Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πλαφόν στα περιθώρια κέρδους

Στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε καταναλωτικά αγαθά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πλαφόν στα περιθώρια κέρδους EUROKINISSI

Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της η τροπολογία που προβλέπει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε καταναλωτικά αγαθά μετά τις καταγγελίες για κερδοσκοπία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν πρόκειται για πλαφόν τιμής αλλά μέτρο που έχει σκοπό να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών αλλά δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται σε λίγες ώρες στον Έλληνα καταναλωτή. Θα δώσουμε εργαλεία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παρέμβουν.

Τροπολογία για πλαφόν στο κέρδος: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στην οικονομική διάσταση της κρίσης, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, λαμβάνει μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών.

Οικονόμου

eurokinissi

Πρώτον: Εφαρμόζουμε ένα συγκροτημένο πλάνο για την εξασφάλιση και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει μέριμνα για την διατήρηση ικανών ενεργειακών αποθεμάτων. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG. Γίνονται προσπάθειες ώστε να αυξήσουμε τη προμήθεια από τον αγωγό ΤΑΡ. Τα υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση διέθεσε μέχρι τώρα πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο. Παράλληλα, προετοιμάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Τρίτον: Προωθούμε την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Η συζήτηση ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και προσδοκούμε να προχωρήσει γρήγορα. Ζητούμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Τέταρτον: Δίνουμε έμφαση στην προστασία και τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Αυτή την πολιτική υπηρετούμε με συνέπεια τα δυο τελευταία χρόνια. Αυτή την πολιτική υπηρετούν και τα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: Το νομοσχέδιο για ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ