Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

«Κλειδώνουν» σήμερα οι προϊστάμενοι στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας- Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και τι δηλώνουν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Κλειδώνουν» σήμερα οι προϊστάμενοι στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας- Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και τι δηλώνουν

Στις κάλπες προσέρχονται εκ νέου σήμερα 19 Σεπτεμβρίου οι δικαστικοί λειτουργοί προκειμένου να ψηφίσουν και για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων, οι οποίοι θα αναλάβουν το «τιμόνι» μεγάλων δικαστηρίων. Η εκλογική αναμέτρηση έρχεται μετά την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Και αυτή η διαδικασία θεωρείται κομβικής σημασίας ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που στο χώρο της Δικαιοσύνης εκκρεμούν μία σειρά από πολύ σοβαρές υποθέσεις.

 Οι υποψήφιοι

 Στο Εφετείο της Αθήνας από όπου αποχωρεί ο πρόεδρος εφετών Κώστας Σταμαδιάνος , τη θέση του προϊσταμένου  διεκδικούν οι πρόεδροι εφετών Τριανταφύλλη Δρακοπούλου, η οποία  είχε εκλεγεί και υπηρετεί μέχρι και σήμερα ως μέλος της διοίκησης του Εφετείου , καθώς και ο  συνάδελφός της κ. Δημήτρης Τράγκας.

 Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τη θέση του νεοπροαχθέντος εφέτη Γιώργου Γρίβα  διεκδικεί με αξιώσεις  η έμπειρη πρόεδρος πρωτοδικών   Σοφία Φούρλαρη: «…Πιστεύω, ότι μετά από την σχεδόν, εικοσαετή δικαστική μου θητεία, η εμπειρία και η γνώση που έχω συλλέξει ιδίως σε θέματα που προκύπτουν και αφορούν τις δυσκολίες που καθημερινά και εγώ η ίδια έχω αντιμετωπίσει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου στο Δικαστήριό μας, μπορούν να εισφέρουν αρκετά στην κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους και αφορούν κυρίως τον αναμφισβήτητο φόρτο των υποθέσεων που αναγκαία ακολουθεί το μεγαλύτερο Δικαστήριο της χώρας, τα πολλά τεχνικά θέματα που απορρέουν από τις ελλιπείς και παλαιές κτιριακές υποδομές του και τα κενά των  προβλεπόμενων θέσεων Δικαστών και  Δικαστικών υπαλλήλων», αναφέρει η κ. Φούρλαρη.

 Τη θέση διεκδικεί  και ο  Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος στο παρελθόν είχε χειριστεί την υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens:  «…Σας  δηλώνω και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αδικήσω κανέναν και ότι θα είμαι δίκαιος.  Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πλέον θητείας μου στο δικαστικό σώμα, αποτελεί πλήρη πεποίθησή μου ότι οι δικαστές δεν μπορεί να διακρίνονται σε δικαστές δύο ταχυτήτων ήτοι των ευνοημένων και των μη ευνοημένων. Κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον ανεπίτρεπτο για το χώρο μας και για εμάς που διακονούμε τη δικαιοσύνη με αυταπάρνηση και αποδίδουμε δίκαιο. Επίσης, γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς δικαστές, αφού ως γονέας συμμετέχω ενεργά στην ανατροφή των τέκνων μου. Με αυτά τα χαρακτηριστικά έχω μοναδικό σκοπό να συμβάλω στην όσο το δυνατόν καλύτερη διοίκηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δική του επιστολή  ο κ. Ζαγοριανός.

Υποψήφιος είναι επίσης και ο πρόεδρος πρωτοδικών  Παναγιώτης Λεβενιώτης.

 Μοναδικός υποψήφιος

 Αντίθετα για τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών μέχρι στιγμής τη θέση του Προϊσταμένου διεκδικεί ένας μόνο, κατά περίπτωση,  υποψήφιος.  Συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ο σημερινός προϊστάμενος Ιωάννης Μωραϊτάκη διεκδικεί ξανά την «ψήφο εμπιστοσύνης»  των εισαγγελέων εφετών . Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, τη θέση  του  σημερινού προϊσταμένου Ευάγγελου Ιωαννίδη , διεκδικεί  η εισαγγελέας πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία έχει υπηρετήσει σε όλα τα κομβικά πόστα της Εισαγγελίας , καθώς έχει  περάσει ως επικεφαλής στο Τμήμα Γνωμοδοτήσεων, στην Ποινική Δίωξη καθώς και στο Διοικητικό Τμήμα.

 Ανεξάρτητα πάντως, από τα αποτελέσματα όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούν πως αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πολλά πλήγματα και εκ των έσω.

 Πηγή: «Τα Νέα»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ