Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Καταγγέλλουν εικονικά τεστ στο νοσοκομείο Λάρισας- Ξεκίνησε έρευνα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταγγέλλουν εικονικά τεστ στο νοσοκομείο Λάρισας- Ξεκίνησε έρευνα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα

 

Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται πλέον οι καταγγελίες για εικονικά τεστ κορονοϊού σε γιατρούς και εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΠΓΝΛ), μία περιοχή που πλήττεται από κρούσματα και το νοσοκομείο βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών.

Άμεση υπήρξε η παρέμβαση της εισαγγελέως υπηρεσίας, Χριστίνας Γαβρίτσα, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας. Η εισαγγελική πάρεδρος κ. Γαβρίτσα ανέθεσε σε Πταισματοδίκη τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρτικής εξέτασης, προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλθηκαν δίνοντας νέα διάσταση στην υπόθεση, αφού θα εξετασθεί η ουσία του θέματος που αφορά στη δημόσια υγεία, αφήνοντας σε «δεύτερη» μοίρα την «ΕΔΕ – απάντηση» που διέταξε ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημ. Κατσικονούρης και η οποία εστιάζει στη «διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών».

Το θέμα των εικονικών τεστ αναδείχθηκε μετά από καταγγελίες ότι -με αφορμή και την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και στη Λάρισα- στο ΠΠΓΝΛ δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα για όλους όσοι επέστρεψαν από την καλοκαιρινή άδεια, οι οποίοι έπρεπε να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ για να αποδειχθεί εάν νοσούν ή όχι και στη συνέχεια να αναλάβουν καθήκοντα στο Νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται πως στο ΠΠΓΝΛ είχε προηγηθεί η καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού σε ειδικευόμενους ιατρούς που επέστρεψαν από την καλοκαιρινή τους άδεια στη Χαλκιδική.

Δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία στο facebook, ότι τα τεστ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΠΠΓΝΛ είναι εικονικά. Ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε τεστ, όπως προβλέπεται καθώς επιστρέφουν από άδεια, ανέλαβαν ωστόσο υπηρεσία χωρίς να τους κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Στο δημοσίευμα της «Ε», την Παρασκευή 21/08/20 σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, πως σοβαρές διαστάσεις τείνουν να λάβουν καταγγελίες και «πληροφορίες» που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αφορούν την οδηγία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για έλεγχο των υγειονομικών για κορονοϊό με την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά και για εικονικά τεστ σε γιατρούς λόγω έλλειψης… αντιδραστηρίων. Στο δημοσίευμα μεταφερόταν επίσης και «η οργισμένη αντίδραση του διοικητή του Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους δύο νοσηλευτές σε απολογία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών και διατάσσει -μετά από συνεννόηση με τον νομικό σύμβουλο του Νοσοκομείου- Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι καταγγελίες και οι πιθανές ευθύνες των καταγγελλόντων».

Συγκεκριμένα, οι δύο εργαζόμενοι με δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό «Astra» κατήγγειλαν ότι «μετά την οδηγία για έλεγχο όσων υγειονομικών επιστρέφουν από καλοκαιρινές άδειες, ελήφθησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεκάδες δείγματα από υγειονομικούς, αλλά δεν εξετάστηκαν ποτέ και φυσικά δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους εξεταζόμενους. Ένας εκ των δύο νοσηλευτών μάλιστα κατήγγειλε πως ενώ βρέθηκε για διακοπές στη Χαλκιδική και έδωσε δείγμα, αναζητώντας την… τύχη των εξετάσεων διαπίστωσε πως το όνομά του δεν υπήρξε πουθενά στο «σύστημα», ενώ αργότερα ενημερώθηκε πως «δεν γίνονται εξετάσεις στο υγειονομικό προσωπικό»».

Η καταγγελία στο facebook

Στις καταγγελίες συμπεριλαμβάνεται και η αρχική ανάρτηση στο facebook, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειωνόταν πως «…Λίγη ώρα πριν, η αδερφή μου, η οποία δεν ειδοποιήθηκε μετά το τεστ και άρα θεωρούσε ότι όλα είναι καλά και ότι το τεστ είχε βγει αρνητικό, με ενημέρωσε ότι πήγε σήμερα στον εργαστηριακό γιατρό του νοσοκομείου από περιέργεια για να μάθει τι συνέβη με το δείγμα και το τεστ.

Όταν λοιπόν τον ρώτησε για το δείγμα που της πήραν, ο γιατρός προς έκπληξή της, της απάντησε ότι το δείγμα της ΔΕ δουλεύτηκε ΠΟΤΕ και ΟΥΤΕ πρόκειται να δουλευτεί (θυμίζω ότι σήμερα έχουμε Παρασκευή και το δείγμα ελήφθη τη Δευτέρα). Της είπε επίσης ότι κανένα άλλο δείγμα από όσα πάρθηκαν (30 το πρωί της Δευτέρας μόνο) δε δουλεύτηκαν και ούτε θα δουλευτούν, γιατί στο νοσοκομείο ΔΕΝ υπάρχουν αρκετά αντιδραστήρια για να κάνουν όλα αυτά τα τεστ. Όταν η αδερφή μου σοκαρισμένη ρώτησε γιατί τους πήραν δείγμα και τους έβαλαν να περιμένουν στην ουρά με 30 άλλα άτομα τζάμπα και βερεσέ, η απάντηση του εργαστηριακού γιατρού ήταν «Ε πες μου εσύ γιατί;»

Όπως αναφέρει: «Δεν φτάνει δηλαδή που τα νοσοκομεία δεν έχουν αρκετό προσωπικό, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν 2 ημέρες χωρίς τους αδειούχους γιατρούς που περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ, μας κοροϊδεύουν και στα μούτρα λέγοντάς μας ότι κάνουν τεστ σε πιθανούς φορείς υψηλής μεταδοτικότητας και άρα υψηλού κινδύνου, χωρίς αυτά να γίνονται ποτέ, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν αρκετά αντιδραστήρια. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι γιατροί που υποβλήθησαν σε τεστ δεν ενημερώνονται ποτέ για την κατάσταση αυτή, αφήνοντάς τους έτσι να πιστεύουν ότι το δείγμα τους δουλεύτηκε κανονικά και ότι το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό…».

Ο διοικητής του νοσοκομείου χαρακτήρισε ψευδείς τις καταγγελίες και ζήτησε τη διενέργεια ΕΔΕ. Μετά τις εξελίξεις, εκτός από το πόρισμα της ΕΔΕ, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας στις διωκτικές αρχές θα παραδοθούν και ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων του νοσοκομείου που έλαβαν άδεια με τη λήξη της οποίας έδωσαν δείγματα όπως και πότε τους κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Με την εισαγγελική έρευνα να εστιάζει επίσης στη διάσταση που αφορά στο πότε οι εργαζόμενοι του ΠΠΓΝΛ που εξετάστηκαν, επέστρεψαν στην εργασία τους και εάν έγκαιρα τους κοινοποιήθηκε το αποτέλεσμα.

Πηγή: eleftheria.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ