Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Κιλκίς: Ελεύθεροι με όρους οι 11 κατηγορούμενοι του κυκλώματος παράνομων μεταβιβάσεων

Σε όσους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για δωροληψία επιβλήθηκαν εγγυήσεις από 20.000 έως 60.000 ευρώ ενώ όσοι διώκονται για δωροδοκία τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν κυμαίνονται από 4.000 έως 5.000 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κιλκίς: Ελεύθεροι με όρους οι 11 κατηγορούμενοι του κυκλώματος παράνομων μεταβιβάσεων astynomia.gr

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις έως 60.000 ευρώ, αφέθηκαν, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών που συμμετείχαν στο κύκλωμα παράνομων μεταβιβάσεων στο Κιλκίς.

Και οι 11 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Ανακριτή με την κατηγορία της δωροδοκίας-δωροληψίας. Αναμεσά τους βρίσκονται τρεις υπάλληλοι της υπηρεσίας, ένας μηχανικός και διεκπεραιωτές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε έως αργά το βράδυ της Κυριακής 25/02, όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα.

Οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν -κατά περίπτωση- είναι η απαγόρευση εξόδου από την χώρα, η εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και η καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Σε όσους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για δωροληψία επιβλήθηκαν εγγυήσεις από 20.000 έως 60.000 ευρώ ενώ όσοι διώκονται για δωροδοκία τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν κυμαίνονται από 4.000 έως 5.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι έκαναν κάτι που αντιτίθεται στα καθήκοντά τους κι ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα με αντάλλαγμα τη ”γρήγορη εξυπηρέτηση” και την παράκαμψη της προτεραιότητας.

κύκλωμα παράνομων μεταβιβάσεων στο Κιλκίς

astynomia.gr

Κύκλωμα παράνομων μεταβιβάσεων στο Κιλκίς: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Στους κατηγορούμενους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, καταλογίζονται τα εξής:

  • εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα («γρηγορόσημο») τους διεκπεραιωτές σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες κατά τη διευθέτηση υποθέσεων των πελατών τους (π.χ. έκδοση αδειών κυκλοφορίας, μεταβιβάσεις, κ.ά.), λαμβάνοντας αντίστοιχα χρηματικά ποσά και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία,
  • χορηγούσαν συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη ή συγκεκριμένη αρίθμηση (π.χ. ημερομηνία γέννησης, έτος ίδρυσης αγαπημένης ομάδας, μοτίβο όπως αριθμός «καθρέπτης» 1991),
  • προέβαιναν στην υπεξαγωγή πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες στη συνέχεια παραχωρούνταν στους ιδιώτες – διεκπεραιωτές, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες κυκλοφορίας.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν διαπιστωθεί 116 περιπτώσεις έκδοσης άδειας τρέιλερ, 64 περιπτώσεις κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης, 60 περιπτώσεις χρήσης της σφραγίδας του μηχανικού, 28 περιπτώσεις υπεξαγωγής πινακίδων κυκλοφορίας, 13 περιπτώσεις χορήγησης πινακίδων με εύκολη αρίθμηση και 8 περιπτώσεις έκδοσης αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά και εξασφάλισης αριθμού πρωτοκόλλου.

Τα επιμέρους χρηματικά ωφελήματα που λάμβαναν δύο από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, κυμαίνονταν κατά περίπτωση από 5 έως 150 ευρώ για θέματα όπως η παράκαμψη προτεραιότητας, η παροχή πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση ή η έκδοση αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά, όπως αναφέρεται στη δικογραφία. Στην περίπτωση όμως του συγκατηγορούμενου προϊσταμένου τους, τα ποσά καθορίζονταν σε 200 ευρώ για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ρυμουλκούμενου τροχοφόρου (τρέιλερ) και 1.000 ευρώ για την εξασφάλιση πρωτοκόλλου με ημερομηνία προγενέστερη της λήξης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών.

Απολογούμενοι οι ίδιοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες τονίζοντας ότι δεν προέβησαν σε ενέργειες που αντίκεινται στα καθήκοντά τους, αρνούμενοι ότι λάμβαναν ωφελήματα.

Κατά πληροφορίες, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες διευθύνσεις Μεταφορών σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ