Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Κατρούγκαλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων

Δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου μετά την κατάθεση ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατρούγκαλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων eurokinissi

Για «βαρύτατες ευθύνες» του πρωθυπουργού, Κυράκου Μητσοτάκη, «και για καθεαυτές τις παρακολουθήσεις και για την προσπάθεια συγκάλυψής τους», κάνει λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του μετά από την ερώτηση που κατέθεσαν προς τον πρωθυπουργό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, μετά την εκστρατεία παραπληροφόρησης, που έγινε μετά από κυβερνητικές διαρροές, για το τι πράγματι διαμείφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών».

Ειδικότερα, στη δήλωσή του υπό τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και στις πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού για αυτές και τη συγκάλυψή τους», ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «ξέραμε» και πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «πρώτον, ότι όποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη, με το παράνομο λογισμικό Predator, ήταν αυτός που επιχείρησε να παρακολουθήσει και το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη». «Το ξέρουμε αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος, link παγίδευσης», πρόσθεσε. «Ξέρουμε, επίσης, ότι τον κ. Κουκάκη παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νομότυπη διαδικασία» και ότι «σταμάτησε να τον παρακολουθεί όταν ο ίδιος απευθύνθηκε στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, την ΑΔΑΕ, και ζήτησε εξηγήσεις» και «λίγο μετά ξεκίνησε η παρακολούθησή του από το παράνομο λογισμικό Predator», τόνισε. «Ξέρουμε, επίσης, από την έκθεση της Google και άλλων οργανισμών, όπως η Facebook και το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ότι το Predator στην Ελλάδα λειτουργεί “από φορείς που έχουν κυβερνητική υποστήριξη”» και «ξέρουμε, επίσης, τις προσπάθειες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση», επεσήμανε.

"Ποινικός λαϊκισμός"

EUROKINISSI

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση Κουκάκη, για διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ενώ όπως σας είπα η ΕΥΠ παρακολουθούσε». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «λίγο μετά το αίτημα που κατέθεσε ο κ. Κουκάκης για να πληροφορηθεί το τι γίνεται, με τροπολογία που υπογραφόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμένο επιχειρήθηκε να χειραγωγηθεί η αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΑΕ, και να μην επιτρέπεται στο εξής να πληροφορείται όποιος παρακολουθείται, για την παρακολούθησή του, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος γι’ αυτό». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία «για να καταργηθεί αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση και να επανέλθει το νομοθετικό πλαίσιο όπως ίσχυε, με ενίσχυση, μάλιστα, της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ».

Τόνισε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσει να περάσει έτσι «αυτό το μείζον ζήτημα για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, που υπονομεύει την ποιότητα της πολιτικής ζωής και εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό, και αποτελεί έναν από τους λόγους που έχει υποβαθμιστεί η Ελλάδα στις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου». «Πρώτο βήμα είναι η κατάθεση αυτής της ερώτησης, θα ακολουθήσουν και άλλα», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα εάν καλύφθηκαν «από τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Κοντολέων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι αυτό που μπορεί να πει χωρίς να αναφερθεί σε αυτήν τη διαδικασία, «γιατί προφανώς είναι μυστική», είναι ότι «μετά τη διαδικασία βγήκα περισσότερο πεισμένος και για την ανάμιξη της ΕΥΠ και για την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης».

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς τον πρωθυπουργό:

«Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Σημαντικό θέμα της πολιτικής ζωής αποτελούν οι παράνομες παρακολουθήσεις μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator και οι προσπάθειες συγκάλυψής του από την Κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με παρουσία και του Διοικητή της ΕΥΠ. Μετά τη λήξη της μυστικής, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, συνεδρίασης, δημιουργήθηκε έντονη σύγχυση στην κοινή γνώμη από αντιφατικές δημοσιεύσεις, κατόπιν κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ως προς το τι ακριβώς δήλωσε ο κ. Διοικητής σε σχέση με το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄άρθρο3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Θανάση Κουκάκη και ιδίως εάν αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας.

Επειδή οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές σκόπιμα συσκοτίζουν το θέμα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας υποβάθμισης και συγκάλυψης της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, θα πρέπει να δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις.Και αυτό γιατί το θέμα έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι όποιος επιχείρησε την παράνομη παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, μετά την διακοπή της νομότυπης, είναι ο ίδιος που αποπειράθηκε να μολύνει και το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκη, εφόσον και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος σύνδεσμος παγίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την κατάθεση εκ μέρους του κ. Κουκάκη ερωτήματος στην ΑΔΑΕ για το εάν παρακολουθείται το τηλέφωνο του, η ΕΥΠ ζήτησε αυθημερόν (12-8-2020) την διακοπή της νομότυπης παρακολούθησης του, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η παράνομη παρακολούθηση του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία προσπάθεια προφανούς παραπληροφόρησης, μιλούσε για διαφορές μεταξύ ιδιωτών. 

Οι κυβερνητικές ευθύνες συγκάλυψης προκύπτουν και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τροπολογία του υπογραφόταν από τον Αντιπρόεδρο της κ. Πικραμένο, επιχείρησε να χειραγωγήσει την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, τροποποιώντας, και μάλιστα αναδρομικά, την αρμοδιότητα της,ώστε να απαγορεύεται στο εξής να ενημερώνεται αυτός που παρακολουθείται, ακόμη και εάν δεν συντρέχει κανένας λόγος δημόσιου συμφέροντος. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ με επιστημονικό άρθρο του ανέδειξε την αντισυνταγματικότητα και την αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της διάταξης. Ως γνωστό, καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση.

Το θέμα έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία γιατί η χώρα έχει εκτεθεί διεθνώς, δεδομένου ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων αποτελεί έναν από τους λόγους της υποβάθμισης της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις για την ελευθερία του τύπου.

Λόγω της φύσης του ζητήματος θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που και στο παρελθόν έχει ακολουθήσει η Βουλή επί θεμάτων που καλύπτονται από απόρρητο, όπως π.χ. σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  1. Υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄ άρθρο 3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και ποιος ήταν αυτός; Υπήρχεσχετικό αίτημα ξένης μυστικής υπηρεσίας και εάν ναι, ποιας;
  2. Για ποιο λόγο διακόπηκε από την ΕΥΠ η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη; Εξέλιπε ο λόγος εθνικής ασφαλείας; Πώς εξηγείται ότι αμέσως μετά την διακοπή ακολούθησε η παρακολούθηση, μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator;

Αθήνα, 1/08/2022

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Κατρούγκαλος

Νικόλαος Βούτσης

Σπύρος Λάππας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Παύλος Πολάκης

Νίκος  Φίλης»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ