Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Κιβωτός του Κόσμου: “Σαφάρι” σε όλες τις δομές – Το “real estate” της Οργάνωσης, τα όπλα και τα πεταμένα παραστατικά στα σκουπίδια

Τα πρώτα ευρήματα των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας. Στο μικροσκόπιο 15 στελέχη της Οργάνωσης. Η υπεράσπιση του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κιβωτός του Κόσμου: “Σαφάρι” σε όλες τις δομές – Το “real estate” της Οργάνωσης, τα όπλα και τα πεταμένα παραστατικά στα σκουπίδια eurokinissi

Δίχως τέλος δείχνει το “κουβάρι” των αποκαλύψεων για τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου. Με τις καταγγελίες παιδιών, που είχαν φιλοξενηθεί να συνεχίζονται, οι αρμόδιες Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία των δομών της Οργάνωσης.

Με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα να επιμένουν να αρνούνται τις κατηγορίες και μέσω των 3 γνωστών ποινικολόγων Κώτσου, Κονταξή και Τριανταφύλλου, που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, να δηλώνουν πως θα προσκομιστούν στοιχεία για την αθωότητα τους.

Ενδεικτική είναι η νέα δήλωση του πατέρα Αντώνιου όπου ισχυρίζεται όπως έγραψε το dikastiko.gr, ότι στην οργάνωση Κιβωτός του Κόσμου δεν έχει υπάρξει καμία ασέλγεια σε κανένα παιδί. «Καμία ασέλγεια δεν υπάρχει σε κανένα παιδί. Θα απαντήσω σε όλα. Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο “φως”. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», λέει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρεσβυτέρα υποστηρίζει ότι: «Δεν έχουν στοιχεία για όλα αυτά που λένε. Μας βομβαρδίζουν από παντού. Δε γνωρίζαμε τίποτα για το κλουβί που λένε και τις τιμωρίες. Δεν ψάχνουμε στοιχεία για να αθωωθούμε, γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα. Δώσαμε τα σπλάχνα μας για τα παιδιά».

Κιβωτός του Κόσμου

kivotostoukosmou.org

Κιβωτός του Κόσμου: Τα ακίνητα της οργάνωσης

Ωστόσο οι καταγγελίες παιδιών είναι σοκαριστικές ενώ και τα ευρήματα από τους ελέγχους στις δομές είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν μία αμύθητη ακίνητη περιουσία της Οργάνωσης, που προήλθε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές πολιτών οι οποίοι ήθελαν να συνεισφέρουν στη Κιβωτό.

Όπως αποκαλύπτεται υπάρχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός του Κόσμου» σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το megatv παραμένουν ερωτήματα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από την «Κιβωτό του Κόσμου» και ο τρόπος αξιοποίησης τους προς όφελος των παιδιών.

Τα ακίνητα «φιλέτα» της Κιβωτού:

– Αγροτεμάχιο με μονοκατοικία εκτός σχεδίου στο Νέο Ρύσσιο. Η αγορά έγινε το 2021, με αξία 1.000.000€

– Χωράφι στην οδό Βερίτη στην Χίο αγοράστηκε μέσα στην κρίση μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές με επιταγή. Η αξία του φτάνει τα 400.000€

– Για το ακίνητο της Χίου η αγοράστρια εταιρεία κατέβαλε το παραπάνω τίμημα 245.000€ σε καθένα των πωλητών.

– Ακίνητο – μεζονέτα στον Διόνυσο, με 300 τμ σε 3 επίπεδα με πλούσιο περιβάλλοντα χώρο και αξίας 600.000€.

Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει σημαντικό μέρος και μίας πολυκατοικίας σε κομβικό σημείο της Αγίας Παρασκευής με τη συνολική αξία να ανέρχεται σε 550.000€.

Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει διαμέρισμα α’ ορόφου στη Γλυφάδα, αξίας 200.000€, ενώ κληρονόμησε οικόπεδο 198 τ.μ. στην Πετρούπολη, αξίας 140.000 ευρώ.

Κιβωτός του Κόσμου

eurokinissi

Τα ταμεία της Οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, από την αρχή της λειτουργίας της Οργάνωσης, μέχρι και σήμερα, από χορηγίες, φέρονται να μπήκαν στα ταμεία περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ. Όμως τα μεγαλύτερα ποσά φέρονται να δόθηκαν από το 2014-2015 και μετά όταν η «Κιβωτός» άρχισε να γίνεται γνωστή.

Ο έλεγχος επικεντρώνεται στις δαπάνες, εάν τηρήθηκε η διαδικασία, ή εάν μπήκαν και χρήματα απευθείας σε λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων. Ερευνάται  για παράδειγμα εάν δημιουργούνταν εικονικές δαπάνες, μέσω εκδηλώσεων παραδείγματος χάριν που υπερκοστολογούνταν. Η έρευνα αφορά και την μισθοδοσία των 150 περίπου εργαζομένων.

Την ίδια ώρα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικους χρήματος, ελέγχονται λογαριασμοί και θυρίδες.

Όπως πάντως αναφέρεται, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό 130.000 ευρώ εντοπίστηκε σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της πρεσβυτέρας, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο δικαιούχος να είναι και ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μέχρι τώρα έρευνας δεν υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομα του πατέρα Αντωνίου, καθώς όλα είναι σε αυτό της συζύγου του η οποία ήταν και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κιβωτού» και κατέχει και το 50% των μετοχών της οργάνωσης.

Κιβωτός του Κόσμου: Οι έλεγχοι στις δομές

Φύλλο και φτερό γίνονται από την Οικονομική Αστυνομία όλες οι δομές της Οργάνωσης Κιβωτός του Κόσμου με την έρευνα να εστιάζει και σε 15 άτομα που διοικούσαν την ΜΚΟ και στα οποία φαίνεται να κατέληγαν οι δωρεές.

Κιβωτός του Κόσμου

EUROKINISSI

Εφόδους στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία με ελέγχους σε λογαριασμούς και θυρίδες σύμφωνα με το ertnews.gr. Στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε έφοδος, όπου για μια ώρα η Ασφάλεια στη δομή της Κιβωτού διενεργούσε ελέγχους. Κατά την διάρκεια της έρευνας εντόπισαν ένα όπλο σε ένα κλειδωμένο συρτάρι. Η τωρινή υπεύθυνης της δομής υποστήριξε πως δεν είναι δικό της το όπλο και το είχε εκεί και ο προηγούμενος εργαζόμενος.

Τελικά, από τις εγκαταστάσεις, οι αρμόδιοι πήραν κούτα με έγγραφα και ζήτησαν από δύο ανθρώπους της δομής, ανάμεσα στους οποίους και η υπεύθυνή της, να τους ακολουθήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα. Κατόπιν, συνελήφθη η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός. Στο μεταξύ, σκισμένες αποδείξεις και άλλα έγγραφα βρέθηκαν σε κάδο ανακύκλωσης έξω από τη δομή.

Σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα επίσης πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι των Αρχών. Έμφαση δόθηκε στους ελέγχους σε λογαριασμούς και θυρίδες και συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος υλικού. Στην Πωγωνιανή οι έλεγχοι διήρκησαν 2 ώρες και 45 λεπτά.

Αντίστοιχη έρευνα έγινε την Πέμπτη και στη δομή της Χίου, κατόπιν εντολής της Αρχής, στο μικροσκόπιο της οποίας μπαίνουν τα οικονομικά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, των τελευταίων πέντε ετών.

Έρευνες σε βάθος πενταετίας

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ