Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Καθημερινά δύο καταγγελίες για σεξουαλικό εκβιασμό μέσω Διαδικτύου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καθημερινά δύο καταγγελίες για σεξουαλικό εκβιασμό μέσω Διαδικτύου

Πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2020 έχουμε δύο καταγγελίες καθημερινά για σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό μέσω Διαδικτύου και social nets, όταν το 2019 οι καταγγελίες όλο τον χρόνο δεν ξεπέρασαν τις 275.

Σχεδόν τριπλασιασμός δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο. Ίσως, λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, να φταίει και ο κορονοϊός, καθώς ο περιορισμός των επαφών έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ανθρώπων στους υπολογιστές και τα smartphones μετατρέποντας την πραγματική ζωή σε εικονική.

Το θέμα έχει φουντώσει μετά τις πολλές καταγγελίες από αναγνωρίσιμα θύματα που είδαν ξαφνικά προσωπικές στιγμές τους, που είχαν αποτυπωθεί σε ερασιτεχνικά βίντεο λίγων δευτερολέπτων, να αναρτώνται είτε σε ροζ σελίδες του Διαδικτύου, είτε να κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό και να ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παίκτες reality, μοντέλα και επώνυμοι, από τη μία, μαθητές, φοιτητές και άνθρωποι της διπλανής πόρτας, από την άλλη, επισκέπτονται ή τηλεφωνούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν το συμβάν. Οι δικογραφίες που σχηματίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εκατοντάδες, τα αδικήματα σοβαρά και οι δράστες είναι εύκολο να εντοπιστούν αφού αφήνουν πίσω τα ηλεκτρονικά τους ίχνη και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, τις περισσότερες φορές μετανιωμένοι για τις πράξεις τους.

«Ο έρωτας, η καψούρα και η δίψα για εκδίκηση τους θολώνουν το μυαλό», δηλώνει στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και τονίζει: «Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν το λάθος μία φορά και συλλαμβάνονται, καθώς το αδίκημα είναι αυτόφωρο, δεν το επαναλαμβάνουν».

Όπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μεγάλο ρόλο στην αύξηση αυτού του φαινομένου παίζει το γεγονός ότι όλοι έχουν πλέον στην κατοχή τους ένα smartphone που διαθέτει κάμερα και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον κάτοχο να πραγματοποιήσει λήψη και να το ανεβάσει αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να το διακινήσει μέσω των εφαρμογών WhatsApp, Messenger και Viber στις επαφές του.

Ανήλικοι

Χαρακτηριστικό στοιχείο των υποθέσεων με τα ροζ βίντεο και τις φωτογραφίες είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, το 17% των θυμάτων είναι ανήλικοι, και μάλιστα κάτω των 15 ετών. Το 2019, μάλιστα, η Αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις μαθητών με την κατηγορία «της πορνογραφίας ανηλίκων – κατοχής πορνογραφικού υλικού». Και αυτό γιατί ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις όσον αφορά το ηλικιακό επίπεδο των δραστών. Είτε ο κάτοχος είναι ενήλικος, είτε ανήλικος, η κατηγορία είναι μία.

Τι συμβαίνει και γιατί τα νεαρά παιδιά μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία; Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση της μαθήτριας οι γονείς της οποίας όχι μόνο κατέφυγαν στην Αστυνομία, αλλά και της άλλαξαν ακόμη και σχολείο. Η μαθήτρια συνομιλούσε διαδικτυακά με έναν συμμαθητή της που την έπεισε να του στείλει μια γυμνή φωτογραφία σε μία από τις διαδικτυακές εφαρμογές. Το αγόρι, αγνοώντας τι θα ακολουθούσε, έστειλε τη φωτογραφία στους φίλους του και από εκεί κατέληξε σχεδόν σε όλα τα κινητά των συμμαθητών τους, κάποιοι εκ των οποίων το ανέβασαν σε ροζ σελίδες του Διαδικτύου. Οι γονείς έφτασαν στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, πέρασαν το κατώφλι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατήγγειλαν σε έξαλλη κατάσταση τι συνέβη στο παιδί τους. Η μικρή μαθήτρια, μέσω ειδικού ψυχολόγου που υπάρχει στην υπηρεσία, περιέγραψε τι είχε συμβεί και οι «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπιασαν δουλειά και εντόπισαν τον ανήλικο δράστη που κατείχε και διακινούσε το ροζ υλικό. Τελικά, η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει και το παιδί να αλλάξει σχολείο, προκειμένου να ζήσουν και πάλι μια φυσιολογική ζωή.

Μια άλλη κατηγορία θυμάτων που εσχάτως βλέπει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας είναι άτομα, κυρίως γυναίκες, που συμμετείχαν σε τηλεοπτικά reality shows, απέκτησαν μια εφήμερη δημοσιότητα και είδαν παλιές αμαρτίες τους να βγαίνουν στη φόρα. Είναι τουλάχιστον τέσσερις οι περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες για τις οποίες ενημερώθηκε ή έγινε μήνυση στην Αστυνομία, επειδή ροζ βιντεάκια λίγων λεπτών με τους ίδιους πρωταγωνιστές ανέβηκαν σε κάποια ροζ σελίδα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και στη συνέχεια, μέσω εφαρμογών WhatsApp, Viber και Messenger, έκαναν τον γύρο μέσω κινητών. Σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 10.000 ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.000. Ο κάθε δράστης μπορεί με μια απλή κίνηση να κάνει upload ένα τέτοιο βίντεο σε μία από αυτές τις σελίδες, είτε δωρεάν, είτε λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό. Εφόσον υπάρχει συναίνεση των ατόμων που συμμετέχουν στο ροζ βίντεο ή στη φωτογράφηση, η διαδικασία είναι νόμιμη, διαφορετικά οι κατηγορίες, αν εντοπιστεί το άτομο που κατείχε το υλικό και το διακίνησε, είναι βαριές και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Στις τέσσερις περιπτώσεις παικτών reality που έφτασαν στην Αστυνομία η διαδικασία είναι ίδια. Κάποια στιγμή ή πριν από χρόνια, το θύμα, χωρίς να το γνωρίζει, είτε εν γνώσει του, συμμετείχε στη λήψη της ερωτικής συνεύρεσης με τον σύντροφό του και ξαφνικά ενημερώθηκε ότι οι προσωπικές του στιγμές ήταν διαθέσιμες στην τεράστια κλειδαρότρυπα του Διαδικτύου.

H μήνυση

Η μία κοπέλα κατέθεσε μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη για βίντεο που κυκλοφόρησε και στο οποίο φαίνεται να συνευρίσκεται με δύο άτομα. Το επίμαχο βίντεο κατέβηκε, όμως μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο δράστης ή οι δράστες που το ανέβασαν. Στις άλλες περιπτώσεις, η Αστυνομία ενημερώθηκε από τους παραγωγούς των τηλεοπτικών σταθμών για το απαγορευμένο υλικό καθώς υπήρχαν ρήτρες και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες. Γι’ αυτό και όταν οι αξιωματικοί ζήτησαν από τα θύματα να καταθέσουν, αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι έρευνες να μην ξεκινήσουν για τον εντοπισμό των δραστών. Από τις 1.085 υποθέσεις που χειρίστηκε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους 30 μήνες, μεγάλο μέρος αφορά γυναίκες θύματα.

Ωστόσο υπάρχουν και εκδικητές γένους θηλυκού. Τέτοια είναι η περίπτωση που ανέλαβε πρόσφατα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν μια γυναίκα που είχε στα χέρια της ένα ροζ βιντεάκι με τον πρώην φίλο της, εξοργισμένη από τον χωρισμό, προχώρησε σε μια άλογη και εξωφρενική κίνηση: έστειλε το υλικό σε όλες τις επαφές του πρώην της, οι οποίες ήταν άτομα του εργασιακού του χώρου. Έτσι, στα κινητά των συναδέλφων του έφτασε ένα πρωί ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων που τον έδειχνε σε προσωπικές στιγμές με τη δράστιδα. Το θύμα πήγε στην Αστυνομία και μέσα σε λίγες ημέρες σχηματίστηκε δικογραφία και η γυναίκα που αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια πλήρωσε ακριβά το πάθος της για εκδίκηση.

Παρόμοιο σκηνικό έστησε ένας άνδρας που διατηρούσε σχέσεις με μια δεσμευμένη γυναίκα, εις βάρος της οποίας, όταν τον χώρισε, κατέστρωσε ένα σατανικό σχέδιο εκδίκησης. Το ροζ βίντεο δεν έφτασε μόνο στους συναδέλφους της, αλλά και στον σύζυγό της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη δουλειά της, να χωρίσει και να αναγκαστεί να επιστρέψει στη γενέτειρά της.

Τεχνικοί

Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι των ροζ βίντεο που δεν θέλουν μόνο να εκδικηθούν, αλλά και να αποκομίσουν κέρδη απειλούν τα θύματά τους ότι, αν δεν ενδώσουν στις απαιτήσεις τους, θα στείλουν το υλικό στις επαφές τους για να τους κάνουν ρεζίλι. Είναι αρκετές οι δικογραφίες που έχουν σχηματίσει τους τελευταίους μήνες οι αστυνομικοί για τέτοιου είδους εκβιασμούς, όμως υπάρχουν και δύο περιπτώσεις που έκαναν εντύπωση στους «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η πρώτη αφορά τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος κατάφερε να ανασύρει από ένα laptop που πήγε για επισκευή ένα ερωτικό βίντεο και στη συνέχεια απειλούσε τον κάτοχο ότι θα το ανεβάσει σε ροζ σελίδα του Διαδικτύου αν δεν του δώσει λεφτά. Έτσι, το θύμα αναγκάστηκε να πάει στην Ασφάλεια και να καταθέσει μήνυση. Ευτυχώς, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. Η δεύτερη περίπτωση αφορά άλλον τεχνικό που κατά τη διάρκεια επισκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέσυρε ένα βίντεο με ανήλικα.

Σοκαρισμένος από το σκληρό υλικό όπου πρωταγωνιστούσαν μικρά παιδιά, επικοινώνησε αμέσως με την Αστυνομία και κατήγγειλε το συμβάν, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του κατόχου του υπολογιστή για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ