Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Κινητοποιήσεις για ΠΔ 85/2022: Παραιτήθηκαν ομαδικά καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το πρωί της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου, ομάδες καλλιτεχνών προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Πολιτισμού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κινητοποιήσεις για ΠΔ 85/2022: Παραιτήθηκαν ομαδικά καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Eurokinissi

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού και των παραστατικών τεχνών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, εξισώνονται τα πτυχία τους, μεταξύ άλλων και εκείνων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού, με απολυτήριο λυκείου.

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου, ομάδες καλλιτεχνών προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ από το Σαββατοκύριακο βρίσκονται υπό κατάληψη όλες οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Βασιλικό Θέατρο).

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών

Eurokinissi

Μάλιστα, στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, συμμετείχαν και αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών οι Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Αργύρης Πανταζάρας, Κόρα Καρβούνη, Βασίλης Μπισμπίκης, Λίλα Μπακλέση, Παύλος Ορκόπουλος, Κατερίνα Παπουτσάκη και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις: Ομαδική παραίτηση καθηγητών στο Εθνικό Θέατρο

Παράλληλα, σε παραίτηση προχώρησε την Τετάρτη σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, «αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου».

Ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό της σχολής που παραιτήθηκε βρίσκονται σημαντικά ονόματα από τον χώρο του θεάτρου, των γραμμάτων και των τεχνών όπως οι Ανέστης Αζάς, Ιώ Βουλγαράκη, Εβίτα Ζημάλη, Αλεξία Καλτσίκη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου. Γεωργία Μαυραγάνη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Φιλίπποβα, Νίκος Χατζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Ρηνιώ Κυριαζή, Κατερίνα Κοζαδίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Μελίνα Παιονίδου, Χαρά Κεφαλά, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Φωκάς Ευαγγελινός, Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Βίκυ Παναγιωτάκη, Mαριέλα Νέστορα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χρυσή Τζαρδή, Kωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δηώ Καγγελάρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Διονύσης Καψάλης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χρήστος Δήμας, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θάλεια Ιστικοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Θωμάς Μοσχόπουλος και Πρόδρομος Τσινικόρης.

Σημειώνεται πως η παραίτηση ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση με το σκεπτικό τους.

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών

Eurokinissi

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο μεταξύ 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας, στηρίζοντας τους αποφοίτους, τους εργαζομένους και τους σπουδαστές τους, έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο της προσφυγής: «Ο βασικός λόγος ακυρώσεως του προδήλως αντισυνταγματικού προεδρικού διατάγματος βασίζεται στην αντίθεση αυτού προς το άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τη ρητή αυτή διάταξη του Συντάγματος, οι δραματικές σχολές παρέχουν ανώτερη εκπαίδευση, την οποία εγγυάται η αυστηρή κρατική εποπτεία στην οποία κατά νόμο υπάγονται και την οποία πιστοποιεί ειδικά για αυτές το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1158/1981. Από τη συνταγματική αυτή διάταξη συνάγεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτικώς εκ του Συντάγματος περισσότερα από αυτά των αποφοίτων Λυκείου ή κάθε άλλης μορφής μεταλυκειακής εκπαιδεύσεως, που δεν έχει ανάλογη συνταγματική κατοχύρωση.

Το γεγονός ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν επηρέαζε και δεν επηρεάζει σε τίποτα τον χαρακτηρισμό των Δραματικών Σχολών ως Ανωτέρων, ούτε θίγει τα αυξημένα εκ του Ελληνικού Συντάγματος επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών. Ουδείς απόφοιτος Δραματικής Σχολής οποτεδήποτε και αν έλαβε, λαμβάνει ή θα λάβει τον σχετικό απολυτήριο τίτλο του, έχει ποτέ στερηθεί την ιδιότητά του ως αποφοίτου «Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως» με τα σχετικά αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αυτές αρχές θα καταστεί ανεφάρμοστο αμέσως μόλις ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός αν νωρίτερα καταργηθεί, όπως είναι το ορθό, από τη Διοίκηση. Με το δικόγραφο ζητείται η εισαγωγή της υποθέσεως στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω μείζονος σπουδαιότητας».

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών

Eurokinissi

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ