Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Κλείνει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παπανικολάου για να αξιοποιηθούν νοσηλευτές στις κλινικές Covid – Καταγγελίες εργαζομένων

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρονται τα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κλείνει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Παπανικολάου για να αξιοποιηθούν νοσηλευτές στις  κλινικές Covid – Καταγγελίες εργαζομένων Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρονται τα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρονται τα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου.

Η Πρόεδρος του Εργασιακού Σωματείου κ. Ελένη Σιώτου, αναφέρει ότι ο σκοπός αυτής της κίνησης είναι να εξοικονομηθούν νοσηλευτές ώστε να αξιοποιηθούν στις κλινικές Covid-19. Η ίδια επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η συγκεκριμένη απόφαση.

Η κ. Σιώτου επισημαίνει στο GRTimes.gr ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, τα νοσοκομεία φτάνουν στο σημείο να κλείνουν κλινικές, προκειμένου να διατεθεί το ήδη υπάρχον στη μάχη εναντίον του Covid-19. Όπως επισημαίνει ωστόσο, οι θάνατοι και η ανάγκη για περίθαλψη από την καθημερινή νοσηρότητα, δεν έχουν πάψει, επειδή εμφανίστηκε ο κορονοϊός.

«Φτάσαμε στην κατάσταση να κλείνουμε ολόκληρες κλινικές για να εξοικονομήσουμε 2,3 νοσηλευτές -διότι τόσους εξοικονομούμε από την Παιδοψυχιατρική κλινική- αντί να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Έκλεισε και η ψυχιατρική κλινική ενηλίκων. Μεταφέρθηκαν όλα τα περιστατικά στο Ψυχιατρείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αν γεμίσει το Ιπποκράτειο, τα περιστατικά της Β. Ελλάδος θα μείνουν χωρίς νοσηλεία»

Σύμφωνα με την ίδια, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Σε περίπτωση που η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου γεμίσει, τότε θα αρχίσουν να αποκλείονται περιστατικά που θα προκύπτουν, διότι δεν θα υπάρχει εναλλακτική.

«Ιδιωτικά θεραπευτήρια δεν υπάρχουν. Για τις άλλες νοσηρότητες, μπορείς να απευθυνθείς στον ιδιωτικό τομέα εφόσον υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Οι παιδοψυχιατρικές κλινικές όμως σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ήταν δύο. Η δική μας και του Ιπποκρατείου. Αν γεμίσει του Ιπποκρατείου, θα μείνουν τα επόμενα περιστατικά χωρίς νοσηλεία. Αλίμονο στην οικογένεια, που θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, θα βρει την πόρτα κλειστή και θα αναγκαστεί να διαχειριστεί μόνη της τον έφηβο! Δεν είναι απλή υπόθεση!», τονίζει η κ. Σιώτου.

Έκκληση για προσλήψεις Σύμφωνα με την κ. Σιώτου, νοσοκομεία-κολοσσοί με 30 και πλέον ειδικότητες, όπως το Νοσοκομείο Παπανικολάου, έχουν καταλήξει νοσοκομεία μίας νόσου, εννοώντας φυσικά τον κορονοϊό. Σήμερα το νοσοκομείο εργαζομένων συνεδρίασε και ένα από τα κεντρικά ζητήματα ήταν το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής. Μοναδική λύση για το πρόβλημα, είναι η πρόσληψη προσωπικού.

«Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση. Έχουν γονατίσει οι πάντες και εξακολουθούν να μην κάνουν προσλήψεις. Δεν γίνεται να κλείνουν κλινικές με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν φέρνουν κόσμο να δουλέψει, την ίδια στιγμή που είναι άνεργοι τόσοι νοσηλευτές. Μιλήσαμε με τη διοίκηση. Εκείνοι απαντούν ότι δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν προσλήψεις αλλά το Υπουργείο. Με το Υπουργείο Υγείας έχουμε μιλήσει πάμπολλες φορές», αναφέρει η κ. Σιώτου.

«Το Υπουργείο μας λέει κάναμε 7.000 προσλήψεις, κάναμε 15.000 προσλήψεις… Που είναι οι προσλήψεις και δεν τις βλέπουμε εμείς; Για την κυβέρνηση είναι όλα καλά, όλα ανθηρά. Δεν βλέπουν ότι έχουν γονατίσει οι πάντες; Είμαστε ένα νοσοκομείο, από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με 300 οργανικές θέσεις κενές, που πήγαν δηλαδή οι προσλήψεις;», απορεί η κ. Σιώτου.

Το προσωπικό θα αποκτήσει ψυχικές διαταραχές Η πρόεδρος του σωματείου, υπενθυμίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η κόπωση του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού αθροίζεται, ενώ ανησυχεί ότι μετά την πανδημία οι ψυχολογικές επιπτώσεις των γιατρών και των νοσηλευτών θα είναι ανεπανόρθωτες.

«Θα δείτε τι διαταραχές θα αποκτήσει το προσωπικό. Δε μπορεί να δουλεύει ο άλλος στη ΜΕΘ Covid-19, που βγάζει έξι, επτά, μέχρι και εννιά πτώματα την ημέρα, ηλικίας 45-50 ετών και να του ζητάς να μείνει εκεί μέσα 30, 40 και 50 μέρες! Πρέπει κάπως να αποσυμφορηθεί η ψυχολογία του. Πρέπει να εργαστεί και σε άλλη κλινική! Δε γίνεται να είναι όλοι, όλη την ημέρα στον Covid!», τονίζει η κ. Σιώτου κλείνοντας.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Ομάδας του Τμήματος Παιδιών- Εφήβων του Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου: «Από την αρχή του χρόνου, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη κρίση εξαιτίας της πανδημίας, που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2 (COVID-19), και των περιοριστικών μέτρων τα οποία εφαρμόζονται, κι έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής των ανθρώπων. Τα παιδιά και οι έφηβοι, εξ ορισμού εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, βιώνουν τις συνέπειες της κατάστασης αυτής, ενώ είναι γνωστό ότι σε παρόμοιες καταστάσεις κρίσης αναμένεται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι αυξημένες ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας ήδη έχουν επισημανθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις επιστημονικές ενώσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Μελέτες που διενεργήθηκαν σε μικρά δείγματα χωρών του εξωτερικού υποδεικνύουν ότι, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης λόγω της πανδημίας, επιβαρύνθηκε η ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, ενώ μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζεται για άτομα με υφιστάμενες αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που πρόεκυψε από την συνεχιζόμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Ειδικότερα στους ανηλίκους και, με βάση τόσο βιβλιογραφικές αναφορές, όσο και την κλινική εμπειρία, φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών, αυτοκτονικών- αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, εξάρτησης από ουσίες και διαδίκτυο, ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Επιπλέον η σοβαρή ψυχική επιβάρυνση γονέων και φροντιστών, ιδιαίτερα όσων βιώνουν χρόνια ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οδηγεί συχνά, στην παρούσα συγκυρία, ακόμη και σε επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις, τόσο για τα παιδιά όσο και για τα ενήλικα μέλη των οικογενειών. Για τις καταστάσεις αυτές απαιτείται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Πηγή : GRTIMES

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ