Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ μετά από 155 χρόνια – Η μονάδα παραγωγής μεταφέρεται στην Τουρκία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ μετά από 155 χρόνια – Η μονάδα παραγωγής μεταφέρεται στην Τουρκία

Μία ακόμα ιστορική εταιρεία, με παρουσία 155 χρόνων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε πως θα κλείσει.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την υπάρχουσα παραγωγή στου Ρέντη στις 31-12-2020 και η παραγωγή πλέον θα γίνεται στην Τουρκία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει καθώς όπως αναφέρουν η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών.

Στην επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι αναφέρουν μεταξύ άλλων: 

Η Εταιρεία πρώην ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch. Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δις.

Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα. Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020. Οι εργαζόμενοι της Πίτσος έχουν καταγγείλει την αθέτηση της συμφωνίας για επενδύσεις καθώς και τις αποχωρήσεις Οι εργαζόμενοι κοιτάζουν το μέλλον που έρχεται και το αύριο που θα τους στείλει στην Ανεργία.. Μετά από παρουσία της ΠΙΤΣΟΣ 155 ετών στην Ελλάδα, η ΠΙΤΣΟΣ θα παράγεται πλέον στην Τουρκία.

Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών. Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos). Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη «βούλα» των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.

Η ΠΙΤΣΟΣ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών.

Η ιστορία της Πίτσος

1865: Ιδρύεται η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια για την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου

1959: Αρχίζει η παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου στο νεο εργοστάσιο στου Ρέντη

1968: Κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων

1974: Εναρξη της συνεργασίας με την Siemens Α.Ε.

1977: Εξαγορά της ΠΙΤΣΟΣ από την Bosch-Siemens Hausgerate GmbH και την Siemens Α.Ε. Hellas

1986: Συμφωνία συνεργασίας με την Robert Bosch για την διανομή των οικιακών συσκευών στην Ελλάδα

1989: Εναρξη της παραγωγής ψυγείων

1994: Διακοπή της χρήσης χλωροφθορανθράκων στην παραγωγή ψυγείων. Εξαγωγή κουζινών στις σκανδιναβικές χώρες

1996: Μετονομασία της εταιρίας σε BSP ΑΒΕ.

2000: Λανσάρει τις νέες κουζίνες και ψυγεία INOX

2002: Μετονομασία της εταιρίας σε BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ.

2014: Η Robert Bosch GmbH εξαγοράζει το 50% της Bosch-Siemens Hausgerate GmbH

2015: Η BSH Hellas γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ