.

Πάτρα

Πάτρα: Απόπειρα αρπαγής παιδιού ανήμερα των Θεοφανείων 

Όπως αναφέρει η καταγγελία, το παιδί κατέβηκε από την πολυκατοικία που διαμένει με την οικογένειά του για να περιμένει τον πατέρα του να φύγουν για να πάνε μια βόλτα. Μόλις βγήκε από την πόρτα της πολυκατοικίας, ένα σκούρο κόκκινο αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες σταμάτησε σχεδόν μπροστά του και του είπε ένας εκ των επιβαινόντων: «έλα εδώ μικρέ, έλα μέσα».

Το παιδί τρόμαξε, αλλά δεν έχασε την ψυχραιμία του και γύρισε με ταχύ βήμα προς την πολυκατοικία. Εξιστορώντας τι συνέβη στους γονείς του, αυτοί θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν την ΕΛΑΣ με την ακριβή περιγραφή του οχήματος που προσέγγισε το παιδί τους με άγνωστο σκοπό.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

1. Υπενθυμίζουμε στο παιδί μας ότι οι ενήλικες δεν ζητούν βοήθεια από τα παιδιά.

2. Αντικαθιστούμε τη λέξη «ξένος» με το «πονηρός», επειδή η εξωτερική εμφάνιση, η θρησκεία και η υπηκοότητα δεν παίζουν κανένα ρόλο.

3. Πονηρός μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε που το παιδί γνωρίζει περισσότερο ή λιγότερο. Ο γείτονας, ο περιπτεράς κ.λπ. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να κάνει ένα παιδί να παρακούσει τους κανόνες ή να βλάψει το σώμα του είναι πανούργος.

4. Ακούμε το παιδί μας! Αν, για παράδειγμα, δεν θέλει να βρίσκεται μόνο με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως η babysitter, κάποιος συγγενής, ένας οικογενειακός φίλος, δεν το πιέζουμε και διερευνούμε διακριτικά του λόγους της αποφυγής.

5. Δημιουργούμε σχέδιο δράσης και προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για την περίπτωση που χαθούν σε ένα εμπορικό κέντρο ή αν κάποιος τους ζητήσει οδηγίες ή βοήθεια.

6. Δεν γράφουμε ΠΟΤΕ το όνομα του παιδιού στην εξωτερική πλευρά των ρούχων ή της τσάντας του. Ο πονηρός πιθανόν να το πλησιάσει λέγοντας το όνομά του. 7. Προτρέπουμε το παιδί μας να εμπιστεύεται το ένστικτό του. «Αν νιώσεις άβολα, πιθανόν κάτι να μην είναι σωστό».

8. Καθιερώνουμε έναν βασικό οικογενειακό κανόνα: «Στην οικογένειά μας δεν έχουμε μυστικά, ειδικά με άλλους ενήλικες».

9. Αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στο παιδί μας. Ο πονηρός θα εκμεταλλευτεί την δίψα του παιδιού για προσοχή.

10. Δεν πιέζουμε το παιδί να αγκαλιάζει ή να φιλά κάποιον αν δεν το θέλει. Το παιδί μπορεί από πολύ μικρό να εκφράζει τα συναισθήματά του όπως θέλει.

11. Ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί του στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

12. Έχουμε πάντοτε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με το παιδί μας, ώστε να νιώθει άνετα να έρχεται να μας λέει αν κάτι το απασχολεί.

13. Διδάσκουμε τις έννοιες της ασφάλειας με γλυκό και χαλαρό τρόπο. Οι τακτικές εκφοβισμού κάνουν το παιδί να φοβάται και δεν είναι απαραίτητες. Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά

Με πληροφορίες: pelop.gr 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ